myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOV. Zece ani de la moartea unui „copil-minune”. Concert in memoriam

  • Apreciez !Nu-mi place !-3
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Acum zece ani, moartea fulgerătoare a uneia dintre cele mai talentate interprete de muzică clasică zguduia lumea artistică mondială: pianista Mihaela Ursuleasa foto 1), în vârstă de 33 de ani, era găsită moartă în casă, în urma unei hemoragii cerebrale, în apartamentul ei din Viena. Pianista, invitată în ţară să concerteze deseori la Ateneu şi în cadrul Festivalului Enescu, s-a născut în 1978 la Braşov, dintr-un tată de etnie romă şi o mamă moldoveancă și s-a remarcat încă de la cinci ani prin talentul ei extraordinar. „Provin din România, dintr-o familie de ţigani. Tata a cântat muzică populară şi ţigănească” – sunt vorbele Mihaelei Ursuleasa, pe care le-am găsit într-un interviu dat pentru o publicaţie de peste hotare. Tatăl şi mama sa cântau la un hotel din oraş. Mihaela a îndrăgit muzica atât de tare, încât se ascundea sub pian atunci când părinţii săi studiau, până într-o zi când tatăl i-a descifrat la pian o partitură de Ceaikovski. De atunci nu s-a mai despărţit de pian. Bună parte din timp profesoară i-a fost Stela Drăgulin. Mihaela a recunoscut că această profesoară a contat enorm în formarea sa, dar a şi ieşit în presă cu declaraţii despre bătăile pe care le lua de la profesoara sa la studiu sau înainte de spectacole. Primul concert l-a avut la 7 ani cu orchestra Filarmonicii din Oradea.
La vârsta de 13 ani, artista a primit o bursă de studii la Viena oferită de celebrul dirijor Claudio Abbado, după ce aceasta câştigase locul al doilea la un concurs de pian din Senigallia.

„Ea provine dintr-o familie modestă, însă talentul, şcoala şi munca ei au ridicat-o”, preciza criticul muzical Dumitru Avakian.

Artista, cu o expresivitate şi o tehnică desăvârşite, a rămas datorită bursei în Capitala Austriei de la 13 ani şi şi-a continuat studiile ulterior la Conservatorul din Viena, realizând pe plan internaţional o carieră extraordinară. 

„Ca pianistă era excepţională, era formată pe linia lui Dinu Lipatti, a lui Valentin Gheorghiu şi a lui Tudor Dumitrescu. Nu era intuitivă şi instinctivă, ci a avut o solidă pregătire şi educaţie muzicală, precum şi şansa unor mari profesori şi mentori. Avea o imensă cultură muzicală, fiind un talent excepţional cu adevărat”, a explicat criticul Dumitru Avakian.

În 1999, Mihaela Ursuleasa cucerea premiul I al prestigiosului concurs „Clara Haskil" din Elveţia. A cântat alături de orchestre celebre - Orchestra Naţională a Franţei, Concertgebouw din Amsterdam, Philharmonia din Londra sau Academy of St. Martin in the Fields, sub bagheta unor mari dirijori, Claudio Abbado, sir Colin Davis, Kurt Sanderling. A fost aplaudată pe marile scene ale lumii: Amsterdam Concertgebouw, Konzerthaus Vienna, Tonhalle Zürich, Wigmore Hall Londra sau Carnegie Hall din New York.
Se stabilise la Viena şi avea colaborări cu muzicieni de elită precum Angela Gheorghiu, Lars Voght și Vadim Repin.

Bijuterii muzicale

Un concert in memoriam Mihaela Ursuleasa are loc astăzi de la ora 19.00, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania (clădirea Rectoratului, la parter). Concertul va fi susţinut de Ioana Ionescu (foto 2). Intrarea este liberă.
Programul cuprinde: Ludwig van Beethoven - 32 de Variaţiuni în do minor, Paul Constantinescu - Trei piese pentru pian solo (Joc, Cântec şi Joc dobrogean), Béla Bartók - Două dansuri româneşti, op 8 şi George Enescu - Suita, op 10 in re major. Piesele propuse în cadrul evenimentului se regăsesc şi pe albumele înregistrate de aceasta: Piano & Forte (2010) şi Romanian Rhapsody (2011).
Ioana Ionescu (născută la 21 decembrie 1987) a urmat programul de licenţă în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Facultatea de Interpretare Muzicală, secţia pian, iar în 2013 a absolvit Masterul în Interpretare Pianistică la Hogeschool voor de Kunsten Codarts din Rotterdam, sub îndrumarea profesorului Stéphane de May. În anul 2009, a obţinut o bursa Erasmus la Hochschule fuer Musik, Theater und Medien Hannover la clasa profesor Beatrice Berthold.
A obţinut premii la numeroase concursuri internaţionale şi naţionale. A concertat în mai multe ţări şi în cele mai importante săli de concert din ţară.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
-1 #1 Raoke Kaka 20-05-2022 17:42
La 33 de ani nu mai era copil de mai mult de 20 de ani.
Citat | Raportează către un administrator
Kaka Maka
0 #2 Kaka Maka 20-05-2022 22:13
Un prost mai mare ca tine cred ca nu exista.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate.



 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 24 Mar 2023
Euro   Euro   EUR   4.9255   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5904   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6013   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9881   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2437   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3324   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5183   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   126.6800   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeți că programul guvernamental „50/20”, cu privire la cei ce găzduiesc refugiați ucraineni, va fi stopat?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter