myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Rezervația Muntele Tâmpa, coș de gunoi pentru turiști

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Deşi riscă amenzi cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei, numeroşi turişti uită că se află înt-o rezervaţie atunci când urcă pe Muntele Tâmpa şi-l folosesc pe post de coş de gunoi, în ciuda eforturilor depuse de Agenţia Metropolitană Braşov (AMB) de a proteja vegetaţia şi fauna din zonă.

Panouri de avertizare cu privire la conduita pe care ar trebui s-o aibă oamenii există, dar sunt ignorate de unii dintre turişti. Probleme creează mai ales cei care folosesc telecabina, după cum a observat reprezentantul AMB, Viorel Mihai. „Cei care merg pe trasee, cu rucsacul în spate, obişnuiesc să strângă după ei, nu aruncă deşeuri. Probleme avem cu cei care urcă cu telecabina”, a explicat sursa citată.

Viorel Mihai a povestit că au fost surprinşi debarasându-se ruşinos de gunoaie inclusiv cetăţeni străini.

Astfel se face că, sub literele care formează numele oraşului şi sub terasa de unde poate fi admirat oraşul s-au adunat sticle, PET-uri, ambalaje etc.. Pentru strângerea acestora va fi nevoie de intervenţia jandarmilor montani şi a salvamontiştilor, întrucât sunt necesare echipamente de căţărare şi experienţă pe măsură.

Pe de altă parte, campanii de ecologizare a Muntelui Tâmpa au tot fost, întrucât AMB are parteneri dornici să ajute la protejarea naturii. Problema este că, în urma lor, vin alte valuri de turişti care aruncă deşeuri, în lipsa unei educaţii adecvate.

Luna aceasta, într-o nouă încercare de a-i face pe oameni să conştientizeze că trebuie să protejeze rezervaţia, AMB va amplasa panouri la graniţa rezervaţiei. De asemenea, va începe o campanie de educare a copiilor, în speranţa că ei vor transmite mesajul acasă. În total, 60 de elevi din clasele pregătitoare vor fi învăţaţi ce înseamnă o rezervaţie şi cum trebuie să se comporte atunci când o vizitează.

Coşurile de gunoi, o soluţie de compromis

În speranţa că turiştii nu vor mai arunca la întâmplare gunoaiele, AMB a acceptat ca Regia Publică Locală a Pădurilor (RPLP) Kronstadt să amplaseze 4-5 coşuri de gunoi în rezervaţie, cu saci de gunoi care sunt schimbaţi de 3-4 ori pe săptămână. Dar, aşa cum ne-a explicat Viorel Mihai, soluţia este de compromis şi nu poate fi definitivă. „Nu este normal să ai coşuri de gunoi în rezervaţie, pentru că acestea atrag animalele sălbatice. În rezervaţiile din străinătate nu găseşti coşuri de gunoi”, a explicat sursa citată, precizând că singura soluţie reală este ca oamenii să înveţe că trebuie să ia cu ei deşeurile pe care le produc, nu să le abandoneze în natură.

Amenzi de până la 10.000 de lei, pentru cei cu mijloace de transport motorizate

Custodele rezervaţiei nu a dat încă amenzi pentru aruncatul la întâmplare a gunoaielor, sperând încă în eficacitatea metodelor de informare. În schimb, le-au fost aplicate sancţiuni celor care au ignorat faptul că este interzis accesul în rezervaţie cu mijloace motorizate şi au fost prinşi cu motociclete, ATV-uri etc.. În asemenea cazuri, amenzile pot fi între 5.000 şi 10.000 de lei.

Cum unii dintre plimbăreţi nu se lăsau descurajaţi nici măcar de sancţiunile usturătoare, AMB a pus tot felul de piedici (bariere, ţăruşi etc.), pentru a împiedica accesul unor astfel de vehicule în rezervaţie.

O altă „luptă” se dă cu picnicarii, mai ales că acolo unde apar vetre de foc se înmulţesc rapid şi gunoaiele. Datorită acţiunilor desfăşurate de AMB, de RPLP Kronstadt, de jandarmi şi de poliţiştii locali, astfel de cazuri s-au rărit, ajungând să fie izolate. Este de menţionat că persoanele prinse făcând grătar în rezervaţie riscă amenzi cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei.

Tuturor acestor probleme li se adaugă actele de vandalism. Panourile au fost distruse cu graffiti, aşa că s-a ajuns în situaţia de a pune protecţie anti-graffiti, cu costuri semnificative. Pentru a descuraja distrugerile voite au loc inclusiv patrulări de noapte, după cum a precizat reprezentantul AMB.

În fine, pentru a oferi condiţii cât mai bune turiştilor aflaţi în drumeţie pe Tâmpa, AMB a apelat la ajutorul salvamontiştilor, care au curăţat potecile de arborii căzuţi peste ele, în timpul iernii.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Alpla

Curs BNR

Vi, 21 Ian 2022
Euro   Euro   EUR   4.9449   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3614   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.9178   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.7821   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2416   Stagnare
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4856   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5283   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   138.4300   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi că Ania Caill merită să reprezinte România la Jocurile Olimpice de la Beijing?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter