myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

Castelul Bran, printre cele mai menționate destinații turistice pe internet

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Conform serviciului Google Street View, în perioada aprilie 2021 – aprilie 2022, Castelul Bran a fost cel mai vizitat obiectiv turistic din România în mediul online. 

În acest top, următoarele poziții sunt ocupate de Chipul lui Decebal de la Cazanele Dunării, Cetatea Poienari, Palatul Parlamentului, Castelul Corvinilor, Arcul de Triumf, Salina Turda, Castelul Peleș, Aeroportul Henri Coandă și Dino Parc Brașov.

Castelul Bran – peste 630 de ani de istorie 

Construcția Castelului Bran a început în anul 1377 la sugestia regelui maghiar Ludovic I de Anjou (Ludovic cel Mare). Construcția a fost ridicată pe stânca dintre Măgura și Dealul Cetății și oferea o priveliște extrordinară către dealurile din jur, Valea Moeciu și Țara Bârsei. Finalizat în 1388, castelul îndeplinea rol de punct vamal, dar și de apărare împotriva expansiunii otomane.

Timp de câteva secole, maiestuoasa construcție  își îndeplinește rolul pentru care a fost ridicată. Aflată sub administrare maghiară sau românească, comunitatea brașoveană s-a bucurat de privilegii, printre care și cumpărarea Castelului în 1651. Prin această tranzacție, brașovenii obțin și dreptul asupra vămuirii produselor care tranzitează localitatea. 

După ce, în 1836, granița dintre Valahia și Transilvania a fost mutată, castelul își pierde importanța strategică. El va îndeplini funcții administrative până în 1886 când va fi cedat ocolului silvic.

Regina Maria a României își stabilește reședința de vară la Bran

La 2 ani după Marea Unire din 1918, administrația brașoveană, condusă de primarul Karl Schnell, oferă castelul Reginei Maria a României, o „mare regină, care ( …) răspândește binecuvântare pretutindeni unde pășește, cucerind astfel cu irezistibil avânt inimile populației țării întregi”. 

Regina Maria restaurează și amenajează castelul transformându-l în reședință de vară. Între 1920 și 1932, acesta este transformat sub coordonarea arhitectului ceh Karel Liman, cel care proiectase și Castelele Peleș și Pelișor. Cele 3 castele, Gara și Cazinoul din Sinaia și Domeniul de la Balcic devin adevărate repere ale regalității.

La insistențele reginei, alimentarea cu apă este obținută prin aducțiunea de izvoare naturale situate de-a lungul văii. Terenul din jurul castelului este transformat în parc englezesc, se construiesc două iazuri, o casă de ceai, o casă de musafiri, o biserică d elemn, locuințe pentru personal , grajduri, garaje și un lift între castel și parc. Mai mult, în 1932, zona localităților Bran, Șimon și Moeciu este electrificată prin construirea unei centrale hidroelectrice pe pârâul Turcu. 

Amenajarea a continuat și după al Doilea Război Mondial

Bolnavă de artrită, Regina Maria și-sa petrecut ultimii ani din viață la Balcic. La moartea sa, pe 18 iulie 1938, Castelul Bran revine prin testament fiicei favorite, Principesa Ileana, căsătorită cu Arhiducele Anton de Austria. Aceasta continuă planurile de amenajare angajate de mama sa și, după Dictatul de la Viena, în 1940 aduce la Bran inima reginei, care fusese păstrată în capela Stella Maris a castelului de la Balcic.

În 1944, Principesa organizează la Bran un spital pe care îl numește „Inima Reginei”. Aici, ea se ocupă personal de îngrijirea militarilor răniți în război, iar după terminarea războiului se dedică îngrijirii persoanelor mutilitate în război și a populației din zonă. 

După venirea comuniștilor la putere în 1948, Principesa Ileana este obligată să părăsească țara, iar Castelul Bran intră în proprietatea statului. Acesta va fi transformat într-un muzeu cu 3 departamente: Castelul cu piese din patrimoniul familiei regale, Vama medievală și Secția de Etnografie. 

Restaurat în perioada 1887-1993, edificiul funcționează ca muzeu până în 2009 când reintră în posesia moștenitorilor legali. Deși aflat în proprietate privată, castelul poate fi vizitat în fiecare zi, iar în noaptea de Halloween, câțiva norocoși au posibilitatea să înnopteze aici și să-l întâlnească pe contele Dracula.

Castelul Bran se află în topul căutărilor pe internet și printre turiștii străini

O analiză a activității pe rețelele sociale a relevat că, pe măsură ce s-au redeschis granițele internaționale după pandemie, a crescut interesul pentru castelele medievale. Într-un studiu comandat de Stokemont.com, Castelul Bran este pe locul 18 între castelele medievale cu cele mai multe hashtag-uri pe Instagram.

Specialiștii au identificat 96.004 hashtag-uri pentru Castelul din Carpați. Pe primele locuri în top se află Castelul Versailles din Franța, cu 778.961 hashtag-uri, Castelul Neuschwanstein din Germania cu 731.976 de hashtag-uri și Castelul Praga din Cehia cu 691.007 hashtag-uri. 

Interesul manifestat pentru castelul din Bran are legătură cu mitul contelui Dracula. Acesta a fost lansat de scriitorul irlandez Bram Stoker când a publicat cartea Dracula în 1897. Deși nu a vizitat niciodată Transilvania, acesta a studiat folclorul și superstițiile din estul Europei.  

Reședința contelui vampir a fost plasată într-un castel medieval care are multe similitudini cu castelul Bran. Cum aici a fost închis pentru câteva luni și domnitorul muntean Vlad Țepeș, un personaj cu o istorie sângeroasă, despre care Stoker a aflat din poveștile documentaristului maghiar Armin Vambery, a venit firesc asocierea dintre Castelul Bran și Contele Dracula.

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate.



 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 24 Mar 2023
Euro   Euro   EUR   4.9255   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5904   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6013   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9881   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2437   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3324   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5183   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   126.6800   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeți că programul guvernamental „50/20”, cu privire la cei ce găzduiesc refugiați ucraineni, va fi stopat?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter