myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

UPDATE BRAȘOV. Căncescu şi Coman, acuzaţi de mită electorală

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

După cum v-am informat, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Aristotel Căncescu (foto 2) a fost reţinut în această după-amiază, într-un nou dosar, de către procurorii DNA pentru luare de mită (trei fapte), în campania electorală din 2012, şi abuz în serviciu. În acelaşi dosar a fost pus sub control judiciar Claudiu Coman (foto 1, centru), consilier judeţean (şi coordonator campanie electorală) pentru complicitate la luare de mită şi instigare la abuz în serviciu, iar trei funcţionari cu atribuţii de conducere (la data faptelor, 2012-2013) ai Consiliului Judeţean Braşov sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu. Urmărit penal în acelaşi dosar este Iosif Răzvan, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu.

Cum spun procurorii că s-au desfăşurat faptele de corupţie

Procurorii susţin, în ordonanţele de reţinere şi de punere sub control judiciar, că există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: „În contextul campaniei electorale din anul 2012, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de președinte al filialei județene a unui partid politic, a pretins de la trei persoane bani și alte foloase, constând în suma totală de 105.000 lei și angajarea unor anumite persoane în cadrul Agenției Județene de Dezvoltare Durabilă, pentru ca în schimb să îi pună pe cei trei pe poziții sigur eligibile pe lista de candidați pentru Consiliul Județean Brașov. Una dintre cele trei persoane este și inculpatul Coman Claudiu care, la acea vreme, era șef de campanie electorală și consilier județean. În această calitate, inculpatul Coman Claudiu a primit de la una dintre viitoarele candidate la funcția de consilier județean, în biroul său din cadrul CJ Brașov, suma de 50.000 lei. Banii respectivi au fost predați casieriei partidului, fără documente, fiind utilizați pentru materiale electorale, consecința fiind alegerea celor trei persoane în funcția de consilier județean.
În aceleași circumstanțe, în perioada 2012-2013, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de președinte al Consiliului Județean Brașov, cu încălcarea prevederilor legale și la cererea inculpatului Coman Claudiu, a dat dispoziții pentru întocmirea formală a cinci referate pe care ulterior le-a aprobat. Referatele respective au fost semnate în prealabil și de suspecții Cirică Cristian Emil, Popescu Aurelia și Ispas Radu Petru.
Prin intermediul acestor documente, inculpatul a justificat trei dispoziții pe care le-a dat ulterior și inițierea și adoptarea unor hotărâri pentru alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al consiliului. Prin aceste demersuri, sub pretextul achiziției de softuri educaționale/servicii, a fost aprobată suma de 675.000 lei.
În continuare, având acceptul și promisiunea președintelui Consiliului Județean Brașov că va aloca banii respectivi, dar și pentru a realiza o aparență de legalitate, inculpatul Coman Claudiu și-a folosit influența ce decurgea din calitățile menționate mai sus și a cerut unui număr de 15 primari din județ (de aceeași orientare politică) să formuleze cereri prin care să solicite alocarea de sume de bani din fondul de rezervă pentru achiziția de softuri educaționale, lucru pe care aceștia din urmă l-au și făcut.
După formularea acestor cereri, între societatea administrată în fapt de suspectul Iosif Răzvan și primăriile respective sau direct cu școlile din aceste localități, au fost încheiate contracte pentru furnizarea de cursuri, în speță tutoriale Windows, Word, Excel, Power Point, navigare internet, sub forma unor pachete cu CD-uri, a căror valoare a totalizat suma de 675.000 de lei.
În unele cazuri au fost încheiate contracte fără ca unitățile de învățământ sau primările să dețină calculatoare și, în plus, softurile vândute nu erau licențiate sau avizate de Ministerul Educației ca fiind corespunzătoare programei de învățământ pentru ciclul gimnazial.
Ulterior, societatea furnizoare a softurilor, după scăderea cheltuielilor făcute (aproximativ 10.000 lei pentru fiecare contract, plus diverse comisioane), a retras restul de bani în numerar, în mai multe tranșe.
Banii au fost apoi remiși inculpatului Coman Claudiu din care acesta a folosit suma de 86.000 de lei pentru a-și asigura locul pe o poziție sigur eligibilă pe lista candidaților pentru Consiliul Județean Brașov”.

Al treilea dosar de corupţie pentru Aristotel Căncescu

Fostul preşedinte al CJ Braşov Aristotel Căncescu a fost trimis în judecată în luna decembrie 2014 de către DNA Brașov, fiind acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (cinci infracțiuni), luare de mită, spălare a banilor, trafic de influență și instigare la tentativă la abuz în serviciu, alături de trei dintre cei dosarul de acum: Cirică, Popescu şi Ispas, pentru contractele preferenţiale de lucrări încredinţate firmelor SC Gotic SA şi SC Ramb Sistem SRL. El a fost arestat preventiv în perioada decembrie 2014-februarie 2015, fiind plasat în arest la domiciliu printr-o decizie definitivă a Curții Supreme. La jumătatea anului trecut, Tribunalul Brașov a decis înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar.
De asemenea, luna trecută, procurorii DNA Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile pentru Aristotel Căncescu şi primarul George Scripcaru, alături de fostul consilier judeţean Matei Gavril şi de Lucia Grama, administrator de firmă, pentru acordarea nelegală a unei suprafețe de 110 mp teren în incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Brașov şi avizele de construcţie a unei farmacii, care între timp a fost demolată.

Claudiu Coman a coordonat şi campania electorală din 2016

După suspendarea din funcţie a lui Căncescu, ca urmare a primului dosar menţionat mai sus, Claudiu Coman a fost ales, pentru o bună bucată de timp,  vicepreşedinte al CJ Braşov, chiar unul cu atribuţii de preşedinte (ordonator de credite). A renunţat la poziţia de conducere acum şase luni, după ce a fost ales decan al Facultăţii de Sociologie şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii „Transilvania”, Coman fiind profesor universitar doctor. A coordonat şi campania electorală a PNL Braşov pentru alegerile locale din iunie 2016, obţinând un nou fotoliu de consilier judeţean. În această calitate este preşedintele Autorităţii Teritoriale pentru Ordine Publică (ATOP) Braşov.
Potrivit comunicatului DNA Braşov, pe timpul cât se află sub control judiciar, Claudiu Coman este obligat să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată DNA Structura Centrală și organul de poliție desemnat cu supravegherea cu privire la schimbarea locuinței; să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea lor conform programului de supraveghere întocmit sau ori de câte ori este chemat; să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului din cadrul DNA Brașov; să nu comunice direct sau indirect, pe nici o cale, cu persoanele menționate în ordonanțele de dispunere a controlului judiciar; să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme. „Inculpatului Coman Claudiu i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, se arată în comunicat.

Citiţi şi:

BRAŞOV. Căncescu, reţinut de DNA! Claudiu Coman, sub control judiciar!

BRAŞOV. Aristotel Căncescu şi George Scripcaru, urmăriţi penal într-un nou dosar, de această dată împreună

BRAŞOV. Aristotel Căncescu a intrat azi dintr-o sală de judecată în alta

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Ma, 18 Ian 2022
Euro   Euro   EUR   4.9445   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3401   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.9102   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.7457   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2404   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4676   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5281   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   138.6100   Scădere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că şi campania de vaccinare a copiilor se va dovedi un eşec?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter