myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

Urmărire penală în cazul morții disidentului Gheorghe Ursu

  • Apreciez !Nu-mi place !0

Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Procurorii au decis începerea urmăririi penale în cazul morții disidentului Gheorghe Ursu, pentru infracțiuni contra umanității, cu privire la acțiunile represive la care acesta a fost supus în perioada regimului comunist. Ursu a murit în arestul Miliției Capitalei, în 1985, după ce a fost bătut de anchetatori și de colegii de arest.

Ofiţerul de Securitate nu a fost pedepsit

Până de curând, procurorii au respins plângerile penale ale lui Andrei Ursu, fiul disidentului, motivând fie că infracțiunea nu există, fie că fapta: omor calificat sau crime împotriva umanității - s-a prescris. Până acum, pentru moartea lui Gheorghe Ursu au fost condamnaţi Marian Clită, fost coleg de celulă cu Gheorghe Ursu, Tudor Stănică, fost șef al Direcției Cercetări Penale, și Mihail Creangă, fost șef al Arestului Miliției Capitalei.
Andrei Ursu a fost în greva foamei mai multe zile, în octombrie și noiembrie 2014, în semn de protest față de faptul că dosarul privind moartea tatălui său nu este redeschis.  Acesta e nemulţumit că ofițerul de la Securitate care a coordonat ancheta ce l-a vizat pe tatăl său nu este pus sub acuzare. Andrei Ursu a prezentat mai multe dovezi din care rezultă că leziunile care au provocat moartea lui Gheorghe Ursu au fost făcute în timpul interogatoriului luat de maiorul de securitate Marin Pârvulescu.

Denunţat de colegi

Gheorghe Ursu (n. 1 iulie 1926, Soroca, Basarabia - d. 17 noiembrie 1985, București) a fost un inginer constructor, poet și disident. În anul 1970 i s-a publicat un volum de versuri numit „Mereu Doi“, cu o prefaţă scrisă de Nina Cassian. A fost arestat în urma denunţului făcut de colegii de muncă care au intrat în posesia jurnalului său intim, jurnal confiscat ulterior de Securitate, arată presa centrală. Oficial, a fost reţinut pentru deţinere ilegală de valută. În urma arestării lui, poeta Nina Cassian a preferat să nu se mai întoarcă în România și a emigrat în SUA, unde se afla cu o bursă.
Securitatea a elaborat un „Raport privind pe Ursu Gheorghe-Emil”, în care se arăta că acesta ține un jurnal în care apar „grave manifestări de calomniere și defăimare a conducerii de partid și de stat”, că are legături cu „emigrația reacționară” și cu „Europa Liberă”, se arată pe memorialsighet.ro. De asemenea, în raport se arăta că poetul a transmis postului de radio „Europa Liberă” două materiale cu „comentarii dușmănoase la adresa măsurilor luate de partid în domeniul construcțiilor civile“.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate.



 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 02 Iun 2023
Euro   Euro   EUR   4.9633   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6099   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7790   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0913   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2599   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4361   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5377   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.7300   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că şoferii RATVB vor intra în grevă generală?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter