myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

A fost ales noul ierarh al Episcopiei Covasnei și Harghitei

  • Apreciez !Nu-mi place !0

Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit în prima ședință din 2015, l-a ales astăzi pe noul ocupant al scaunului de Episcop al Covasnei și Harghitei, devenit vacant după ce Înaltpreasfințitul Ioan Selejanu a fost ales drept mitropolit al Banatului.

Pentru a-l înlocui pe ÎPS Ioan, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Ardealului, în consultare cu Adunarea eparhială a Episcopiei Covasnei și Harghitei, desemnase la finele lui ianuarie, prin vot secret, drept candidați pe Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului (3 voturi), și pe Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor (2 voturi). Lista transmisă Sfântului Sinod putea fi completată cu încă o propunere a ierarhilor, dar în final au rămas doar cele două nominalizări.

De altfel, lucrările Sfântului Sinod pentru alegerea noului Episcop al Episcopiei Covasnei și Harghitei au avut loc sub președinţia ÎPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului. Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preasfințitul Părinte Andrei Făgărășanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, cu 38 de voturi din 45 de voturi valid exprimate.

Întronizarea noului ierarh avea loc duminică, 15 februarie 2015, în Catedrala episcopală din Miercurea Ciuc.

Astăzi și mâine, la Reședința patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, se desfășoară ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Potrivit site-ului Mitropoliei Ardealului, noul Întâistătător al eparhiei din județele Covasna și Harghita are un CV bogat. Preasfințitul Părinte Andrei Făgărășanul s-a născut, în 22 noiembrie 1967, în localitatea Chețani, județul Mureș, fiind primul copil al părinților Nicolae și Maria Moldovan. Școala primară și gimnaziul le-a urmat în satul natal. A absolvit Liceul din Iernut, județul Mureș, promoția 1986. În anul 1989 a intrat ca viețuitor la Mânăstirea Toplița, județul Harghita. La 19 iulie 1990 este tuns în monahism cu numele de Andrei, de către Î.P.S. Andrei al Alba-Iuliei.

La 20 iulie 1990 este hirotonit ierodiacon la Mânăstirea Toplița de Î.P.S. Antonie Plămădeală al Ardealului. La 21 noiembrie 1990 este hirotonit ieromonah la Mânăstirea Toplița de Î.P.S. Andrei al Alba-Iuliei. La 10 august 1995 este numit stareț la Mânăstirea Făgețel, județul Harghita de către P.S. Ioan al Covasnei și Harghitei.
În anul 1995, împreună cu doi monahi de Mânăstirea Toplița, a fost transferat de P.S. Ioan la Mânăstirea Făgețel, mănăstire greu încercată în 1940. Aici a găsit doar biserica mânăstirii, restul fiind distrus. La 29 august 1999 este hirotesit protosinghel la Mânăstirea Făgețel, iar la 29 august 2006 este hirotesit arhimandrit la Mânăstirea Făgețel de către P.S. Ioan al Covasnei și Harghitei. În anul 2000 a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din București. A urmat, în perioada 2002-2005, studii post-universitare la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Aristotel din Salonic, Grecia.
La 1 octombrie 2005 este numit Exarh al mânăstirilor din Episcopia Covasnei și Harghitei, post pe care l-a ocupat până la hirotonirea sa întru arhiereu.
În perioada 1995-2008 a condus lucrările de refacere a mănăstirii Făgețel: pictura bisericii, clopotnița, corp-chilii, arhondaric, gospodărie anexă.
Tot în această perioadă a reușit aici, într-o zonă unde românii sunt minoritari, să adune o obște de viețuitori, pe unii îndemnându-i spre școlile teologice din țară.
În cadrul lucrărilor Sfântului Sinod din data de 8-9 iulie 2008, desfășurate la Palatul Patriarhiei din București, P.Cuv. Arhim. Andrei Moldovan a fost ales în postul de episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.
La 15 august 2008, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, a fost hirotonit întru arhiereu la Mânăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


VEO

Curs BNR

Lun, 10 Mai 2021
Euro   Euro   EUR   4.9259   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0492   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7056   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4955   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2293   Stagnare
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3424   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5185   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   137.5300   Creștere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Anunturi MyTEX
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că ar trebui să se rennţe la purtarea măştii în exterior?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter