myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Proiect-pilot ambițios, care-și propune să apropie copiii de artele marțiale și de... istorie

  • Apreciez !Nu-mi place !0

Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Un proiect inedit și ambițios, care își propune să îmbine artele marțiale tradiționale cu istoria, se va derula în acest semestru la Școala Gimnazială nr. 14, grație colaborării dintre Liviu Neagu și directorul unității de învățământ, Tudorel Simion, doi iubitori ai acestor discipline. Proiectul-pilot se numește „Artele marțiale tradiționale ca mijloace de educație și de dezvoltare fizico-motrică a copiilor”. 

 

„Ne propunem ca acest proiect să genereze o revenire a elevilor către sport, dată fiind programa școlară anostă în ceea ce privește pregătirea fizică a elevilor. Observăm că la 10-14 ani copiii au început să dezvolte boli care înainte apăreau doar la adulți, au deformații la coloana vertebrală. Totodată, în a doua etapă a proiectului, ne dorim redeschiderea către identitatea națională”, a explicat Liviu Neagu.

În fapt, potrivit acestuia, în primă etapă, elevii participă la programe de autoapărare, iar în faza a doua se vor face reconstituiri, dar implicând tot multă mișcare (ateliere de călărie, tras cu arcul, practici de vânătoare, copiii vor putea învăța cum să recunoască un animal după urmele pe care le lasă etc.). 

Copiii care vor fi selectați să participe la activități nu vor avea de plătit nimic, întrucât organizatorii au căutat până au găsit finanțare. În schimb, trebuie să aibă rezultate școlare bune și să dea dovadă de disciplină și comportament civic, inclusiv în afara școlii (să nu fie implicați în altercații, să-și respecte părinții etc.).

Lecțiile de auto-apărare (predate atât de Liviu Neagu, cât și de Tudorel Simion) vor avea loc în cursul săptămânii, în sala de sport a școlii, iar celelalte se vor desfășura în localitatea Cristian, la noua bază sportivă, pusă la dispoziție de Primărie. 

 

Profesor de istorie și instructor de karate

„Mi s-a părut ciudat la început, când a venit (n.r. Liviu Neagu) și mi-a zis «arte marțiale și istorie». Este adevărat că există istorie în artele marțiale, că au început acum vreo 600 de ani, dar combinația la nivelul epocii contemporane mi s-a părut ciudată, însă în momentul în care a început să pună în practică ideea, mi-am dat seama că, de fapt, poate ieși ceva”, ne-a explicat Tudorel Simion despre proiect. 

Directorul Școlii Gimnaziale nr. 14, care este profesor de istorie, practică, la rândul său, karate din 1975, iar din 1979 este instructor. În fapt, el este reprezentantul pe România al ISKF (International Shotokan Karate Federation) și încearcă să-i apropie pe copii de artele marțiale dinaintea acestui proiect.

„Am făcut un lucru extraordinar, zic eu, la mine la școală. Am înscris la karate toți copiii care doreau să participe, dar au o situație materială precară și nu puteau să plătească. Vin și fac de două ori pe săptămână karate gratuit. Fac trei ore pe zi, marțea și joia, și să știți că am rezultate foarte bune! Au rezultate mai bune și la școală, văd altfel relația cu societatea. De obicei, atunci când ai o condiție materială proastă, ai tendința să stai în carapacea ta, te simți izolat, discriminat...”, ne-a explicat directorul Școlii Gimnaziale nr. 14.

În calitate de reprezentant ISKF România, el ne-a explicat că scopul nu este de a crea luptători, ci oameni puternici: „Scopul nu este de a crea luptători, ci de a forma copii performanți, cu minți echilibrate, copii care să-și dorească mai mult decât au, în ceea ce privește pregătirea lor, copii care să nu spună «Nu pot!» atunci când se lovesc de greutăți și copii echilibrați în societate”.

Despre proiectul-pilot, Tudorel Simion ne-a explicat că este de folos, întrucât îi scoate pe copii din case și îi învață lucruri cu adevărat folositoare: „Acest proiect este bun, pentru că are activități care în mod normal nu se fac, activități care îi scot pe copii din casă, din viața de zi cu zi, din fața tabletei - nu că n-ar fi bună, dar când mănânci ceva prea mult, la un moment dat îți vine greață. Tableta le fură din dezvoltarea reală a capacităților, pentru că primesc foarte multe informații, pe care creierul nu le mai poate selecta. Pierd din concentrare, de aceea și rezultatele la școală sunt foarte slabe. Nu se pot aduna, au gândurile împrăștiate”, a precizat sursa citată.

Pe lângă acest proiect-pilot cu Liviu Neagu, Tudorel Simion a mai țintit unul, care se desfășoară la București: „La ora actuală, la București se desfășoară un proiect, «Domnul de karate», în care vrem să intrăm și noi, să ne facem reprezentanți pe Brașov. În acest proiect, se pune problema promovării caracterului ca mijloc de educație”. 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
USR

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Vi, 04 Dec 2020
Euro   Euro   EUR   4.8725   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0024   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3819   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4931   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2325   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1113   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4913   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   136.0100   Creștere
Coronavirus Preturi Nesimtite
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că Guvernul rezultat în urma alegeriilor parlamentare va fi mai eficient?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter