myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Femeile bătute frecvent de soți, salvate de echipa mobilă a municipalității. Și agresorii vor fi ajutați, să nu doarmă în stradă

  • Apreciez !Nu-mi place !+2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Violența în familie a devenit de multă vreme un fenomen care greu poate fi prevenit sau combătut. Dar autoritățile publice locale sunt obligate, prin Legea nr. 217/2003, să ia măsuri pentru prevenirea și combaterea violenței domestice.

La o simplă analiză a statisticilor privind faptele de violență între și asupra membrilor familiei sunt constatate creșteri îngrijorătoare, situație care impune măsuri din partea autorităților în primul rând.  

În sprijinul acestor afirmații ne folosim de datele prezentate pe site-ul violentaimpotrivafemeilor.ro. În anul 2017 au fost raportate Poliției 20.531 de fapte de loviri și alte violențe comise între membrii familiei, conform statisticilor Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), furnizate la solicitarea Centrului Filia. Majoritatea agresorilor sunt adulți de sex masculin (92%) iar majoritatea victimelor sunt adulți de sex feminin (76%), dar și minori.

Agresori au fost 18.835 bărbați (92%), 1.588 femei (7,7%), 85 băieți și 23 fete. Victime au fost 15.584 femei (76%), 4.029 bărbați (20,5%), 538 fete și 466 băieți. Majoritatea faptelor s-au petrecut la domiciliu.

Sursa citată precizează că, raportat la cifrele anterioare din anul 2016, când s-au înregistrat 18.531 de cazuri de loviri și alte violențe în familie, se constată o creștere a numărului de fapte de loviri și alte violențe în familie raportate Poliției, ceea ce arată o creștere a fenomenului, dar poate fi și un indiciu de creștere a încrederii victimelor în a se adresa autorităților în asemenea situații.

Tot în anul 2017 au fost raportate 181 de violuri, 44 de agresiuni sexuale, 108 de acte sexuale cu minor și 84 de omoruri. În cazul violurilor și agresiunilor sexuale raportate poliției, cele mai multe victime sunt fete minore.

În anul 2017, și-au pierdut viața 46 de femei, 26 de bărbați și 12 copii (6 fete și 6 băieți) în urma violențelor comise asupra lor de foști sau actuali parteneri sau alți membri ai familiei, în 73 din cele 84 de cazuri dintre cazuri agresorul fiind adult de sex masculin.

Astfel, este salutară Hotărârea Consiliului Local Brașov, de constituire a echipei mobile la nivelul Direcției de Asistență Socială (DAS) Brașov, pentru intervenția de urgență în cazurile de violență domestică. Dar deocamdată vorbim de un proiect de hotărâre în acest sens, întrucât actul normativ nu a fost încă aprobat la nivelul municipalității. Votul va fi dat în următoarea ședință a Consiliului Local Brașov, adică în 27 februarie. 

 

Potențiale victime, cu Fișe de risc

Așadar, ne așteptăm ca aleșii brașoveni să aprobe constituirea echipei mobile la nivelul DAS Brașov pentru intervenția de urgență în cazurile de violență domestică. Echipa va fi formată dintr-un coordonator și doi membri DAS Brașov, precum și doi polițiști locali.

Astfel constituită, echipa mobilă își va desfășura activitatea conform unui Regulament de Organizare și Funcționare. Va verifica semnalările de violenţă domestică efectuate prin intermediul liniilor telefonice ale instituţiilor publice abilitate, inclusiv al liniilor telefonice de urgenţă, altele decât numărul unic de urgenţă la nivel naţional 112. Apoi, va face evaluarea iniţială a gradului de risc din perspectiva acordării serviciilor sociale, se va întocmi o Fișă în acest sens şi vor fi stabilite măsurile de siguranţă necesare pentru victimele violenţei domestice. Acestea din urmă vor fi consiliate și informate cu privire la serviciile sociale existente pe raza localităţii/judeţului, adecvate nevoilor acestora.

Membrii DAS din echipa mobilă vor avea și sarcina să informeze victimele despre măsurile de protecţie de care pot beneficia din partea instituţiilor competente: ordin de protecţie provizoriu, ordin de protecţie, formularea unei plângeri penale, eliberarea unui certificat medico-legal etc. 

De asemenea, echipa mobilă poate asigura măsurile de protecţie socială necesare pentru victime, minori, persoane cu dizabilităţi sau persoane cu nevoi speciale, vizate de ordinul de protecţie, păstrând confidenţialitatea asupra identităţii acestora. În permanență se va colabora cu serviciile de asistenţă medicală comunitară în situaţia în care sunt identificate probleme medicale privind victimele şi/sau copiii lor.

Totodată, se vor face demersurile necesare pentru depăşirea riscului imediat, după caz, acestea putând consta în: transport la unitatea sanitară cea mai apropiată în situaţiile în care victima necesită îngrijiri medicale de urgenţă sau sesizarea numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112. În același timp, vor fi sesizate organele de urmărire penală pentru emiterea unui ordin de protecţie provizoriu și instanţele judecătoreşti în vederea emiterii acestui ordin.  

La fel de importantă va fi orientarea către SPAS sau, după caz, către furnizorii privaţi de servicii sociale, acreditaţi în condiţiile legii, în vederea găzduirii în centre rezidenţiale adecvate nevoilor şi aplicării managementului de caz pentru victime şi, după caz, pentru agresori.

 

Și în sprijinul agresorilor

Echipa mobilă va interveni în cazurile de violenţă domestică și la solicitarea organelor de poliţie, atunci când prin ordinul de protecţie provizoriu s-a dispus măsura evacuării temporare a agresorului din domiciliu, iar acesta din urmă a solicitat, potrivit legii, cazarea într-un centru rezidenţial.

Potrivit HCL la care facem referire, se aprobă cazarea agresorilor de pe raza municipiului Brașov, la solicitarea acestora, în Adăpostul de Noapte sau Centrul Rezidențial pentru Persoane fără Adăpost din cadrul Direcției de Asistență Socială Brașov. Agresorii care au domiciliul în alte localități vor fi cazați pentru o durată de 24 de ore.

Poliția Locală Brașov va asigura transportul membrilor din cadrul DAS Brașov, pentru toate operațiunile care implică intervenția de urgență.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 20 Mai 2022
Euro   Euro   EUR   4.9477   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6725   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8325   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.8048   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2453   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.6568   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5297   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   128.6400   Creștere
Anunturi MyTEX

Ar trebui relaxate sancțiunile împotriva Rusiei pentru a se preveni o criză alimentară severă?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter