myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

Un BRAȘOVEAN, printre pădurarii omorâți de hoții de lemne! Sindicaliştii din silvicultură ies în stradă, cerând întărirea autorităţii personalului silvic

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva organizează astăzi o acţiune de protest prin care solicită elaborarea de legi pentru întărirea autorităţii personalului silvic. La această adunare publică va fi adus un omagiu pentru cei cinci silvicultori care au murit, în ultimii ani, încercând să apere pădurile, printre ei numărându-se şi un braşovean.

„Apărând pădurea, în ultimii ani cinci pădurari au fost omorâţi (pădurar Oul Ieronim - Bistriţa-Năsăud, pădurar Boboc Dănel - Gorj, pădurar Chiriţă Victor - Dolj, pădurar Dogaru Gheorghe - Braşov, pădurar Răducu Gorcioaia - Iaşi), iar peste 650 de pădurari, tehnicieni şi ingineri silvici au fost atacaţi de infractorii surprinşi în timp ce tăiau ilegal sau sustrăgeau material lemnos, suferind agresiuni şi vătămări corporale grave, ameninţări cu moartea, precum şi distrugerea unor bunuri (maşini, locuinţe, anexe gospodăreşti, sedii administrative, etc.)”, se arată într-un comunicat remis de Federaţie.

Începând din anul 2017 şi până în prezent au fost înregistrate peste 90 de cazuri de agresiuni deosebite îndreptate împotriva personalului silvic, din care peste 40 de cazuri au necesitat îngrijiri medicale speciale, conform sursei citate.

Sindicaliştii solicită Parlamentului şi Guvernului României să elaboreze legi pentru întărirea autorităţii personalului silvic, având în vedere creşterea presiunii asupra pădurii şi intensificarea cazurilor de agresiune de o violenţă fără precedent asupra personalului silvic. „Prin modificarea Statutului Personalului Silvic trebuie obligatoriu redată demnitatea profesiei de silvicultor, întărită autoritatea silvicultorilor în exercitarea atribuţiilor de serviciu, asigurată dotarea cu armament de serviciu şi mijloace tehnice de apărare, cu mijloace de transport şi comunicaţii adecvate, cu uniforme de serviciu, includerea în condiţii speciale de pensionare a silvicultorilor, reducerea vârstei de pensionare şi asigurarea unor condiţii decente de muncă şi salarizare pentru întreg personalul silvic”, au transmis reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură Silva.

Sindicaliştii din acest sector mai solicită Camerei Deputaţilor respingerea Proiectului de lege de modificare şi completare a Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, „prin care se urmăreşte legiferarea împroprietăririi fără drept cu terenuri agricole sau forestiere a formelor asociative ale comunităţilor din fostele regiuni grănicereşti, respectiv împroprietărirea fără drept cu terenuri forestiere în suprafaţă de până la 30 de hectare din fondul forestier proprietate publică a statului, a unităţilor de cult care au deţinut în folosinţă sau administrare şi nu în proprietate astfel de suprafeţe”.

Conform evaluării administratorului fondului forestier proprietate publică a statului transmisă Ministerului Apelor şi Pădurilor, în cazul legiferării, statul va pierde o suprafaţă de peste 650.000 de hectare de păduri, iar efectul social va fi dispariţia a peste 3.000 locuri de muncă.

Sindicaliştii mai cer respingerea Propunerii legislative PL-x nr. 361/2019 pentru completarea art. 11 din Legea nr. 46/2008 - Codul silvic şi pentru modificarea anexei nr. 1 din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, precizând că prin legiferarea acestei iniţiative, proprietatea publică a statului român se va diminua cu o suprafaţă de peste 1.200.000 hectare păduri care vor rămâne fără administrare şi fără pază.

Federaţia Sindicatelor Silva mai solicită Parlamentului respingerea proiectului de lege L409/2019, prin care se urmăreşte legiferarea interzicerii exportului de buştean, lemn rotund, cherestea şi lemn de foc pe o perioadă de 10 ani, începând cu 1 ianuarie 2020, dar şi înfiinţarea unei comisii pentru cercetarea retrocedărilor abuzive de păduri şi luarea de măsuri pentru stoparea retrocedărilor ilegale de păduri.

Update:

Oamenii au dus la protest cinci capace de sicriu si cinci cruci pe care sunt scrise numele silvicultorilor ucişi.

„Am ieșit azi în stradă, aici, în fața Camerei Deputaților, la Parlament, pentru a trage un semnal de alarmă că așa nu se mai poate. Silvicultorii au ajuns la limita saturației. (...) Un coleg a fost atacat cu un topor de cei care furau lemne și ucis, ne-a făcut să ieșim în stradă”, a declarat Silviu Geană, președintele Sindicatelor Romsilva, referindu-se la un pădurar omorât în bătaie, în urmă cu două săptămâni, în judeţul Iaşi. „Suntem îngrijorați, revoltați cu privire la aceste cazuri de omor. (...) Avem peste 650 de cazuri de pădurări. (...) Sunt cinci decese înregistrate în ultimii 15-17 ani”, a adăugat el, potrivit b1.ro.

Tot recent, un alt silvicultor (n.r. pe lângă cel din Iaşi) a fost bătut de un grup de infractori, care i-au sustras și arma de serviciu, amenințându-l cu moartea. De asemenea, un al treilea pădurar a fost agresat și amenințat cu cuțitul de trei infractori sancționați în repetate rânduri pentru tăiere și sustragere ilegală de arbori.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
+1 #1 Raoke Kaka 24-09-2019 10:09
De ce nu au ieșit în stradă când se furau pădurile „la ras”!?
Cît despre ceea ce se întâmplă acum, este rezultanta a 30 de ani de jaf și debandadă din pădurile țării. Că doar ăia care fură acum nu s-au „calificat” anul ăsta în domeniu, ei „activează” de zeci de ani. Hoții au avut și au acoperirea organelor statului. Nu există ca milițienii, procurorii și pădurarii să nu știe care sunt cei ce se ocupă cu furtul de lemne.
Și, după atîtea furăciuni, trebuie remarcat tupeul nenorociților: vor și ei „pensii speciale”!!!! Huooo gunoaielor!!! La cât or vrea să se pensioneze? Tot la 40 de ani, ca haitele din miliție și armată!?

A se remarca faptul că din ce în ce mai multe categorii de bugetari vor extrabeneficii: ieri ceferiștii,azi pădurarii. Mâine cine știe, poate femeile de servici din administrație. Că oricum sunt printre puținele bugetare care mai și muncesc la stat.
AICI NE-A ADUS CIUMA PIZIDISTĂ: FIECARE BUGETAR SE CREDE „SPECIAL” ȘI VREA UN TRATAMENT PREFERENȚIAL!!! ! PE SEAMA CUI? A CELOR CE MUNCESC ȘI PLĂTESC TAXE ȘI IMPOZITE, BINE-NȚELES! A SECTORULUI PRIVAT!!!
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 26 Mai 2023
Euro   Euro   EUR   4.9575   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6194   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7071   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.1137   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2601   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3885   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5348   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.1600   Creștere
Anunturi MyTEX

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter