myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

RĂZBOI ÎN UCRAINA - ZIUA A 4-A. UPDATE 12. Kievul rezistă! Date de interes...

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

UPDATE 12. Janez Lenarcic, comisarul european pentru gestionarea situațiilor de criză, a relatat, astăzi, că „potrivit estimărilor, 7 milioane de ucraineni vor părăsi țara” în urma invaziei ruse: „Asistăm la ceea ce poate deveni cea mai mare criză umanitară din Europa după mult timp”

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunțat despre capitala Ucrainei că este încercuită: „Suntem în pragul unei catastrofe umanitare. În acest moment, avem curent electric, acum avem apă şi încălzire în case. Dar infrastructura este distrusă pentru a livra alimente şi medicamente. De aceea, mesajul pentru toată lumea este: sprijiniţi Ucraina împreună... Suntem puternici. Fiecare ucrainean este mândru că este independent, mândru că este ucrainean şi suntem mândri că avem propria noastră ţară”.

UPDATE 11. Reprezentanții armatei ruse au recunoscut, duminică, pentru prima oară de la începutul invaziei din Ucraina, că au înregistrat pierderi umane în cursul atacurilor. Nu au fost prezentate cifre.

„Militarii ruşi dau dovadă de curaj, executându-şi misiunile de luptă. Din nefericire, există morţi şi răniţi. Dar pierderile noastre sunt mai mici decât în tabăra ucraineană”, a declarat generalul Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

Cel mai mare avion de transport din lume, Antonov-225 Mriya, a ars în urma unui atac rusesc asupra Aeroportului Hostomel, situat lânga Kiev, au transmis cei de la Ukroboronprom pe Facebook. Potrivit estimărilor, restaurarea avionului costă enorm şi necesită mult timp. 

UPDATE 10. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE închide complet spațiul său aerian pentru aeronavele din Federația Rusă: „Acestea nu vor putea ateriza, decola sau survola teritoriul UE, inclusiv avioanele private ale oligarhilor. În al doilea rând, vom interzice propaganda media a Kremlinului în UE. Rusia Today și Sputnik, deținute de stat, și filialele lor, nu vor mai putea să-și răspândească minciunile pentru a justifica războiul lui Putin. Dezvoltăm instrumente pentru a interzice dezinformarea dăunătoare în Europa”, a declarat Ursula von der Leyen potrivit Sky News.

Militarii ucraineni din trupele speciale folosesc grăsime de porc pentru a unge gloanțele care vor fi folosite în luptele împotriva cecenilor conduși de Ramzan Kadîrov, supranumiți și „măcelarii lui Kadîrov” pentru cruzimea lor. Motivul acestei acțiuni: cecenii sunt de religie musulmană, iar ucrainenii vor ca „măcelarii lui Kadîrov” să nu ajungă în Paradis.

Conform tradiției musulmane, credincioșii nu au voie voie să consume și nici măcar să atingă carne și produse din porc, dacă vor să ajungă în Paradisul cel plin de fecioare neprihănite.

UPDATE 9. Au început negocierile dintre Ucraina și Federația Rusă, duminică, după ora 16.30, ora României. Negocierile se derulează în regiunea Pripiat, în apropiere de Cernobîl şi de frontiera cu Belarus.

Trupele ruseşti îşi întăreau atacul asupra Kievului duminică după-amiază, un lung convoi de vehicule militare avansând către capitala ucraineană dinspre sud.

O serie de filmulețe care prezintă jafurile la care s-ar fi dedat soldații ruși în timpul asaltului asupra Harkovului au apărut pe rețelele ucrainiene. Sunt prezentați soldați, ce ar aparține armatei ruse, care jefuiesc magazine alimentare, de electrocasnice sau bancomate.

Amenințarea UE cu sancțiuni a băgat panică în ruși. Imagini cu oameni care iau cu asalt bancomatele pentru a se asigura că au bani numerar în cazul în care băncile din țară nu mai pot fi active au apărut pe internet.

Statele Unite au denunțat, astăzi, o escaladă „inacceptabilă” a Moscovei, care a anunțat punerea în alertă a „forței de disuasiune de care dispune”, care poate include o componentă nucleară. Washington-ul îl acuză pe Vladimir Putin că „fabrică amenințări care nu există”.

.................................................................................................................

UPDATE 8. Ucraina deţine controlul deplin asupra oraşului Harkov, situat în nord-estul țării, a declarat, astăzi, Oleg Sinegubov, guvernatorul regional, pe reţelele de socializare: „Forţele armate, poliţia şi forţele de apărare lucrează, iar oraşul este complet curăţat de inamic”.

................................................................................................................

UPDATE 7. Viceministrul ucrainean al Apărării a spus că 471 de soldați ucraineni au fost capturați în timpul luptelor. 

De asemenea, Ucraina a estimat că pierderile militare rusești de până acum includ: 4.300 de morți, 27 de avioane, 26 de elicoptere, 146 de tancuri, 706 vehicule blindate de luptă, 49 de tunuri, 1 sistem de apărare antiaeriană Buk, 4 sisteme de lansare de rachete multiple Grad, 30 de vehicule, 60 de cisterne, 2 drone, 2 ambarcațiuni.

Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat: „În urmă cu câteva minute, Forțele Aeriene ale AFU au doborât o rachetă de croazieră trasă asupra capitalei Ucrainei de pe teritoriul Republicii Belarus de o aeronavă TU-22. Aceasta este o altă crimă de război a Belarusului și Rusiei”.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a acuzat duminică trupele rusești că au luat drept țintă civili, inclusiv copii, și a cerut o anchetă internațională asupra conflictului, conform CNN. 

„Ceea ce fac rușii în Harkov, Okhtyrka, Kiev, Odessa și în alte orașe și localități merită un tribunal internațional. Noi le documentăm crimele. Și ar fi fost mult mai multe astfel de crime, dacă nu ar fi fost apărătorii noștri curajoși... Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Acțiunile criminale ale Rusiei împotriva Ucrainei prezintă semne de genocid. Am vorbit despre acest lucru cu secretarul general al ONU”, a susținut Zelenski, subliniind că Rusiei ar trebui să i se retragă dreptul de vot în Consiliul de Securitate al ONU.

................................................................................................................

UPDATE 6. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunţat astăzi că 47.000 de cetăţeni ucraineni au intrat până în prezent în România şi dintre aceştia 25.000 au rămas pe teritoriul țării noastre. Peste 22.000 au tranzitat România către alte state. Doar 102 dintre cetăţenii ucraineni au cerut, în mod oficial, azil în România.

Generalul-maior ucrainean Boris Kremenetski a declarat, potrivit CNN, că Ucraina a capturat aproximativ „200 de soldați ruși, unii dintre ei în vârstă de 19 ani, deloc antrenați, prost echipați. Îi tratăm conform Convenției de la Geneva, conform dreptului umanitar internațional”. 

El a mai spus că soldaților li s-a permis „să își sune părinții” și că li s-a dat mâncare și apă.  

.................................................................................................................

UPDATE 5. Soldații ucraineni despre care se crede că au fost ucişi de militarii ruşi pe 24 februarie, ziua în care a început atacul Rusiei în Ucraina, după ce au refuzat să predea rușilor Insula Șerpilor, care se află la 300 km vest de Crimeea, ar putea fi încă în viață, potrivit Poliției de Frontieră a Ucrainei.

Unul dintre militarii ucraineni i-a răspuns unui ofițer de la bordul navei de război rusești care se apropia de Insula Șerpilor cu un sfidător: „Navă de război rusească, go fuck yourself”, atunci când li s-a cerut să depună armele.

Marina rusă a bombardat insula cu tunuri de punte, înainte de a trimite soldați să preia controlul.

................................................................................................................

UPDATE 4. „Guvernul României a decis ca, după ce în Ucraina a ajuns deja o primă tranşă de medicamente şi echipamente sanitare donate de ţara noastră, astăzi să fie transmisă o a doua tranşă de ajutoare, în valoare totală de 3 milioane de euro, constând în combustibil, veste antiglonţ, căşti, muniţie şi echipamente militare, alimente, apă şi medicamente. Totodată, Guvernul României a anunțat disponibilitatea de a prelua răniţii ucraineni în spitalele din reţeaua militară şi civilă din ţara noastră” a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Armata rusă a informat că a distrus 975 de instalații militare în Ucraina, a doborât 8 avioane de vânătoare, 7 elicoptere și 11 drone.

.................................................................................................................

UPDATE 3. Kremlinul a anunțat, din nou, astăzi, că este gata să negocieze cu Ucraina, propunând ca loc de întâlnire orașul Gomel din Belarus. Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei, i-a transmis lui Putin - care a salutat „eroismul forțelor ruse - că este pregătit să negocieze, dar nu în Belarus.

.................................................................................................................

UPDATE 2. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat că noaptea trecută a fost „brutală”. El a menționat că forțele de ocupație rusești „atacă și zonele civile”, unde nu există infrastructură militară: „Atacă totul, inclusiv ambulanțele”.

Apoi, Zelenski a anunțat că Ucraina înfiinţează o legiune străină pentru voluntari din străinătate: „Dacă aveţi experienţă de luptă, puteţi veni în ţara noastră pentru a apăra Europa”. Referitor la Uniunea Europeană, președintele Ucrainei a punctat: „Cum o să vă apăraţi pe voi dacă sunteţi atât de lenţi în a ajuta Ucraina?”.

Hiroshi Mikitani, un miliardar japonez, a anunțat, astăzi, că va dona 1 miliard de yeni (7,7 milioane de euro) guvernului de Kiev, „pentru apărarea democrației” împotriva invaziei ruse. 

Fondatorul Rakuten, gigantul japonez în e-commerce și alte servicii online, i-a trimis și o scrisoare președintelui Zelenski, precizându-i că își oferă sprijinul pentru activități umanitare.  

.................................................................................................................

UPDATE 1. Peste 18.500 de cetăţeni ucraineni au intrat sâmbătă în România, fiind înregistrată o creştere de 30% faţă de ziua precedentă, după cum a informat Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

Potrivit unui oficial NATO, citat de CNN, Rusia întâmpină probleme în invazia sa asupra Ucrainei: „Rușii sunt în criză de combustibil. Se mișcă mult prea încet, iar moralul este în mod evident o piedică”. 

Altfel, conform Kremlinului, armata rusă a încercuit două orașe importante din sudul Ucrainei, Kherson și Berdiansk.

.................................................................................................................

UPDATE. 10 etnici greci au fost ucişi în urma bombardamentelor din regiunea oraşului ucrainean Mariupol. Ministerul grec de Externe a cerut Rusiei să înceteze orice acţiune împotriva civililor, catalogând faptele drept criminale. Ambasada Rusiei a negat că forţele ruseşti ar fi desfăşurat operaţiuni în regiune, susţinând că „armata ucraineană şi batalioanele naţionaliste neonaziste sunt cunoscute de mulţi ani pentru atacurile la adresa populaţiei civile, chiar şi cu armament greu”.

Un important comandant al trupelor cecene, mâna dreaptă a liderului Ramzan Kadîrov, a fost ucis sâmbătă de trupele speciale ucrainene SpetzNaz „Alfa”, în timpul luptelor de la Aeroportul Hostomel, de lângă Kiev, așa cum a relatat presa ucraineană. Este vorba de generalul Magomed Tushaev. De asemenea, regimentul de „kadyrovtsi” condus de acesta a fost decimat.

Vehicule aparținând trupelor ruse au fost văzute, astăzi, pe străzile orașului Harkov, potrivit lui Anton Herascenko, consilier al ministrului de Interne al Ucrainei.

.................................................................................................................

Federația Rusă a continuat atacurile (RĂZBOI ÎN UCRAINA - ZIUA A 3-A - UPDATE 6. Kievul, în continuare sub asediu! Informații importante...) asupra mai multor oraşe din Ucraina și capitala Kiev. De asemenea, oficiali ucraineni au informat că au fost lansate rachete de croazieră către Ucraina, dinspre Marea Neagră.    

În noaptea de sâmbătă spre duminică, un depozit de carburant din Vasilkov, în apropierea Kievului, a fost lovit de o rachetă. Deflagrația a provocat un incendiu uriaș. 

„Duşmanii vor să distrugă totul în jur!”, a scris primarul din Vasilkov pe rețelele de socializare.

Tot mai multe surse militare indică faptul că președintele Rusiei, Vladimir Putin, n-a pregătit cum trebuie invazia în Ucraina, aceasta nedesfășurându-se cum a dorit el. Kremlinul nu s-a gândit la o asemenea rezistență a trupelor ucrainene. În acest context, fostul ministru al Apărării din Estonia a relatat că, dacă Ucraina va rezista încă 10 zile asaltului rusesc, va câștiga războiul.

Ţările occidentale au adoptat un nou set de sancţiuni împotriva Moscovei după invazia Ucrainei, în special prin decizia de a exclude numeroase bănci ruseşti din platforma interbancară Swift. De asemenea, s-au impus restricţii asupra activelor Băncii Centrale a Rusiei. În fiecare zi de război, Rusia pierde miliarde de euro.

„Vladimir Putin a pornit pe o cale care vizează distrugerea Ucrainei. Dar ceea ce face el, de fapt, este să distrugă viitorul propriei ţări”, a precizat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

În curs de actualizare.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 26 Mai 2023
Euro   Euro   EUR   4.9575   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6194   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7071   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.1137   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2601   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3885   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5348   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.1600   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter