myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

RĂZBOI ÎN UCRAINA. ZIUA A 8-A. UPDATE 14. Noi explozii la Kiev! Informațiile de azi...

  • Apreciez !Nu-mi place !-3
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

UPDATE 14. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat joi, la Moscova, într-un discurs televizat, că toate sarcinile trasate armatei în campania din Ucraina au fost îndeplinite cu succes până acum. El a adăugat că familiile militari ruși care au murit pe front în Ucraina vor primi de la stat „7 milioane de ruble, plus compensații lunare”. La actualul curs de schimb, suma reprezintă aproape 60.000 de euro.

Putin a menționat, apoi, că rușii și ucrainenii sunt un singur popor și a acuzat armata ucraineană că îi folosește pe civili drept „scuturi” în fața trupelor sale: „Numai naziștii pot lupta în felul acesta, au fost foarte brutali cu populația locală. Facem tot ce e posibil să ne asigurăm ca nu sunt victime”.

În urma negocierilor de pace de joi dintre oficialii ruși și ucraineni, cele două părți au convenit să ofere coridoare umanitare pentru evacuarea civililor. Un oficial ucrainean a spus că acordul implică o posibilă încetare temporară a focului în timpul evacuărilor.

Oficialii au convenit să organizeze o a treia rundă de discuții în curând.

Ulterior, și partea rusă a emis un comunicat: „Părțile au ajuns la o înțelegere cu privire la asigurarea comună a coridoarelor umanitare pentru evacuarea populației civile, precum și pentru livrarea de medicamente și alimente în locurile celor mai aprige lupte, cu posibilitatea unei încetări temporare a focului pentru perioada în care evacuarea se efectuează, în sectoarele în care se efectuează. În acest scop, în viitorul foarte apropiat, se vor organiza canale speciale de comunicare și interacțiune și se vor forma proceduri logistice adecvate”.

.................................................................................................................

UPDATE 13.  Președintele ucrainean Valentin Zelenski a apelat astăzi Occidentul pentru a-i ocroti și susține țara în războiul cu Rusia, pentru că, „dacă noi dispărem, cu toate că Dumnezeu ne protejează, va urma Letonia, Lituania, Estonia... până la Zidul Berlinului, credeți-mă”. 

El susține că Putin vrea să reconstituie sfera de influență a fostului URSS.

Agenţia ucraineană Unian a relatat că aşa-numita armată transnistreană a trecut în stare de alertă. Decizia vine pe fondul încercării rușilor de a cuceri tot sudul Ucrainei, până la Odessa, închizând astfel accesul către Marea Neagră și Marea Azov.

În regiunea separatistă din Republica Moldova acționează și Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria (GOTR), grupare creată pe rămăşiţele fostei Armate a 14-a sovietice în Transnistria. Din GOTR ar face parte între 1.000 și 2.000 de militari ruși. Pe lângă militarii din cadrul GOTR, în Transnistria se mai află militari ruși și în cadrul unor așa-numite trupe de menținere a păcii. Terminologia aparține Kremlinului, iar aceste trupe au fost trimise în Transnistria la începutul anilor ’90 pentru a justifica intervenția rusească armată de partea separatiștilor din regiune. Potrivit zonadesecuritate.md, „o eventuală explozie a acestor depozite care nu pot fi transportate ar provoca un dezastru ecologic și uman”.

................................................................................................................

UPDATE 12. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a spus, astăzi, că vrea să negocieze direct cu Vladimir Putin, „singurul care poate opri războiul” între țara sa și Rusia.

El a precizat, într-o conferință de presă, că va fi „deschis” și va fi „pregătit să abordezen toate chestiunile”. 

Ziaristul rus Dmitri Muratov, opozant al Kremlinului şi laureat - anul trecut - al Premiului Nobel pentru Pace, a cerut, astăzi, o încetare a focului necondiţionată în Ucraina şi a estimat că în urma invaziei ruse împotriva acestei ţări „există o ameninţare reală a unui război nuclear”.

El a susținut că în parlamentul rus a fost prezentat şi un film cu un atac asupra SUA. 

.................................................................................................................

UPDATE 11. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zakharova, a avertizat, din nou, că furnizarea de arme din alte țări către Ucraina va duce la pierderi și mai mari pentru Kiev, conform TASS.

Diplomatul rus l-a citat pe președintele ucrainean Vladimir Zelenski, care spunea că țara sa primește din ce în ce mai multe arme de la partenerii săi în fiecare zi. 
 
Germania n-a ținut cont de această amenințare și a decis să-şi crească livrările de armament Ucrainei şi să-i trimită 2.700 de rachete antiaeriene suplimentare. Sunt rachete de tip STRELA - de fabricaţie sovietică - şi provin din stocurile armatei fostei Germanii de Est, comuniste.

O navă cargo sub pavilion estonian, Helt, s-a scufundat astăzi în largul portului ucrainean Odessa, în urma unei explozii. Doi membri ai echipajului se aflau într-o plută de salvare pe mare, în timp ce alţi patru au fost daţi dispăruţi. Este posibil ca nava să fi lovit o mină.

Mai multe surse anunțat, astăzi, că generalul Andrei Suhovetski, comandant adjunct al Armatei 41 a Rusiei, a fost ucis în Ucraina. Moscova nu a comentat oficial această informație, dar ea ar fi fost confirmată de camarazi ai militarului. 

.................................................................................................................

UPDATE 10. Kremlinul anunță faptul că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a convocat Consiliul de Securitate al Rusiei. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov şi-a exprimat, joi, „regretele profunde” cu privire la militarii ruşi care şi-au pierdut viaţa în urma acţiunilor militare ale trupelor ruse în invazia din Ucraina. El a adăugat că Vladimir Putin va vorbi despre bilanţul victimelor în deschiderea reuniunii Consiliului de Securitate, dar a refuzat să spună dacă va fi anunţat doliu naţional.

Peskov a respins, de asemenea, speculaţiile apărute în mediul online cu privire la intrarea în vigoare a legii marţiale în Rusia, precum şi interdicţia de călătorie pentru bărbaţii cu vârstă de înrolare: „Acestea sunt minciuni, simple minciuni pe internet. Apoi, cetăţenii le trimit unii altora şi aşa mai departe. De aceea, trebuie să fii foarte atent la toate informaţiile şi să nu devii victima zvonurilor şi ale simplei înşelăciuni”.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că pregătește o contraofensivă împotriva Ucrainei, la Donețk: „Trecem acum de la modul de apărare la cel de contraofensivă. Cred că aceasta nu este ultima ofensivă, nici ultimul contraatac. În curând va veni timpul când ne vom elibera pământul, nu doar să îl protejăm”.

................................................................................................................

UPDATE 9. „Rusia va plăti pentru toate pagubele făcute în Ucraina”, a afirmat, astăzi, președintele Vladimir Zelenski, continuând: „Vom reconstrui fiecare imobil, fiecare stradă, fiecare oraș și-i vom spune Rusiei să pronunțe cuvântul «reparație». Va plăti pentru tot ceea ce ne-a făcut, pentru fiecare ucrainean”.

Expertul în securitate militară Hari Bucur Marcu a declarat în emsiunea Deșteptarea de la Europa FM: „Militarii ăștia ruși, majoritatea sunt militari în termen, fie rezerviști, fie acum își fac stagiul militar, deci oamenii ăștia au fost pregătiți să intre în Ucraina să se plimbe pe străzi, eventual să tragă cu pușca, dacă apre vreun inamic. Dar, mai departe, ca să preia controlul militar asupra unei localități, nu sunt pregătiți, pur și simplu. În același timp, capacitatea de distrugere a armatei rusești este fantastică, nimeni nu o contestă, dar prin distrugere nu obții victorie militară, obții fix asta, distrugere, și atunci ei asta fac în disperare, lovesc nediscriminator populație civilă ca să-i rupă moralul, să-i determine pe oameni să se predea.”

.................................................................................................................

UPDATE 8. Armata ucraineană a făcut public un bilanț al pierderilor suferite de armata Rusiei de la începutul invaziei.

Potrivit sursei citate, pierderile totale însumează aproximativ 9.000 de oameni, 217 tancuri, 900 blindate, 30 de avioane, 31 de elicoptere, 11 sisteme antiaeriene, 42 de sisteme de artilerie reactivă (Grad, Smerch, etc.), 90 de tunuri de artilerie, 60 de cisterne și vehicule de aprovizionare cu combustibil, 3 drone, 2 bărci, 374 vehicule.

„Calculul este complicat de intensitatea mare a luptei. Datele sunt în curs de actualizare” se arată în comunicatul forțelor armate.

.................................................................................................................

UPDATE 7. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a acuzat astăzi Occidentul că se gândește la un „război nuclear”.

Altfel, Kremlinul a declarat că orașul ucrainean Mariupol este „complet încercuit”, iar populației i se va oferi posibilitatea de a se retrage în est, în direcția regiunilor separatiste. 

Mariupol are aproape 450.000 de locuitori și este ultimul port sub control ucrainean la Marea Azov. 

De asemenea, potrivit rușilor, orașul Balaklya, la sud-est de Harkov, și alte localități mai mici au fost cucerite.

Informațiile n-au fost verificate din surse independente. 

.................................................................................................................

UPDATE 6. Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că țara noastră o să devină un hub regional de direcționare a resruselor umanitare către Ucraina: „Acest centru o să fie unul mare. Va permite centralizarea resurselor către Ucraina, dar și spre Republica Moldova. Noi credem că situația în Ucraina se va degrada, iar nevoia de ajutor va crește semnificativ. Vom lucra în etape și împreună cu Comisia Europeană. Centrul se va institui sub umbrela Resc EU. Vom avea cea mai mare parte a sarcinilor și vom avea rol de gazdă. Va lucra cu toți actorii implicați în ajutorul umanitar. Acest coridor va necesita negocieri și cu autoritățile centrale și locale din Ucraina. Aceste ajutoare trebuie să ajungă și în zonele unde e activitate militară. Aceste lucruri vor fi foarte complicate. Până când o să funcționeze, o să dureze câteva săptămâni”.

Totodată, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen - prezentă la București, a lăudat România pentru modul în care se pregătește să ofere ajutoare umanitare Ucrainei.

.................................................................................................................

UPDATE 5. Poliția de frontieră din România a anunțat, joi, că de la declanșarea războiului din Ucraina 139.050 de cetățeni ai acestei țări au intrat la noi, iar 87.676 au ieșit. Potrivit Poliției de frontieră, miercuri au intrat în România 78.318 de persoane, dintre care 25.924 cetăţeni ucraineni, în creştere cu 8% faţă de ziua precedentă.

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în Romania 11.171 cetăţeni ucraineni (creştere de 6,9%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 12.511 cetăţeni ucraineni (creştere de 8,5 %). Pe sensul de ieşire din România au efectuat formalităţile 82.946 de persoane, dintre care 19.575 cetăţeni ucraineni (creştere de 10%).  

.................................................................................................................

UPDATE 4. Presa ucraineană a relatat că o nouă coloană de tehnică militară a Federației Ruse se îndreaptă spre Cernihov. Este vorba despre blindate și tancuri rusești. 

Sirenele din Harkov au sunat din nou. În această dimineață, Rusia a inițiat un nou raid aerian asupra orașului, al doilea ca mărime din Ucraina, situat aproape de Donbass.

..............................................................................................................

UPDATE 3. Deși rușii au atacat numeroase localități din Ucraina, se pare că au cam „protejat” Kievul până în prezent, doar „încercându-l”. Sutele de vehicule militare ale rușilor înaintează anevoie spre capitala Ucrainei, așa cum am mai scris. De ce? Se estimează că Vladimir Putin a fost surprins de amploarea rezistenței din Ucraina și acum își recalculează mișcările. Poate, această strategie de temporizare face parte din planul său. „Putin este un om care are foarte multă răbdare”, a relatat Ria Laenen, un profesor specializat în politica rusă.

..............................................................................................................

UPDATE 2. Primarul oraşului Mariupol, Vadim Boichenko, a afirmat că ziua de miercuri reprezintă cea mai dificilă de până acum a invaziei ruse, având în vedere bombardamentele puternice şi numărul tot mai mare de civili răniţi din spitale, conform CNN.

Sursa citată nu a reuşit să confirme acuzele conform cărora soldaţii ruşi au tras în casele civililor.
 
În Mariupol, potrivit spuselor primarului, cetăţenii nu vor avea apă şi curent electric până când serviciile de utilitate publică vor fi refăcute, probabil în cursul zilei de astăzi.
.................................................................................................................

UPDATE 1. Forțele armate ale Ucrainei au pus mâna pe documente secrete ale Rusiei. Din acestea reiese că puterea de la Kremlin plănuia încă de luna trecută să ocupe toată Ucraina în 15 zile. Mai exact, în perioada 20 februarie - 6 martie. Invazia urma să fie declanșată într-o duminică (ultima zi a Olimpiadei de la Beijing), iar triumful trebuia anunțat tot într-o duminică.

Strategia completă pentru invazie a fost aprobată vineri, 18 ianuarie 2022. Ea a ieșit la iveală după ce soldații ucraineni au anihilat o unitate de elită inamică. Este vorba despre un batalion rusesc al Brigăzii 810 separate a pușcașilor marini ai Flotei Mării Negre, așa cum a informat publicația ucraineană Obozrevatel.com.

.................................................................................................................

UPDATE. În cursul manifestațiilor din 25 de orașe rusești contra invaziei din Ucraina, 724 de noi persoane au fost arestate, conform organizației independente pentru apărarea drepturilor omului OVD-Info.

De la debutul războiului, 7.586 de ruși au fost arestați de către autoritățile de la Kremlin, care au interzis manifestațiile în țară, invocând... propagarea coronavirusului.

.................................................................................................................

La o săptămână de la lansarea operațiunii în Ucraina, forțele rusești au cucerit orașul Herson, situat în sudul țării, cu puțin timp înainte de startul unei noi runde de discuții, astăzi, de încetare a focului.

Un milion de refugiați au părăsit Ucraina, îndreptându-se spre țările vecine, de la startul invaziei rusești, după cum a afirmat oficialul ONU Filippo Grandi.

Mai multe explozii au avut loc în noaptea de miercuri spre joi în capitala Ucrainei, Kiev.

Sutele de vehicule blindate ruseşti care se îndreaptă spre Kiev „răman în prezent blocate” pe drum, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului American al Apărării, John Kirby: „Conform celor mai bune estimări ale noastre, nu au făcut nici un progres apreciabil în ultimele 24 până la 36 de ore”. 

Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei, s-a felicitat, în noaptea de miercuri spre joi, că a reușit să contracareze planurile de invazie ale Rusiei: „Inamicii nu vor avea pace aici. Nu vor avea hrană. Nu vor avea nici un moment de linişte. Dacă ei au ajuns undeva, este doar temporar. Îi vom da afară. Aceştia nu sunt luptătorii unei superputeri. Ei sunt copii confuzi care au fost folosiţi. Ucraina nu vrea să fie acoperită de cadavrele soldaţilor. Plecaţi acasă!”.

Potrivit lui Zelenski, circa 9.000 de soldați ruși au fost uciși în Ucraina într-o săptămână.

În curs de actualizare.

CITEȘTE ȘI: RĂZBOI ÎN UCRAINA - ZIUA A 7-A - UPDATE 15. Trupele ruse au descins la Harkov! Datele de azi...

 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
-1 #1 Barbu Gh. 03-03-2022 12:10
Nu mă interesează deloc ce se întâmplă acolo. Dar ia uitați niște lucruri interesante de când cu bătaia ăstora:
- prețurile la gaze și petrol.... Au explodat, așa-i? Cine câștigă? Cumva muricanii? Cine a fost direct interesat în acest rezbel? Bidonul senil,cumva?
- Cehia: susținerea invaziei ruse, pedepsită cu închisoarea. DE CE????? Păi asta-i cenzură ka maxim, nu?
- „Italia a declarat stare de urgenţă până la 31.12.2022, chipurile din cauza situaţiei din Ucraina. Aş întreba ce-are sula cu prefectura, doar că sunt deja destul de hârşit şi înţeleg semnalele. Italia e prima, o să urmeze Franţa, Germania s.a.m.d. Undeva, în toată nebunia, vom urma şi noi pentru că „aşa fac toţi, doar n-am fi noi mai deştepţi”. Şi uite-aşa revenim la coteţ fix atunci când credeam că am scăpat de el. Nu e ciudat? După doi ani începem din nou cu stări de urgenţă şi alertă? Ce e asta???”
- plăvanul vrea să crească cheltuielile militare la 2,5% din PIB. Cine cîștigă? Tot muricanii, că le vom goli mai multe cimitire de F16 casate, așa-i? Cine pierde? Tot noi, că banii ăștia vor trebuie să fie luați de undeva, nu-i așa? Și de unde s-au luat mereu acești bani vă amintiți? CUMVA DE LA ÎNVĂȚĂMÂNT? DE LA SĂNĂTATE!? Ați ghicit!
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 26 Mai 2023
Euro   Euro   EUR   4.9575   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6194   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7071   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.1137   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2601   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3885   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5348   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.1600   Creștere
Anunturi MyTEX

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter