myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

RĂZBOI ÎN UCRAINA. ZIUA A 9-A. UPDATE 11. Rușii nu se lasă... Masare de trupe, atacuri, bombardamente, explozii! DATELE DE AZI

  • Apreciez !Nu-mi place !-4
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

UPDATE 11. Vladimir Putin a calificat drept „fabricații” acuzațiile privind bombardamentele urbane din Ucraina. Președintele Rusiei l-a asigurat, astăzi, pe cancelarul german Olaf Scholz, într-o discuție telefonică, de faptul că armata sa nu bombardează Kievul și marile orașe din Ucraina, iar informațiile prezentate în presa accidentală sunt menite să distrugă imaginea Moscovei.

Într-un comunicat emis de Kremlin, Vladimir Putin se declară deschis dialogului pentru pace cu Ucraina, dacă toate doleanțele Rusiei sunt acceptate. Acestea sunt: statut neutru și non-nuclear al Ucrainei, demilitarizarea obligatorie, denazificarea, recunoașterea anexării de către Rusia a Peninsulei Crimeea și suveranitatea regiunilor separatiste proruse Donețk și Lugansk, cu administrații proprii.

.................................................................................................................

UPDATE 10. Forțele ruse au fost scoase din orașul ucrainean Nikolaiev, port la Marea Neagră, a anunțat guvernatorul regional Vitali Kim. Luptele continuă, însă, la pereiferie, în suburbii.

47 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma bombardamentelor ruse de joi asupra oraşului Cernigov, din nordul Ucrainei, au anunțat, astăzi, autorităţile regionale, citate de AFP. 18 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Locuitorii orașului ucrainean Odessa se pregătesc de război și încarcă saci cu nisip care urmează să fie așezați pe străzi pentru a bloca înaintarea trupelor ruse. „Ne vom apăra orașul și țara, cu siguranță”, a spus un localnic.

.................................................................................................................

UPDATE 9. Reprezentanții așa-numitei republici transnistrene au emis un document în care solicită autorităților de la Chișinău să recunoască „dreptul la autodeterminare” și să stabilească „relații diplomatice” cu aceasta. 

Reacția Transnistriei a survenit după ce Republica Moldova a depus o cerere de aderare la Uniunea Europeană, în contextul invaziei ruse din Ucraina. 

.................................................................................................................

UPDATE 8. Dmitri Kouleba, ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, a acuzat, astăzi, soldați ruși că „violează femeile în orașele ocupate”, cerând crearea unui tribunal special pentru a judeca „crimele agresive” comise de regimul condus de Vladimir Putin.

Senatorul american Lindsey Graham a apelat ca „cineva din Rusia” să-l asasineze pe președintele Vladimir Putin pentru a face „un mare serviciu” țării sale și lumii.

„Este un Brutus în Rusia?”, s-a întrebat Graham, evocând asasinarea împăratului roman Iulius Cezar.

.................................................................................................................

UPDATE 7. Ministerul Apărării din Rusia a comunicat, astăzi, că centrala nucleară de la Zaporoje, cea mai mare din Europa, a fost - de fapt - ţinta unor sabotori ucraineni, iar operaţiunea respectivă a reprezentat o provocare (am relatat despre acest lucru mai jos).

„Noaptea trecută, pe teritoriul de lângă centrală, a avut loc o încercare a regimului naţionalist de la Kiev de a efectua o provocare monstruoasă”, a declarat generalul Igor Konashenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, care a punctat că o patrulă a Gărzii Naţionale ruse a fost atacată de un grup ucrainean de sabotaj, în apropierea centralei.
 
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis să trimită ambulanțe către Ucraina, în contextul războiului din țara vecină. De asemenea, în plan intern, România își asumă că poate găzdui un număr de 70.000 de persoane cazate zilnic, iar banii vor fi alocați din Fondul de rezervă bugetară, urmând a fi decontați de către Uniunea Europeană.

.................................................................................................................

UPDATE 6. Trupele ruse au intrat în oraşul port ucrainean Nikolaev, de la Marea Neagră, pentru prima dată de la declanşarea invaziei asupra Ucrainei. „Să nu ne pierdem cumpătul”, a declarat guvernatorul Vitali Klim, menționând că au loc atacuri în mai multe zone din localitate.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a transmis informații despre situația prezenței refugiaților ucraineni pe teritoriul României. În prezent, în țara noastră se află 58.106 cetățeni ucraineni, din 172.935 care au intrat de la izbucnirea conflictului, pe 24 februarie.

De la începutul războiului și până acum, în ziua de ieri s-a înregistrat cel mai mare flux, 28.563 de cetățeni Ucraineni intrând în România.

.............................................................................................................

UPDATE 5. Trupele ruse îşi continuă avansul către Kiev, a anunţat armata ucraineană, potrivit DPA. Nu au fost oferite detalii despre luptele din interiorul capitalei Ucrainei.

Pe de altă parte, autorităţile de la Kiev au anunţat că oraşul port Mariupol, din sudul Ucrainei, este complet încercuit de forţele inamice, adăugând că trupele ruse au un „avantaj tehnic semnificativ”.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a condamnat, astăzi, bombardamentele „iresponsabile” ale forțelor ruse, care au lovit centrala nucleară de la Zaporoje (am relatat mai jos), solicitând, încă o dată, încheierea războiului.

.................................................................................................................

UPDATE 4. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, a avertizat că sunt informații care arată că rușii se pregătesc să își atace propriul teritoriu pentru ca apoi să dea vina pe Ucraina. O astfel de operațiune ar oferi pretextul pentru utilizarea armamentului de distrugere în masă, inclusiv nuclear, în Ucraina. Această versiune a fost evocată și de șeful Delegației Uniunii Europene în Rusia, Markus Ederer.

„Există informații îngrijorătoare că rușii ar fi îndreptat asupra propriului teritoriu mai multe sisteme lansatoare de rachete aflate în localitatea de frontieră Popovka. Cunoscând natura barbară a acțiunilor rusești, ne temem că ar putea fi pregătită o operațiune sub  steag fals pentru a acuza Ucraina”, a scris Kuleba pe Twitter, conform Antena 3.

.................................................................................................................

UPDATE 3. Mulți dintre soldații ruși de pe frontul ucrainean se confruntă cu condiții extrem de grele. Spun că n-au mâncat de câteva zile și își acuză superiori de faptul că sunt „carne de tun”.

„Suntem aici de 3 sau 4 zile. Nu am mâncat mai nimic de 3 sau 4 zile. Sunt toţi băieţii care au fost lăsaţi aici pe post de carne de tun. Ne-am adunat aici cu toţii. Acum ne spun că trebuie să semnăm nu ştiu ce hârtii, că altfel ne concediază. Ziceau că mâine ne concediază, dar azi ne-au trimis aici. Nimeni nu este de acord cu aceste negocieri. Ne-au lăsat aici pe post de carne de tun! Aici sunt toţi băieţii. Unii au murit, alţii au rămas în viaţă. Şi stăm aici cu toţii”, a mărturisit unul dintre soldații ruși, conform Antena 3.

.................................................................................................................

UPDATE 2. Duma de Stat din Rusia a votat, în unanimitate, o lege prin care vor fi pedepsiți toți cei care răspândesc „informații false” despre acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina. Această lege lovește puternic în mass-media liberă din Rusia, dar și împotriva protestatarilor.

Pe rețelele de socializare, rușii distribuie masiv informații despre acțiunile armatei lor în Ucraina și multe dintre aceste informații contrazic propaganda Kremlinului. 

Noua lege va intra în vigoare de mâine, existând repercusiuni rapide împotriva opozanților Moscovei.

.................................................................................................................

UPDATE 1. Trupele ruse sunt așteptate să ajungă în regiunea Odessa și pregătesc bombardierele Suhoi pentru a facilita desantul, a anunțat, în această dimineață, Statul Major al Armatei Ucrainene.

Se așteaptă debarcarea din Marea Neagră cu vehicule amfibii în zonele Zatoka și Cernomorsk din regiunea Odessa.

„În Marea Neagră, nave rusești au ieșit din bazele navale cu sarcina de a lovi forțele Marinei Ucrainene”, a mai relatat sursa citată.

................................................................................................................

UPDATE. În legătură cu atacul rușilor de la centrala de la Zaporoje, despre care am relatat în rândurile de mai jos, Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei, a acuzat Moscova de „teroare nucleară” și că aceasta dorește să „repete” catastrofa de la Cernobîl, produsă în 1986. În continuare, Zelenski a numit rusia „stat terorist”, subliniind: „Ucraina are 15 reactoare nucleare. În cazul unei explozii, se va termina totul. Este finalul Europei, Urmează evacuarea Europei. Singura acțiune europeană imediată trebuie să fie stoparea trupelor rusești”. 

Premierul britanic Boris Johnson a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate ONU „în următoarele ore”.

Altfel, înaintarea coloanei de blindate rusești spre Kiev a fost blocată la 30 de kilometri nord de capitala Ucrainei. Convoiul a fost bombardat atât de aviația ucraineană (avioane de luptă Su-24 și Su-25), cât și de artilerie și rachete.

„Lovim coloanele inamicului”, a declarat generalul Kyrylo Budanov pentru Military Times, punctând: „Ofițerii și agenții mei de informații conduc și declanșează atacurile”.

O coloană de soldați bieloruși, staționată în satul Mîhailo-Koțiubînske din regiunea Cernighiv, la 152 de kilometri de Kiev, refuză să se deplaseze mai departe pe teritoriul Ucrainei, a înștiințat ZN.ua. Ar fi vorba despre soldați care operează câteva sute de echipamente militare. Potrivit sursei citate, comandanții lui Aleksander Lukashenko ar fi disperați din cauza acestei situații și „aleargă pur și simplu pe lângă coloană, să-i forțeze pe soldați să execute ordinul”.

.................................................................................................................

Aproximativ 90% dintre trupele ruse care fuseseră desfăşurate în apropierea graniţei cu Ucraina se află acum pe teritoriul ţării atacate, conform estimărilor unor responsabili americani din apărare.

Conform estimărilor occidentale, Rusia masase în jur de 150.000 de militari de-a lungul frontierei cu Ucraina înainte de invazia declanşată în data de 24 februarie.

Potrivit acelorași surse, de când Moscova a început atacurile, forţele ruse au lansat peste 480 de rachete. Dintre acestea, mai mult de 230 au fost trase de pe teritoriul Ucrainei, peste 160 din Rusia, peste 70 din Belarus şi mai puţin de zece din Marea Neagră.

Un bombardament rusesc a lovit în noaptea de joi spre vineri centrala nucleară Zaporoje, cea mai mare din Europa, situată în centrul Ucrainei, declanșând un incendiu și ajungând la una dintre unitățile acesteia.

Pompierii ucraineni n-au putut ajunge la locul incendiului, din cauza bombardamentelor neîntrerupte ale trupelor ruse.

Ulterior, CNN a anunțat că luptele au încetat în apropierea centralei, iar nivelurile radiațiilor sunt în prezent normale. Doar o unitate a acesteia mai funcționează.

Pe canalele de Telegram și Twitter, rușii au anunțat că au cucerit orașul Energodar, iar acum trupele se îndreaptă spre Voznesensk. De asemenea, rușii susțin că trupele lor din nord și din sud se vor reuni, iar în scopul final ar fi blocarea capitalei Kiev și izolarea acesteia de restul regiunilor din Europa.

Vicesecretarul de stat al SUA Victoria Nuland a lansat acuzații grave la adresa Rusiei. Oficialul amercian susține că forțele armate ruse au folosit în Ucraina muniție interzisă prin acorduri internaționale, respectiv bombe cu dispersie.

Acestea (bombele cu submuniții) sunt interzise în conformitate cu Convenția cu privire la muniții, care a fost adoptată la Dublin, în mai 2008 și semnată în decembrie 2008.
 
Oficialul american a mai precizat că s-au înregistrat mai multe cazuri de dezertare în rândul armatei ruse.
 
În continuă actualizare.
 
 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
-2 #1 Barbu Gh. 04-03-2022 08:14
Pe cine interesează? Să se bată pînă le vom zice noi „STOP!”.
În schimb uitați ce ne doare pe noi. Și să scriem doar o parte:
„Prețurile producției industriale au depășit orice previziune economică sumbră, astfel că, pe piața internă, majorarea totală a depășit 57% față de anul trecut. Industria extractivă a raportat creșteri de prețuri de 134,11%, cea mai mare creștere înregistrându-s e la extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, de 243,61%, arată Institutului Național de Statistică (INS).”

Ăștea ar trebui să ne intereseze!!! că aceste creșteri nu aduc nimic bun. doar șomaj și sărăcie.
Citat | Raportează către un administrator
George G
+2 #2 George G 04-03-2022 23:32
Lasa, barbughe, ca o sa te prindă băieții și o sa îți facă exact ce făcea și face "armata rosie". Sper ca ai pregătit crema.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Ma, 06 Iun 2023
Euro   Euro   EUR   4.9615   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6393   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7558   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.1136   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2602   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4573   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5367   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   134.3400   Creștere
Anunturi MyTEX

Credeți că noul corp de clădire al Școlii Gimnaziale nr. 30 va fi dat în folosință la începerea noului an școlar?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter