myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Doi oameni AU MURIT și 54 au fost răniți, anul acesta, în accidente de BICICLETĂ / cu TROTINETE ELECTRICE

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

De la începutul acestui an și până în 14 august, la nivelul județului Brașov au fost înregistrate 56 accidente rutiere în care au fost implicați conducători de trotinete electrice și biciclete. Potrivit datelor făcute publice de Inspectoratul de Poliție Județean Brașov, 11 dintre aceste 56 de accidente au fost grave, soldându-se cu două persoane decedate și 9 rănite grav. Celelalte 45 de accidente au fost ușoare, soldate cu 48 persoane rănite ușor.

„Dintre cele 56 de accidente rutiere în care au fost implicați conducători de trotinete electrice și biciclete, 21 de accidente rutiere au fost înregistrate pe raza municipiului Brașov, 4 dintre acestea fiind accidente rutiere grave, soldate cu o persoană decedată și 3 persoane rănite grav”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Brașov, agent principal Nadia Olaru.

Abaterile săvârșite de către conducători de biciclete sau trotinete electrice reprezintă una dintre principalele cauze generatoare de accidente rutiere, la nivelul județului Brașov.

Din acest motiv, polițiștii desfășoară atât controale, cât și activități informativ-preventive cu privire la riscurile la care se expun cetățenii dacă nu sunt respectate normele legale în vigoare.


În conformitate cu prevederile articolului 161, alin. (1) din Anexa la H.G. nr. 1.391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, în vederea informării cu privire la prevederile legale ce trebuie respectate, de către conducătorii de biciclete sau trotinete electrice, după caz:

(1) Se interzice conducătorului de bicicletă sau trotinetă electrică, după caz:

a) să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificaţia «Accesul interzis bicicletelor»;
b) să înveţe să conducă biciclete sau trotinete electrice, după caz, pe drumurile intens circulate;
c) să circule pe trotuare, cu excepţia cazului când pe acestea sunt amenajate piste pentru biciclete;
d) să circule în paralel, cu excepţia situaţiilor când participă la competiţii sportive organizate;
e) să circule în timp ce se află sub influenţa alcoolului ori a substanţelor psihoactive;
f) să se ţină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoană aflată într-un vehicul;
g) să circule pe partea carosabilă în aceeaşi direcţie de mers, dacă există acostament practicabil;
h) să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulaţia celorlalţi participanţi la trafic;
i) să circule pe aleile din parcuri sau din grădini publice, cu excepţia cazurilor când nu stânjenesc circulaţia pietonilor;
j) să circule fără îndeplinirea obligaţiilor prevăzute la art. 14 şi 15;
k) să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă sau zăpadă;
l) să circule cu deficienţe tehnice la sistemele de frânare sau cu un vehicul care nu este prevăzut cu avertizor sonor;
m) să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicletă sau trotinetă electrică, după caz;
n) să circule pe alte benzi decât cea de lângă bordură sau acostament, cu excepţia cazurilor în care conducătorii de bicicletă, înainte de intersecţie, trebuie să se încadreze regulamentar în funcţie de direcţia de deplasare;
o) să circule în interiorul localităţilor în care nu funcţionează iluminatul public, precum şi în afara localităţilor fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă;
p) să conducă vehiculul fără a menţine contactul roţilor cu solul;
q) să circule fără a ţine cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale, în cazul conducătorului de bicicletă, respectiv fără a ţine ambele mâini pe ghidon, în cazul conducătorului de trotinetă electrică.

(2) Se interzice conducătorului de bicicletă să transporte o altă persoană, cu excepţia copilului în vârstă de până la 7 ani, care poate fi transportat pe bicicletă, de către un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcţie cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.

(3) Pe timpul circulaţiei pe drumurile publice, conducătorul de bicicletă sau de trotinetă electrică, după caz, este obligat să aibă asupra sa actul de identitate.

Nu au voie să circule cu biciclete pe drumurile publice minorii sub 14 ani.

„Celor care învață mersul pe bicicletă, în special copii, le recomandăm să utilizeze exclusiv trasee special amenajate sau în afara drumului public. Copiii cu vârste mici să fie sub atenta supraveghere a părinților, pentru a fi instruiți și a se obișnui cu regulile de deplasare în traficul rutier.
Asigurați-vă că nu vă aflați în postura de a crea surprize în trafic, respectiv orice manevră sau schimbare a direcției de deplasare să fie realizată doar după o asigurare temeinică”, a transmis agentul principal de poliție.

Utilizatorilor de trotinete electrice li se recomandă să utilizeze casca de protecție și elemente de luminare și reflectorizante în echiparea trotinetei.
Și în cazul trotinetelor electrice, circulația cu acestea pe drumurile publice este permisă doar începând cu vârsta de 14 ani.

În cazul în care un sector de drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa unei astfel de piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteză maximă admisă este de 50 km/h.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 02 Dec 2022
Euro   Euro   EUR   4.9297   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6851   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7419   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0142   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2417   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4860   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5205   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   120.4400   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeți că aprinderea luminițelor de Crăciun din Piața Sfatului a fost un eveniment reușit?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter