myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAŞOV. Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Braşov are acum Compartiment de Îngrijiri Paliative

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

În prezența președintelui Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea, la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Braşov a fost deschis oficial Compartimentul de Îngrijiri Paliative, aprobat în cadrul structurii organizatorice a Spitalului.

Potrivit managerului spitalului, dr. Dan Moraru, Compartimentul de Îngrijiri Paliative însumează un număr de nouă paturi în regim de spitalizare continuă, distribuite după cum urmează: două saloane cu câte trei paturi, un salon cu două paturi și un salon tip rezervă/izolator cu grup sanitar propriu, cu un pat.

Spațiile în care se derulează activitățile sunt amenajate astfel încât să asigure atât un mediu de îngrijiri care să fie cât mai apropiat de mediul familial, cât și confort pacienților și familiilor acestora.

Astfel, fiecare salon are paturi mobile, rabatabile electric, prevăzute cu laterale de protecție-anticădere și dotate cu suport pentru perfuzii, precum și saltea antiescară, noptiere cu masă rabatabilă, lampă de veghe și alarmă la fiecare pat, sursă de oxigen portabilă și paravane pentru asigurarea intimității. Grupurile sanitare pentru pacienți sunt prevăzute cu sifon în pardoseală, wc-uri adaptate pentru nevoi speciale și wc mobil. De asemenea, există aspiratoare de secreții, cadru de mers și fotolii rulante. Spațiul de socializare este amenajat cu televizor prin cablu și calculator cu internet, iar în cabinetul de consiliere, medicul, psihologul, asistentul social sau preotul, în funcție de necesități, pot oferi cele mai bune sfaturi pacienților și familiilor acestora.

Reparațiile, amenajările interioare și dotările acestui compartiment au reprezentat o investiție realizată din fondurile alocate în acest an de Consiliul Județean Brașov.

Locația identificată pentru Compartimentul de Îngrijiri Paliative corespunde exigenţelor pe care le presupune acest tip de îngrijiri, întrucât incinta lui este delimitată de zonele din jur și astfel este izolată faţă de perturbări externe (agitaţie, zgomot, vizite inoportune). În imediata vecinătate a clădirii în care funcționează Compartimentul de Îngrijiri Paliative sunt amplasate Capela Spitalului, Laboratorul de radiologie și imagistică medicală, Compartimentul de explorări funcționale și Compartimentul de bronhologie. Bioclimatul zonei este un factor terapeutic natural pentru pacienți, iar locația este prevăzută cu o zonă verde (parc cu bănci și ghivece cu flori), asigurând un perimetru de protecţie sanitară, dar şi de recreere.

Îngrijirea paliativă are scopul îmbunătăţirii calității vieţii pacienţilor şi familiilor acestora care se confruntă cu problemele asociate unei boli ameninţătoare de viaţă, prin prevenirea şi înlăturarea suferinţei, prin identificarea precoce, evaluarea corectă şi tratamentul durerii şi al altor probleme fizice, psiho-sociale şi spirituale.

Principalii beneficiari ai procesului de paliație sunt pacienții cu boli progresive, cu înrăutăţirea simptomelor (dispnee, durere, pneumonie recurentă, hemoptizie semnificativă, sindrom de venă cavă superioară etc.) și/sau a valorilor analizelor și/sau scăderea statusului funcțional și/sau evidența bolii metastatice.

Din analiza datelor statistice ale Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie a rezultat că 21,5% dintre pacienții externați în anul 2017 au necesitat pe parcursul internării metode adecvate de terapie a durerii și îngrijiri paliative.

În acest an, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Brașov a primit de la Consiliul Județean 660.000 de lei, fonduri destinate pentru investiții, dotări cu mobilier și aparatură medicală. Mă bucur că din acest buget, la inițiativa managerului, dr. Dan Moraru, a putut fi amenajat Compartimentul de Îngrijiri Paliative, atât de necesar nu doar pentru îngrijirea pacienților cu boli grave, ci și pentru consilierea familiilor acestora. În ciuda constrângerilor bugetare cu care ne-am confruntat în acest an, la nivelul administrației județene luăm toate măsurile pentru desfășurarea în condiții optime a unui act medical de calitate în toate cele șase spitale pe care le avem în subordine”, a declarat președintele CJ Brașov, Adrian Veștea.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
deepawali

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Insigra Angajeaza

Curs BNR

Mie, 24 Feb 2021
Euro   Euro   EUR   4.8743   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0100   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6714   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4221   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2288   Stagnare
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1892   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4922   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   135.5200   Scădere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Coronavirus Preturi Nesimtite
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că, în momentul în care va fi gata Pasajul Fartec, va avea cineva tupeul să-i taie panglica?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

Cele mai comentate

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter