myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

1 iulie aduce câteva reguli noi în sistemul de sănătate

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Bilete de trimitere cu valabilitate de 90 de zile, pentru boli cronice, o finanţare mai mare pentru medicina de familie. Sunt doar două dintre noutățile prevăzute într-un ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care totodată  prelungeşte aplicabilitatea Normelor metodologice pentru Contractul-cadru în baza căruia sunt acordate serviciile medicale asiguraţilor în acest an. Acestea erau valabile până la 1 iulie, dar termenul de aplicare a fost prelungit până la 31 decembrie 2019.

Actul normativ prevede câteva modificări la toate nivelurile asistenţei medicale. Astfel, la nivelul asistenţei medicale primare (medicul de familie): pentru femeile însărcinate beneficiare ale pachetului minimal, medicul de familie eliberează – la prima prezentare – un document prin care se atestă la femei existenţa sarcinii, astfel încât acestea să poată beneficia ulterior de pachetul de servicii de bază. De asemenea, valorile minim garantate ale punctului „per capita” şi pe serviciu au fost majorate, având în vedere sumele aprobate pentru segmentul de asistenţă medicală primară prin Legea nr. 50/2019 – legea bugetului de stat pe anul 2019.
Totodată, la nivelul asistenţei medicale ambulatorii de specialitate pentru specialităţile clinice, proiectul prevede o creştere a valabilităţii, la 90 de zile, a biletelor de trimitere pentru specialităţile clinice şi pentru îngrijiri paliative, pentru toate bolile cronice.

Banii pentru analize se vor redistribui lunar

La nivelul asistenţei medicale ambulatorii de specialitate pentru specialităţile paraclinice (investigații, printre care analize de laborator), regularizarea sumelor contractate se va realiza lunar (în prezent se face  trimestrial), astfel încât să se evite blocarea trimestrială a unor sume contractate, care nu pot fi utilizate la nivelul unor furnizori de servicii medicale paraclinice din lipsă de adresabilitate, având în vedere că asiguratul are dreptul să aleagă furnizorul. Sumele neconsumate de unii furnizori de servicii medicale paraclinice vor putea fi redistribuite de casele de asigurări de sănătate către furnizorii care au adresabilitate, fără a fi necesar a se aştepta sfârşitul unui trimestru.
De asemenea, pentru toate bolile cronice, valabilitatea biletului de trimitere pentru investigaţii paraclinice este de până la 90 zile calendaristice.
Totodată, dacă în perioada de valabilitate a biletului de  trimitere pentru investigaţii medicale paraclinice un asigurat se internează în spital fără ca investigaţiile recomandate să fie efectuate în ambulatoriu anterior internării, biletul de trimitere îşi pierde valabilitatea, cu excepţia celui pentru investigaţii medicale paraclinice de înaltă performanţă, dacă acestea nu au fost efectuate în timpul spitalizării, cu obligaţia prezentării de către asigurat a biletului de externare/scrisorii medicale din care să rezulte acest lucru (în prezent este necesară reconfirmarea pe biletul de trimitere a necesităţii efectuării acestor investigaţii de către medicul care a făcut trimiterea). Măsura are în vedere reducerea birocraţiei la nivelul asiguraţilor.

Pachetul de servicii la spitalizarea de zi, extins

La nivelul asistenţei medicale spitaliceşti, a fost extins pachetul de servicii medicale spitaliceşti acordate în regim de spitalizare de zi. Astfel, spitalizarea de zi va fi decontată de la 1 iulie şi pentru: evaluarea şi tratamentul anemiei prin carenţă de fier cu fier injectabil intravenos; endoscopie digestivă inferioară cu sau fără sedare, cu sau fără biopsie – colonoscopie flexibilă până la cec; endoscopie digestivă inferioară cu sau fără sedare, cu sau fără biopsie – colonoscopie flexibilă până la flexura hepatică.

Mai mulți bani pentru spitalele de copii

De asemenea, începând cu semestrul II al anului 2019, pentru unele spitale de pediatrie, printre ele şi cel de la Braşov, tariful pe caz ponderat (TCP-ul) se poate majora cu până la 15%. Concret, unităţile medicale pot primi mai mulţi bani.
Femeile din grupa de vârstă 25-64 ani, care au rezultat pozitiv la examenul precoce al leziunilor displazice ale colului uterin, vor putea beneficia, în ambulatoriu, de tratamentul excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin. Aceste servicii se decontează dacă sunt acordate în ambulatoriu de specialitate clinic, de către medici cu specialitatea Obstetrică – Ginecologie.
La nivelul îngrijirilor medicale la domiciliu şi îngrijirilor paliative la domiciliu, se majorează numărul de zile de îngrijiri la domiciliu de care poate beneficia un asigurat, respectiv de la 90 de zile la 180 de zile (90 de zile îngrijiri medicale la domiciliu şi 90 de zile de îngrijiri paliative la domiciliu, în ultimele 11 luni).

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Insigra Angajeaza

Curs BNR

Joi, 21 Oct 2021
Euro   Euro   EUR   4.9470   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2484   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8624   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.6231   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2451   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4441   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5293   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   136.3800   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi că se va realiza noul Spital Regional de Urgență al Brașovului?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

Cele mai comentate

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter