myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOV. Norovirusul ar fi în apa orașului, totuși, cum spun localnicii / Numărul bolnavilor s-a dublat

  • Apreciez !Nu-mi place !-4
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Misterul epidemiei de afecțiuni digestive acute din Râşnov (detalii: BRAȘOV. „Epidemie” de probleme digestive la Râșnov. Localnicii acuză apa de la robinet) părea să fi fost elucidat. Oamenii, care acuzau apa din rețeaua publică a orașului, au fost anunțați că au fost infectaţi cu norovirus, un agent infecţios care provoacă „gripa stomacului”, fiind transmis de la om la om, de la schimbarea scutecelor celor mici, de pe suprafeţe, dar şi de la fructe şi legume nespălate.

„Am identificat la doi dintre copiii care s-au prezentat la spitalul de copii în probele de scaun acest agent patogen, norovirusul”, spunea dr. Andrea Neculau, DSP Brașov, sugerând că nu apa din localitate ar fi de vină (detalii: BRAȘOV. Un virus greu detectabil e cauza epidemiei de la Râșnov / DSP continuă ancheta epidemiologică).

Totuși, numărul bolnavilor s-a dublat într-o săptămână, de la 140 la 270 de oameni, potrivit observatornews.ro. Nu toţi au ajuns în spital. Unii s-au tratat la medicii de familie, alţii au luat tratament de la farmacie.

Potrivit surselor Observator, DSP Braşov a făcut doar testele pentru bacterii și a trimis analizele către Primăria Râșnov, fără să mai spună că apa nu a fost testată şi pentru virusuri. Aşa că Primăria a transmis tuturor că apa din Râşnov e potabilă. Ba chiar a făcut apel la turişti să vină cu încredere când aceştia au început să-şi anuleze vacanţele de teamă. „Autorităţile sanitare au colectat probe din apa potabilă din nouă locuri din staţiune, atât din bazinele de captare, cât şi din diverse puncte. Concluzia analizelor e simplă: apa potabilă e bună, iar sursa contaminării e în altă parte”, relata Claudiu Loghin, de la Observator.

Ulterior, dr. Andrea Neculau a revenit: „Noi vorbim de microorganisme care ne pot afecta sănătatea care se împart în microbi, virusuri şi paraziţi. În acest moment am exclus agenţii microbieni, care sunt şi cei mai frecvenţi. E posibil să fie virus în apa potabilă”.

E drept că recomandarea DSP a fost de la început ca oamenii să evite apa de la robinet sau, eventual, să o consume după ce au fiert-o.

Pentru virusuri, testarea se face doar la Institutul Cantacuzino şi costă 400 de euro proba. Joi vor fi colectate cinci probe şi trimise către Capitală. Abia după ce vin aceste rezultate, se poate spune cu siguranţă dacă apa este potabilă sau nu. Între timp, localnicii sunt sfătuiţi să bea doar apă fiartă şi răcită sau apă îmbuteliată.

De altfel, și un cititor myTEX.ro ne-a scris că, din proprie experiență, apa de la robinet e de vină: „Cum se explică căci, de fiecare dată când beau apă de la robinet în următoarea oră mă simt rău, crampe stomacale, vărsături și dureri de cap, mi-am revenit, iar de fiecare dată am testat din nou și în nenumărate rânduri am pățit la fel... și o sa tot testez această chestie, am băut zile la rand apă îmbuteliată și nu aveam nici o problema, cum am băut apa de la robinet, cum apar aceleași simptome???”

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate.



 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 24 Mar 2023
Euro   Euro   EUR   4.9255   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5904   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6013   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9881   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2437   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3324   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5183   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   126.6800   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeți că programul guvernamental „50/20”, cu privire la cei ce găzduiesc refugiați ucraineni, va fi stopat?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter