myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOVUL, șansa unui adolescent cu 7 operații eșuate pentru o malformație gravă și rară

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Un caz sever și complex, complicat de multiple intervenții chirurgicale eșuate, a fost rezolvat într-un spital privat din Brașov care are și mai multe specialități pediatrice.

Dr. Dan Cristea, medic specialist chirurg pediatru, a operat cu succes în Brașov un adolescent de 17 ani din Constanța, cu o formă severă de hipospadias penoscrotal, care fusese operat anterior de 7 ori în diferite alte spitale de stat și private din țară și din străînătate, însă fără rezolvare. Deși au fost multe încercări, părinții nu au încetat să spere că există o soluție pentru băiatul lor, adolescent deja. Că acesta se va vindecă și va avea, în cele din urmă, o viață normală și un viitor ca soț și tată, relatează dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Editor al paginii de internet a spitalului.

Atunci când R. a venit la mine, avea deja șapte intervenții chirurgicale pentru hipospadias, însă, din păcate, fără succes. Stadiul în care s-a prezentat la prima consultație era agravat de forma și disfuncționalitatea aparatului genital, accentuată de traumele emoționale prin care adolescentul a trecut până la vârstă de 17 ani. Diagnosticul a fost de hipospadias penoscrotal, una dintre variantele cele mai complexe și grave, rar întâlnită. Deși mi-am dat seama că este un caz extrem de complex, am făcut toate demersurile pentru corectarea rezultatelor intervențiilor precedente. Procesul a fost complex și de durată: a fost nevoie de trei intervenții chirurgicale seriate până la atingerea rezultatelor actuale. Am folosit tehnica Bracka - operație cu autogrefă de mucoasa bucală, iar ulterior am realizat tubularizarea uretrei folosind tehnica Snodgrass, cea mai modernă și complexă tehnică pentru reconstrucția uretrei”, a explicat dr. Dan Cristea.

Ce este hipospadias

Potrivit specialiștilor citați în articolul medical, hipospadias este o malformație congenitală frecventă care apare la băieți, în care orificiul uretrei, prin care urina este eliminată în afara corpului, nu este situat în poziția obișnuită. Copilul urinează nu prin vârful penisului, cum este normal, ci printr-un orificiu aflat mai jos.

Hipospadiasul se produce ca urmare a opririi dezvoltării uretrei în perioada intrauterină, între săptămânile 9 - 12 de sarcină. Uretra este tubul din interiorul penisului care transportă urină și spermă în afară organismului. Deschiderea anormală a uretrei poate fi situată oriunde de-a lungul părții inferioare a penisului.

Deși rară, una dintre formele cele mai severe de hipospadias este cea în care orificiul uretrei este localizat la rădăcina penisului, la locul de unire cu scrotul. Se numește hipospadias penoscrotal și se caracterizează prin prezența unei plăci uretrale (uretră netubularizată) - hipoplazică, ceea ce crește gradul de complexitate a operației de reparare a acestui defect. Intervenția se poate face într-o singură etapă sau, cel mai frecvent, în mai multe etape, în funcție de amploarea reparatiei necesare.

În cazul adolescentului cu hipospadias penoscrotal cu 7 operații nereușite în antecedente, dr. Dan Cristea a decis de la început că va fi nevoie de intervenții extinse și că repararea se va face în etape.

Alte trei intervenții complexe, dar reușite

Prima parte a reparării a fost complexă și a avut ca obiective îndepărtarea țesutul cicatriceal extensiv, restant de la intervențiile precedente, pentru refacerea anatomiei și îndreptarea penisului și recoltarea de mucoasă din partea internă a buzei pacientului care a fost folosită pentru tapetarea bazei noii uretre.

Pentru a reconstrui uretra, care practic aproape lipsește în astfel de cazuri, este nevoie de grefă de țesut - transplant de fragment de mucoasă. Lipsa țesutului sănătos la nivelul plăcii uretrale este una dintre problemele importante în cazul hipospadiasului multiplu operat. Când pacientul a avut mai multe intervenții chirurgicale, s-au format cicatrici excesive; grefa se poate obține prin recoltarea de mucoasa bucală de la nivelul obrajilor sau a buzelor - autogrefă de mucoasă bucală. Calitățile mucoasei bucale - rezistență mecanică și la infecții, adaptarea perfectă la mediul umed, priză excelentă și consecințele minime la locul de recoltare - au făcut ca această să devină prima alegere în chirurgia reconstructivă a uretrei.

Ulterior, a fost necesară o perioadă de timp între operații pentru a se produce vindecarea adecvată a țesutului și formarea de noi vase. După 6 luni, timp în care autogrefa s-a fixat bine, a urmat o nouă intervenție care a avut ca scop reconstruirea noului pasaj urinar până la vârful penisului (uretroplastie). În cadrul acestei operații, s-a realizat tubularizarea plăcii uretrale create anterior, folosindu-se tehnică Snodgrass, cea mai modernă și complexă tehnică pentru reconstrucția uretrei. În plus, au fost refăcute  glandul și pielea de deasupra.

Dr. Dan Cristea a reușit, astfel, rezolvarea hipospadiasului atât funcțional, prin crearea noii uretre, cât și estetic, prin redarea aspectului aproape normal al penisului. Acum, tânărul adult nu se va mai consideră „diferit” față de ceilalți bărbați.

„Știam despre doctorul Dan Cristea din informațiile pe care le-am găsit pe internet. Citisem despre ceilalți copii cu hipospadias în cazul cărora a fost nevoie de ani de căutări și intervenții nereușite în altă parte până când doctorul Cristea le-a rezolvat problema. Nu am stat pe gânduri și am venit din Constanța, unde locuim, la Brașov, special pentru a-l întâlni. Am primit răspunsuri la multe dintre îngrijorările noastre. Ne-a transmis acel sentiment de încredere, nu numai nouă, dar mai ales băiatului nostru care este la vârsta adolescenței, când are nevoie să se convingă singur. Faptul că dr. Cristea ne-a tratat, în primul rând, din punct de vedere uman, ne-a ajutat enorm și ne-a determinat să pășim curajoși pe drumul vindecării. Cu ajutorul domnului doctor, copilul meu a trecut prin trei intervenții extrem de complexe, însă acum, după 24 de ore de la ultima operație, ne putem întoarce acasă, cu gândul la viitor”, a spus încrezătoare mama pentru sursa citată. 

 

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
PERSPECTIVE PERSONALMANAGEMENT

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 05 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.9264   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.8175   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8439   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0450   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2503   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7386   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5188   Stagnare
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   124.8100   Creștere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că autorităţile ar trebui să ia măsuri pentru încurajarea natalităţii?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter