myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cu video BRAȘOV. Șaguniștii din promoția 1956 s-au reunit la liceu; printre ei, Octav Bjoza

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

27 de foşti absolvenţi ai Liceului „Andrei Şaguna” s-au reîntâlnit la liceu, după 60 de ani de când au devenit absolvenţi. Absolvenți al Liceului nr. 1, cum era atunci. Toţi băieţi, căci pe vremea aceea aşa era. Au fost întâmpinaţi cu mare fast de fanfara actualului Colegiu (video 1,2,3), care a intonat, printre altele, și celebrul „Gaudeamus igitur” (video 4) şi au intrat în băncile Sălii festive în aplauzele tinerilor liceeni, care le-au format şi un culoar de flori (video 5). Totul, la inițiativa actualului director, prof. Dorel Agache. O primire emoţionantă pentru bunicii care, în urmă cu şase decenii, erau ei tinerii plini de vise ce părăseau liceul ce își păstrase prestigiul chiar și în vremurile tulburi în care sovieticii impuseseră abolirea numelui mitropolitului „Șaguna”.
„Ce a organizat liceul pentru această cea de-a 60-a întâlnire este de neimaginat”, ne-a spus unul dintre foştii şagunişti, vizibil emoţionat.

Au început liceul în 1953 şi l-au terminat în 1956. O generaţie care a dat mulţi directori Braşovului, dar şi alți oameni de seamă cu care ne putem mândri. Au fost vremuri grele, își amintesc ei, când țara era sub genunchiul sovieticilor. Iar învățământul era sub „reformă”. Una în care, printre altele, notele erau de la 1 la 5 (foto 3), iar limba rusă era obligatorie. Nu toţi dintre cei care au terminat atunci au răspuns „prezent”. Unii sunt chinuiţi de boli, alţii au plecat deja spre meleaguri fără durere. Pentru că niciun profesor din acea vreme nu a fost prezent, catalogul a fost citit de decanul de vârstă, ajutat de alți doi foşti absolvenţi, şi rând pe rând au povestit despre ce au mai făcut, în ultimul an, căci oricum, ei au stabilit să se întâlnească an de an. Unii dintre ei, ajunşi la vârste venerabile, încă mai lucrează.

Momente de bucurie și de tristețe

„Este și un moment de bucurie, dar paradoxal și de întristare, pentru că mulți au decedat, o treime. Legile firești ale naturii își spun cuvântul, din păcate. Cea mai puternică amintire a mea este cea legată de un moment în care profesorul de istorie, Nicoară, care era de temut, mi-a spus să rămân după ore. Eram îngrozit, dar el ne-a dus în pod și am ascuns împreună literele care formau numele de pe frontispiciu: «Andrei Șaguna». Țin minte că a spus: „Poate vor mai fi de trebuință vreodată». Și mai emoționantă a fost întâlnirea cu profesorul Nicoară după 1990, când ne-am întâlnit, și-a cerut iertare și a ținut să ne predea o lecție de istorie, așa cum ar fi trebuit și nu a putut, pentru că istoria ne fusese rescrisă odată cu «lumina de la Răsărit»”, a povestit Octav Bjoza (video 6), acum președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România și subsecretar de stat, unul dintre cei care au terminat liceul în 1956. Din păcate, la finele primului an de facultate, Geografie-Geologie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a fost exmatriculat şi arestat de Securitatea din Iaşi. Între anii 1956-1958 a făcut parte împreună cu alţi 14 elevi, studenţi şi muncitori din organizaţia anticomunistă „Garda Tineretului Român” din Braşov, care avea drept scop „înlăturarea regimului democrat popular din ţara noastră pe calea violenţei”. A fost condamnat la 15 ani de muncă silnică, a făcut patru, dar după eliberare a fost mereu urmărit și persecutat, având mult de suferit, din păcate, și familia sa.

Șaguniștii de acum 60 de ani au povestit şi din năzdrăvăniile vieţii de liceeni, pentru că nu e adolescent care să nu fi fost măcar o dată rebel. Şi-au reamintit cum au chiulit de la ore pentru a participa la un campionat de schi şi au furat bilete de scutire medicală în alb, dar nu au scăpat toți basma curată. „Eu am spus că nu pot să înghit, mă dor şi mi-au scos amigdalele. Așa m-am ales operat și cu mai multe zile de scutire medicală”, a relatat tot Octav Bjoza (video 7).

 


Loading...

loading...

Comentarii  

VICTOR
0 #1 VICTOR 01-04-2018 21:10
COMEMORARE PROFESOR DIRECTOR TOMA A. LEOVEANU DIN BRASOV
1-COLEGIUL NATIONAL ANDREI SAGUNA
2-SCOALA GENERALA NR.11 BRASOV
https://www.youtube.com/channel/UCjwFxHVuxSrBAOb9tUyU!A
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Ma, 18 Ian 2022
Euro   Euro   EUR   4.9445   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3401   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.9102   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.7457   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2404   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4676   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5281   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   138.6100   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că şi campania de vaccinare a copiilor se va dovedi un eşec?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter