myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cu video BRAȘOV. „Meșotiștii” au zeci de calificați la olimpiadele naţionale

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

46 de elevi ai Colegiului Naţional „Dr. Ioan Meşotă” îşi vor reprezenta şcoala în care învață la 17 olimpiade şi concursuri - ajunse la etapa naţională.

Elevii calificaţi în fazele naţionale sunt din toate nivelurile de clasă, începând de la clasa a V-a până la clasa a XII-a. Unii dintre ei merg chiar la două olimpiade naţionale. Ștefan Dumitrescu (video 1) este în clasa a VI-a și e deja olimpic la fizică și la geografie și spune că nu i se pare greu să ajungă la asemenea rezultate. Alexandra, din clasa a VII-a, va merge şi la matematică, şi la fizică. Performanţa ei este explicată prin pasiune şi profesori care o sprijină, dar şi multă muncă. „Sunt poate discipline grele, dar este totuşi o frumuseţe abstractă a lor, pentru mine nu sunt grele. În fiecare zi lucrez, în medie, două ore: o oră şi jumătate la matematică şi o jumătate de oră la fizică”, a explicat Alexandra Curea, din clasa a VII-a (video 2).
Unul dintre profesorii care îi pregătesc la matematică este Aurel Bârsan, fost olimpic la aceeaşi disciplină. „E o muncă grea, de zi cu zi. Să-i faci pe elevi să iubească matematica nu e uşor, mai strecurăm şi o glumă, mai găsim aplicaţii practice, dar este şi propriul exemplu”, a explicat prof. Aurel Bârsan.

Cei mai mulţi olimpici sunt la română

Cei mai mulţi calificaţi la faza naţională o are limba şi literatura română, incluzând aici şi lingvistica. Daria (video 3), acum elevă în clasa a XII-a, are exerciţiul olimpiadelor chiar din clasa a V-a. Atunci chiar s-a clasat pe locul 2 la faza naţională. Pe primul loc a fost colega ei de bancă. Acum vrea să ajungă pe primul loc. „Pregătirea este una treptată, nu de pe un an pe altul, cunoştinţele le acumulezi din clasa a V-a, dar pe măsură ce avansezi în vârstă şi ajungi la un nivel mai înalt, trebuie şi cunoştinţele să se perfecţioneze, să te interesezi în legătură cu literatura universală, deşi ea nu se studiază la clasă, să te informezi mai mult, să te documentezi, desigur, ai şi ajutorul profesorului de la clasă, dar e nevoie să ai şi tu iniţiative”, a explicat Daria Spătariu, elevă în clasa a XII-a.
Una dintre profesoarele care îi îndrumă este Evelina Cîrciu (video 4), care reuşeşte an de an să insufle tinerilor dragostea pentru literatură şi să-i motiveze să citească, într-o epocă din ce în ce mai puţin interesată de cartea în format tipărit. „Citim împreună poezii, se apropie uşor de ea, se apropie de proza scurtă şi apoi parcurg romanul cel lung. Foarte mulţi sunt căutători, citesc cu o dorinţă enormă de autocunoaştere, vor să afle despre ei şi despre lumea încâlcită în acre trăiesc. Literatura le oferă lentilele necesare”, a explicat prof. Evelina Cîrciu.

Un italian pasionat de germană

Mulţi calificaţi sunt şi la limba şi literatura germană. Unul dintre concurenţi este Roberto Davide Casalino (video 5), născut în Italia. Stră-străbunica lui era din Linz, Austria, şi e foarte mândru de originile sale şi de liceul pe care-l urmează, cu atât mai mult cu cât şi cel care dă numele prestigiosului liceu, doctorul Ioan Meşotă, a făcut studii în Germania. „Am ales acest colegiul pentru că ştiam că are această opţiune, limba germană, la noi, limba germană are o tradiţie veche, ce se întinde de-a lungul a 150 de ani. Chiar profesorul Meşotă, întemeietorul colegiului nostru, şi-a făcut principalele studii în Germania. Catedra de germană este unică între liceele centenare din Braşov, pe secţia de bilingv”, a explicat tânărul.
Este pregătit de prof. Beatrice Greif (video 6). „La noi în liceu există o tradiţie în ceea ce priveşte învăţarea limbii germane. Avem clase bilingve, suntem şcoală parteneră a Republicii Federale Germane, se desfăşoară examenul Sprach Diplom. Suntem mândri să avem șase elevi calificaţi la această etapă naţională”, a explicat prof. Beatrice Greif.

Un an bun, dar și un regulament nou

Este un an bun pentru Colegiul Național „Dr. Ioan Meşotă”, dar și noul regulament al olimpiadelor permite calificarea la mai multe competiții. „Există un nou regulament al organizării olimpiadelor şcolare, un nou mod de promovare la fazele naţionale ale diferitelor discipline şi-n urma acestuia avem un număr foarte mare de calificaţi la olimpiadele naţionale. (…) Avem cinci elevi calificaţi la două discipline. Calendarul naţional permite participarea elevilor şi la două olimpiadelor, este un nou lucru, până acum se suprapuneau, acum se întind pe parcursul a trei săptămâni. (…) Trebuie sprijiniţi, e multă muncă, o muncă în echipă aici incluzând profesorul de pregătire, există Centrul de excelenţă, centrele de performanţă emag”, a precizat profesorul Ovidiu Tripşa (video 7), director al Colegiului.
Etapele naţionale ale olimpiadelor sunt programate în această perioadă, până la jumătatea lunii mai.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Ma, 26 Ian 2021
Euro   Euro   EUR   4.8746   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0195   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4869   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5190   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2297   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1518   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4923   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   135.9200   Scădere

LINK


Tradesilvania
Anunturi MyTEX
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că fostul viceprimar Barabas Laszlo va fi pus şef la Apele Române?

Campanii Publicitare Outdoor
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter