myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOV. Aproape 900 de liceeni nu sunt interesați să susțină Bacalaureatul

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Prima sesiune a examenului național de Bacalaureat 2022 începe luni, 6 iunie, cu probele de evaluare a competențelor (așa-numitele probe orale), programate până în 16 iunie. În ultimii doi ani, din cauza pandemiei, acestea nu s-au mai susținut, fiind echivalate.

Conform calendarului, probele de evaluare a competențelor se vor susține astfel:
-    6 - 8 iunie: Proba A - evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română;
-    8 - 9 iunie: Proba B - evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă;
-    8 - 10 iunie: Proba D - evaluarea competențelor digitale;
-    14 - 16 iunie: Proba C - evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

Candidații din două licee dau probele de competențe „în deplasare”

Candidații vor susține probele de competențe în unitățile școlare la care au absolvit clasa a XII-a (a XIII-a pentru seral și frecvență redusă), cu două excepții: absolvenții Colegiului Tehnic Maria Baiulescu din Brașov care vor susține probele de competențe la Colegiul Național de Informatică Grigore Moisil din Brașov, din cauza lucrărilor de reparații de la clădirea unității școlare. și cei de la Seminarul Teologic Brașov, care vor susține aceste probe la Liceul Andrei Mureșanu din Brașov.
Evaluarea competențelor lingvistice pentru limba română, limba maternă și limba modernă, precum și a celor digitale se face, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori (cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă și un alt cadru didactic, de aceeași specialitate, din unitatea de învățământ). În cazul în care nu există cadre didactice de specialitate în unitatea respectivă de învățământ, care pot fi desemnate în comisia de bacalaureat de evaluare a competențelor lingvistice și digitale sau acestea se află în incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectați din alte școli.

Fără note și fără a putea fi „picate”

Rezultatele la probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă și într-o limbă de circulație internațională se exprimă prin stabilirea nivelului de competență corespunzător, în funcție de grilele naționale sau europene. De asemenea, rezultatele evaluării la proba de evaluare a competențelor digitale se exprimă tot prin stabilirea nivelului de competență, în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu și în conformitate cu prevederile  metodologiei de examen.

Regulamentul e drastic

În ciuda lipsei de miză, exigențele sunt aceleași. Nu este permis accesul candidaților în sălile de examen cu materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, și nici cu mijloace electronice de calcul/comunicare. Nerespectarea dispozițiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Probele scrise încep în 20 iunie

Probele scrise din sesiunea iunie-iulie 2022 încep luni, 20 iunie, mult mai devreme decât în alți ani, cu examenul la Limba și literatura română. Proba obligatorie a profilului este programată marți, 21 iunie, fiind urmată miercuri, 22 iunie, de proba la alegere a profilului și specializării. Proba la Limba și literatura maternă se va desfășura joi, 23 iunie. În județul Brașov au fost organizate 13 centre de examen, 10 în municipiul Brașov, și câte unul în Făgăraș, Rupea și Victoria.
Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00.
Afișarea rezultatelor finale este programată pentru data de 1 iulie.
Examenul național de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenții studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții: au susținut probele de evaluare a competențelor, au susținut toate probele scrise și au fost notați cel puțin cu 5 la fiecare dintre acestea, obținând cel puțin media 6 la probele scrise.

600 în clasa a XIII-a, 42 înscriși la examen

Potrivit datelor Inspectoratului Școlar al Județului (IȘJ) Brașov, din cei 3.137 de candidați înscriși pentru a susține examenul național de Bacalaureat în județul Brașov, în sesiunea iunie-iulie 2022, 2.767 sunt absolvenți din promoția curentă și 370 din promoții anterioare. „La începutul anului școlar, erau înscriși, în clasele terminale ale liceului, peste 3.600 de elevi. Dintre aceștia, doar 2.767 s-au înscris pentru a sușține Bacalaureatul. Constatăm, în ultimii ani, că examenul național de Bacalaureat suscită un interes tot mai scăzut în rândul absolvenților de liceu de la formele de învățământ seral și frecvență redusă. La începutul anului școlar curent, la aceste forme de învățământ. în clasa a XIII-a, erau înscriși 600 de elevi. Doar 42 dintre aceștia se regăsesc pe listele pentru prima sesiune a Bacalaureatului. Ceilalți, fie nu au situația școlară încheiată din cauza corigențelor - cei mai mulți -, fie preferă sesiunea august-septembrie”, a explicat Valentin Bucur, purtător de cuvânt al IȘJ Brașov.

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Mie, 22 Mar 2023
Euro   Euro   EUR   4.9232   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5644   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6092   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9467   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2451   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3316   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5172   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   126.9000   Creștere
Anunturi MyTEX

Susțineți ideea construcției unui sens giratoriu suspendat în Bartolomeu?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter