myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOV. Atenție la opțiuni și la medii! De ajutor: topul liceelor din 2021

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

După ce și-au aflat locul în ierarhie (detalii: Update. BRAȘOVUL a publicat deja ierarhia pentru admiterea la liceu!), absolvenții clasei a VIII-a, care au participat la Evaluarea Națională, și părinții acestora, asistați de diriginți, completează, începând de luni, 4 iulie, fișele de opțiuni pentru repartizarea în clasa a IX-a de liceu. Procedura necesită multă atenție, pentru că un copil, chiar cu medie de admitere mare, își poate rata șansa de-a ajunge la liceul dorit, doar cu un cod greșit sau prea puține opțiuni (coduri) în fișă.

Pentru repartizarea computerizată sunt înscriși în baza de date a aplicației dedicate 3.999 de absolvenți a căror ierarhie, după media de admitere, este publicată pe site-ul de web al Inspectoratului Școlar Județean Brașov – isjbrasov.ro. Tot aici sunt ghidurile şi planurile de şcolarizare, în funcţie de tipul de învăţământ, în acest an nemaifiind tipărită o Broşură a Admiterii, ci doar materiale online. Un ghid este pentru învăţământul liceal, un alt ghid este pentru învăţământul profesional şi dual.

Ordinea completării opțiunilor

Pentru a-i ajuta pe copii și pe părinți, sunt afişate și ultimele medii de admitere din 2021 (vedeți mai jos topul) pentru fiecare specializare în parte, precum şi codul acestora, ce trebuie trecut în fişe, iar absolvenţii de gimnaziu sunt sfătuiţi să fie foarte atenţi când le completează şi să treacă multe opţiuni, cu cât au media mai mică, pentru a nu rămâne pe dinafară. De asemenea, să fie atenţi să completeze mai întâi opţiunile dorite şi mai la urmă cele la care nu i-ar deranja să fie repartizaţi. Dacă nu au suficiente opţiuni completate, riscă să rămână nerepartizaţi, chiar dacă au medii bune de admitere. Repartizarea se face practic luând în considerare prima opţiune trecută, dacă mai sunt locuri. Dacă nu mai sunt locuri, se trece la următoarea opţiune şi tot aşa. Dacă nu sunt suficiente opţiuni trecute în fişă, din care să poată repartiza sistemul, candidatul rămâne nerepartizat în prima etapă, iar în următoarea ia ce mai rămâne.

De remarcat este faptul că procentajul mediilor de admitere între 8.00 și 10 din acest an este mai mare decât cel de anul trecut. Și procentajul mediilor de admitere între 5.00 și 7.00 este mai mare anul acesta față de 2021. Pe cale de consecință, anul acesta, ultimele medii de admitere în clasa a IX-a la specializările la care au fost înregistrate cele mai mari medii de admitere anul trecut, vor fi mai mari (detalii: BRAȘOV. Trei copii intră cu 10 pe linie în liceu / Sunt cu 500 mai multe medii mari decât în 2021).

Recomandăm candidaților să completeze, cu mare atenție, în fișe, un număr suficient de opțiuni care să le permită repartizarea, în funcție de media de admitere, pe un loc la liceu. Ultimele medii de admitere de anul trecut sunt orientative și nu constituie criteriu în repartizarea computerizată. De asemenea, orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită!”, recomandă reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Brașov.

Repartizarea computerizată, în 14 iulie

Planul de şcolarizare pentru clasa a IX-a liceu prevede puţin peste 3.000 de locuri, în tot judeţul, alte 780 de locuri sunt în clasele de profesională, iar 945 de locuri sunt în învăţământul dual.

Completarea fişelor cu opţiuni va fi în perioada 4-11 iulie. „Recomandarea referitoare la atenţia pe care trebuie să o acorde părinţii, elevii, dar şi diriginţii, în egală măsură, completării fişelor, am trecut-o într-un scurt ghid, un material de recomandare către aceştia. Să nu uite că media este primul criteriu de departajare, iar cel de-al doilea este opţiunea, însă, opţiunea este foarte importantă pentru că sunt luate în ordinea în care sunt trecute în fişa de opţiuni”, afirmă Valentin Bucur, purtător de cuvânt al IȘJ Brașov.

Repartizarea computerizată a candidaților din seria curentă, precum și a celor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2022-2023 va avea loc în data de 14 iulie.

Pentru învăţământul profesional şi dual, înscrierea se face, în prima etapă, în perioada 4-8 iulie, în baza fişei de înscriere eliberată de şcoala gimnazială urmată de elev. A doua etapă de înscriere are loc la sfârşitul lunii iulie.

Specializările cu cele mai mari ultime medii sunt: 

 

Nr. crt

Unitatea școlară

PROFIL

Specializare

Bilingv

Ultima medie 2021

1

Colegiul Național 'Dr. Ioan Meșotă' Brașov

Real

Științe ale Naturii

Engleză

9,52

2

Colegiul Național 'Dr. Ioan Meșotă' Brașov

Real

Matematică-Informatică

 

9,39

3

Colegiul Național 'Andrei Șaguna' Brașov

Real

Științe ale Naturii

 

9,37

4

Colegiul Național 'Andrei Șaguna' Brașov

Real

Matematică-Informatică

 

9,32

5

Colegiul Național 'Andrei Șaguna' Brașov

Umanist

Științe Sociale

Engleză

9,32

6

Colegiul Național 'Dr. Ioan Meșotă' Brașov

Real

Științe ale Naturii

Germană

9,17

7

Colegiul Național 'Dr. Ioan Meșotă' Brașov

Umanist

Filologie

Engleză

9,11

8

Colegiul Național 'Andrei Șaguna' Brașov

Real

Științe ale Naturii

Franceză

9,04

9

Colegiul Național de Informatică 'Gr. Moisil' Brașov

Real

Matematică-Informatică

 

9,01

10

Colegiul Național 'Dr. Ioan Meșotă' Brașov

Real

Științe ale Naturii

Franceză

8,99

 

             

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Mie, 22 Mar 2023
Euro   Euro   EUR   4.9232   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5644   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6092   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9467   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2451   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3316   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5172   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   126.9000   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Susțineți ideea construcției unui sens giratoriu suspendat în Bartolomeu?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter