myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Doi-trei copii pe un loc la clasa „zero”. Efectul noilor zone rezidențiale fără școli

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Marți a fost ultima zi în care părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la finele acestui an au putut depune cererile de înscriere la clasa pregătitoare din unitatea şcolară dorită. Potrivit lui Valentin Bucur, purtător de cuvânt al  Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Braşov, au fost înregistrate şi validate 5.173 de cereri, în cele 174 de unităţi şcolare cu nivel primar din judeţul Braşov, pentru anul şcolar 2022-2023, fiind disponibile 5.437 de locuri, cu aproape 100 de locuri mai mult decât în anul precedent.

Locurile sunt mai mult decât suficiente global, doar că nu acolo unde copiilor le-ar fi mai bine, adică la școala din cartier. Anul acesta au apărut probleme în toate zonele din municipiul Brașov în care s-au dezvoltat în ultimii ani ansambluri rezidențiale: Rulmentul, Tractorul-Coresi, Avantgarden Bartolomeu, dar şi în zona Gării şi în cartierul Florilor.
Conform datelor IȘI, școlile gimnaziae 11 şi 30 din municipiul Braşov, precum şi Colegiul „Nicolae Titulescu” sunt asaltate de părinţi, în acest an, pentru înscrierea la clasa pregătitoare. Numărul cererilor depuse este aproape dublu faţă de numărul locurilor proiectate. Sau chiar triplu, cum e cazul Colegiului „Titulescu”, care este pe 13 Decembrie (fostul Liceu Tractorul). Şcoala 30 este și ea în cartierul Tractorul. Aceasta era căutată și în anii trecuți, chiar și de părinții din alte cartiere, care făceau rost de o viză de flotant pentru a putea prinde un loc. Anul acesta, însă, nici măcar cei care sunt în circumscripție nu par a încăpea.

„Anul acesta ne confruntăm cu problema înmatriculării copiilor în clasa pregătitoare în unităţile şcolare din zonele în care au fost dezvoltate proiecte de regenerare urbană şi unde fenomenul de migraţie a populaţiei - fie în interiorul judeţului, fie din afara acestuia - nu a putut fi cuprins în totalitate în datele demografice furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică. În cele mai multe dintre aceste cartiere nu au mai fost construite spaţii şcolare în ultima perioadă, motiv pentru care, din cauza modificării distribuţiei populaţiei pe categorii de vârstă, unele au ajuns supraaglomerate. Aici mă refer la zona Rulmentul, zona Tractorul – Coresi, zona Bartolomeu – Avantgarden, cât şi zona Gării şi cartierul Florilor”, a explicat purtătorul de cuvânt al Inpectoratului Şcolar Judeţean Braşov, Valentin Bucur.

Şi în alte şcoli (vedeți tabelul de mai jos) există cereri mai multe decât locurile oferite, dar situația nu e așa dramatică. Pentru copiii care provin de pe străzile arondate, trebuie să se găsească soluţii. „Pentru cuprinderea tuturor acestor copii în unitățile școlare de circumscripție, conducerile unităților de învățământ respective, împreună cu cea a Inspectoratului Școlar Județean Brașov, vor găsi soluții, atât în ceea ce privește spațiul școlar cât și resursa umană, astfel încât toți aceștia să poată fi înmatriculați”, a dat asigurări reprezentantul IȘJ Brașov.

„Admitere” cu criterii de departajare

În perioada 11 – 12 mai, Comisia naţională de înscriere în învăţământul primar procesează cererile de înscriere şi repartizează copiii la şcoala de circumscripţie. În perioada 13 – 25 mai sunt procesate la nivelul unităţilor de învăţământ, cererile de înscriere pentru copiii ai căror părinţi au optat pentru altă şcoală decât cea de circumscripţie. Admiterea se va face pe locurile rămase libere după prima fază a repartizării, prin aplicarea criteriilor generale şi a celor specifice de departajare.

Copiii care nu au putut fi înmatriculaţi în unităţile şcolare dorite în cea de-a doua fază a înscrierii, din lipsă de locuri, pot reveni la şcolile de circumscripţie în 26 mai.  

Părinţii care, din diferite motive, nu au putut realiza înscrierea copiilor cu vârstă şcolară până la data-limită, 10 mai, au la dispoziţie perioada prevăzută în calendar pentru etapa a II-a de înscriere, respectiv: 31 mai – 7 iunie.

În perioada 1 – 8 septembrie, Comisia judeţeană din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov soluţionează toate cererile părinţilor ai căror copii nu au fost înscrişi şi oricare altă situaţie apărută după cele două etape de înscriere.

Toate informaţiile privind înscrierea copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2022-2023 sunt publicate pe site-ul de web propriu al Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov, isjbrasov.ro, la secţiunea dedicată.

 

Denumireunitate Capacitate locuri Nr cerericopiicircumscriptie
Școala Gimnazială Nr. 11 'Ștefan Octavian Iosif' Brașov 88 163
Școala Gimnazială Nr. 30 Brașov 125 202
Colegiul 'Nicolae Titulescu' Brașov 22 74
Școala Gimnazială Nr. 25 Brașov 88 139
Școala Gimnazială Nr. 19 Brașov 110 146
Școala Gimnazială Nr. 27 'AnatolGhermanschi' Brașov 88 122
Școala Gimnazială Nr. 1 Brașov 110 137
Școala Gimnazială Ghimbav 66 84
Școala Gimnazială Nr. 14 'SfântulBartolomeu' Brașov 132 135
Colegiul Național 'Radu Negru' Făgăraș / Școala Gimnazială Nr. 1 Făgăraș 66 88
Școala Gimnazială Nr. 5 Săcele 154 162
Școala Gimnazială Nr. 9 'Nicolae Orghidan' Brașov 88 102
Școala Gimnazială Tărlungeni / Școala Gimnazială Purcăreni 22 39
Școala Gimnazială Nr. 6 'Iacob Mureșianu' Brașov 66 70
Liceul 'Andrei Mureșanu' Brașov 44 42
Școala Gimnazială Nr. 15 Brașov 44 49
Școala Gimnazială Nr. 8 Brașov 88 92

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
+1 #1 Raoke Kaka 11-05-2022 08:22
Mult, mult rau a mai putut face penalul analfabet cu scripca. Ala ar fi vandut-o si pe ma-sa pentru bani.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Ma, 28 Iun 2022
Euro   Euro   EUR   4.9457   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6715   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7258   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.8931   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2433   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.6404   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5287   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   123.5400   Creștere
Anunturi MyTEX

Credeţi că ne vom confrunta cu o nouă epidemie de COVID-19?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter