myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAŞOV. Tichetele sociale pentru grădiniţă se pot cere din 22 februarie

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 


Implementat inițial de OvidiuRo, ca proiect-pilot în mai multe localităţi din ţară, printre care unele şi din judeţul Braşov, programul „Fiecare Copil în Grădiniță” a devenit unul național, implementat de Guvernul României.  De altfel, numai în anul școlar 2014-2015, peste 670 de copii din familii cu o situație financiară precară din opt comunități brașovene au fost susținuți să meargă la grădiniță prin programul Fiecare Copil în Grădiniță (FCG). Astfel, numărul copiilor din județ implicați în program (și care au beneficiat de tichete sociale condiționate de prezență) a crescut cu 143% față de anul școlar precedent.

„Punctul forte” al programului implementat de asociație au fost tichetele sociale în valoare de 50 de lei pe lună, iar OvidiuRo a început anul trecut demersurile pentru adoptarea unei legi în acest sens. Astfel, în octombrie 2015 a fost aprobată Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, concret, privind acordarea tichetelor sociale prin programul „Fiecare copil în grădiniță”, iar în prima parte a acestui an Guvernul a adoptat și normele metodologice, în ultima şedinţă a Executivului fiind repartizate şi sumele pentru fiecare judeţ.

Potrivit legislației, stimulentele educaţionale se acordă copiilor cu vârste cuprinse între 3 şi 6 ani, care frecventează în mod regulat unităţile de învăţământ preşcolar, din familii defavorizate al căror venit lunar pe membru de familie este de maxim 284 lei/persoană. În calculul venitului, a declarat viceprimarul Brașovului, Adina Durbacă, nu sunt luate în considerare prestațiile sociale acordate de către stat, ajutorul social, alocația pentru copii, bursele sau subvențiile agricole, nici indemnizațiile acordate celor care participă la programe de calificare cu fonduri europene. Tichetele vor fi distribuite de primării, conform formularului de prezențe completat de educatori.

Tichetele sociale vor putea fi utilizate numai pentru achiziționarea de produse alimentare, de igienă, de îmbrăcăminte și/sau rechizite.  Acordarea tichetelor sociale este strict condiționată de prezența regulată a copiilor la grădiniță. Normele de aplicare precizează că totalul absențelor motivate permise se calculează pe baza unui algoritm în care învoirile personale (maxim trei) și scutirile medicale nu pot depăși 50% din numărul total de zile de grădiniță din luna respectivă.

Prezența zilnică a copiilor la grădiniță o țin educatorii, după un formular similar celui folosit de Fundația OvidiuRo în programul-pilot. Situația fiecărui preșcolar se centralizează într-un sistem informatic național gestionat de Ministerul Educației. Corectitudinea notării prezenței zilnice va fi monitorizată prin vizite neanunțate, prin sondaj.

Stimulentul acordat sub formă de tichet social este acordat pentru perioada septembrie – iunie, pe bază de cerere și declarație pe proprie răspundere completată de părinți sau de persoanele care răspund legal, cu suportul asistentului social, acolo unde este cazul. Declarația este standard. Cei care primesc deja beneficii sociale care atestă încadrarea sub pragul de venit nu mai trebuie să facă un nou dosar, ci copiii lor devin automat eligibili. Înscrierea în program este permanentă, pentru a permite familiilor să își înscrie copiii la grădiniță și după începerea anului școlar. Tichetul se acordă începând cu luna în care preșcolarul a îndeplinit criteriile de frecvență.

Opt comunităţi din judeţul Braşov

„Fiecare Copil în Grădiniță” sprijină în acest an școlar (2015/2016) peste 2.400 de copii din 11 județe să meargă la grădiniță. Pe lângă mecanismul tichetelor sociale condiționate de prezența riguros monitorizată. „Fiecare Copil în Grădiniță” asigură rechizitele de bază necesare la grădiniță, îmbrăcămintea și încălțămintea acordată de două ori pe an copiilor eligibili, fructe, produse pentru igienă, formarea profesorilor și programe de educație pentru sănătate etc. Toate aceste componente sunt susținute din donații private ale unor ONG-uri internaționale şi  ale unor mari companii din România, și de primăriile locale care asigură seturile de haine și încălțăminte pentru copii. În judeţul nostru, programul este acum aplicat în Apaţa, Augustin, Budila, Comăna, Ormeniş, Râşnov, Tărlungeni şi Vama Buzăului.

Stimulentul educațional încurajează comportamentele pro-educație și motivează familiile defavorizate să își înscrie și să își aducă zilnic copiii la grădiniță. Prin facilitarea accesului la educație timpurie, cei mai săraci copii au acum șanse mai mari să se înscrie la școală la momentul potrivit, să aibă rezultate bune și să nu abandoneze timpuriu școala.

Cererile, la DSS Braşov

La Brașov, părinții pot depune dosarele la sediul Direcției de Servicii Sociale de pe strada Panselelor, iar pentru a beneficia de aceste stimulente, părinții sau reprezentanți legali trebuie să depună o cerere şi o declaraţie pe propria răspundere, întocmite de reprezentantul legal, livretul de familie ( în original şi copie). În cazul în care nu este eliberat livretul de familie sau situaţia familiei nu este evidenţiată în livretul de familie, reprezentantul familiei prezintă, după caz, în copie certificată pentru conformitate cu originalul certificatele de naştere ale copiilor aflaţi în întreţinerea familiilor defavorizate;certificatul de căsătorie;  hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei, potrivit legii; hotărârea judecătorească de încuviinţare a adopţiei, potrivit legii; dispoziţia conducătorului direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului sau hotărârea comisiei pentru protecţia copilului ori a instanţei de judecată, după caz, pentru măsura plasamentului; hotărârea judecătorească de instituire a tutelei sau, după caz, dispoziţia autorităţii tutelare, potrivit legii; hotărârea judecătorească prin care soţul/soţia este declarat/declarată dispărut/dispărută; hotărârea judecătorească prin care soţul/soţia este arestat/arestată preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate şi nu participă la întreţinerea copiilor;  după caz, alte acte doveditoare privind componenţa familiei. De asemenea, solicitanții trebuie să acte doveditoare privind veniturile familiei (adeverinţă de venit, cupon pensie) aferente lunii anterioare depunerii cererii. În dosar mai trebuie să existe și dovada înscrierii copilului la grădiniţă.

Brașovenii pot ridica modelele de cereri pentru acest stimulent începând cu 22 februarie de la sediul DSS, iar dosarele prin care se solicită acordarea tichetelor sociale pot fi depuse până în 30 aprilie.

Citiţi şi:

BRAȘOV. Guvernul a împărțit banii pentru finanțarea tichetelor sociale în programul „Fiecare copil în grădiniță”

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
USR

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Vi, 04 Dec 2020
Euro   Euro   EUR   4.8725   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0024   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3819   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4931   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2325   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1113   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4913   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   136.0100   Creștere
Anunturi MyTEX
Anunturi MyTEX

Credeţi că Guvernul rezultat în urma alegeriilor parlamentare va fi mai eficient?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter