myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Braşov. Cel mai bătrân stejar din România este la Mercheașa - Galerie Foto

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

15 brașoveni au avut ocazia de a descoperi sâmbătă, în cadrul unei excursii organizate de Fundația Propark Brașov și Asociația Carpaterra (custode al ariei propejate Complexul Geologic de la Racoș), zona Racoș-Mercheașa, adică vulcanul stins, lacul, și coloanele de bazalt de la Racoș, dar și cel mai bătrân stejar din România, care are peste 900 de ani. Arborele este în pășunea cu stejari de lângă Mercheașa și a fost descoperit în urmă cu mai mulți ani niște elevi care au participat la un concurs organizat de Fundația Mihai Eminescu Trust. Ulterior, specialiștii de la Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice, au aproximat vârsta ar stejarului în baza măsurării circumferinței, care este de 9,2 metri. Această metodă de estimare a vârstei, folosită în Marea Britanie, are la bază un calcul simplu: la fiecare 100 de ani, circumferința unui stejar crește cu aproximativ un metru.
Acum, arborele este monument al naturii, iar reprezentații asociaței susțin că doresc să obțină statutul de zonă protejată și pentru pășunea cu stejari seculari de lângă Mercheașa, învecinată cu o altă zonă protejată, respectiv Dealurile Homoroadelor.
Tot în zonă este și cel mai tânăr munte din România, Gruiu, aflat la câțiva kilometri de Racoș, a cărui vârstă a fost estimată la aproximativ 500.000 de ani, fiind format în timpul erupțiilor vulcanice în urma cărora s-au format Munții Perșani. De altfel, reprezentanții Asociației Carpaterra susțin că vor face demersuri pentru includerea muntelui într-o zonă de protecție geologică, alături de Complexul Geologic Racoș.
Excursia a făcut parte din proiectul „Descoperă Natura din judeţul Braşov!”, finanțat de Fundația pentru Parteneriat care se desfăşoară în perioada mai-septembrie 2015.
„Ne dorim ca braşovenii şi turiştii să cunoască mai bine valorile naturale, culturale şi tradiţionale din ariile protejate şi în acest sens organizăm vizite în cinci arii protejate din județ, la Cheile Dopca, Coloanele de Bazalt, Cotul Turzunului, Dealurile Homoroadelor și Muntele Tâmpa. Participanţii beneficiază de transport, masă şi ghidaj gratuit, în limita a 15 locuri pentru fiecare tur. Excursiile se desfășoară în perioada iulie-septembrie, calendarul fiind publicat pe site-ul www.propark.ro”, a declarat coordonatorul proeictului, Roxana Iordăchescu.
Proiectul este implementat în parteneriat cu Agenţia Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Braşov, Agenţia pentru Protecţia Mediului Braşov, Asociaţia Carpaterra, Asociaţia pentru Integrare Socială şi Protecţia Mediului „Feed-Back” Braşov (ApIS PM „Feed-Back”), Asociaţia „Braşovul Pedalează”.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Grand Hotel

Curs BNR

Vi, 03 Dec 2021
Euro   Euro   EUR   4.9487   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3767   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8121   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.7595   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2460   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4089   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5302   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   136.0500   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că accesul în biserici ar trebui să fie permis doar celor care au certificat verde?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter