myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Fin-Eco, informații despre stadiul lucrărilor de închidere a celulelor 1 și 2 ale depozitului de deșeuri

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Firma Fin Eco a prezentat, astăzi stadiul lucrărilor de închidere a celulelor 1 și 2 ale depozitului de deşeuri din municipiul Braşov.

Costul proiectului este de aproximativ 3 milioane de euro.

„Stadiul lucrării este, la acest moment, de aproximativ 80% din punct de vedere fizic, fiind în curs lucrările de terasare. În acest moment lucrăm la finalizarea remodelării celulelor. După finalizarea excavației, va trebui să completăm și să așternem un strat de pământ cu o grosime de 50 cm, pentru regularizarea suprafețelor, în vederea instalării celor trei tipuri de geomembrană care vor impermeabiliza celula. Concret, micșorăm suprafața celulelor și din acest motiv am coborât șapte metri față de cota inițială, prin excavarea deșeului existent, îl taluzăm, îl acoperim cu pământ și montăm membranele. Investiția se va finaliza cu captarea biogazului din corpul celulelor, transportul său către o faclă unde va fi ars, astfel încât va fi eliminat orice miros și orice alt inconvenient”, a declarat Bogdan Mitache, șef șantier.

„Dacă avem vreme bună, în aproximativ trei săptămâni terminăm partea de remodelare, care este cea mai consumatoare de timp, iar la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie vom avea montate instalațiile de captare și ardere”, a adăugat reprezentantul firmei care execută lucrările.

„Lucrările se desfășoară conform normativelor în vigoare referitoare la mediu, care impun închiderea celulelor 1 și 2. Termenul inițial era la sfârșitul anului, însă conform solicitării Primăriei Brașov, constructorul a scurtat acest termen la șase luni, cu începere de la 1 martie. Având în vedere că vremea permite acest lucru, constructorul derulează deja aceste lucrări și sperăm să fie finalizate până la jumătatea anului”, a declarat şi viceprimarul Laszlo Barabas.

Etapale închiderii celor două celule:

1. Terasamente deșeu celula 1 și 2 în vederea modelării grosiere (excavații în trepte, drumuri de acces, taluzuri cu panta de 1:3, însumând aproximativ 122.000 metri cubi.

2. Așternerea pământului de regularizare/sterilizare, cu strat în grosime de 50 cm, însumând aproximativ 22.500 metri cubi.

3. Impermeabilizarea depozitului, inclusiv realizarea straturilor drenante și testarea acestora. Constă în așternerea unor membrane geocompozite cu rol de captare și drenare a apelor, respectiv impermeabilizarea biogazului. În total, cele 3 straturi însumează aproximativ 135.000 metri pătraţi.

4. Așternerea pământului de recultivare – 85 cm.

5. Peste cele trei geocompozite, se așterne un strat de pământ cu rol de recultivare, având o grosime de 85 cm, și care însumează aproximativ 30.000 metri cubi.

6. Așternerea pământului vegetal, în grosime de 15 cm, însumând aproximativ 5.500 metri cubi, care va acoperi o suprafață de aproximativ 36.000 metri pătrați.

7. Execuție foraje și puțuri de captare a biogazului, pe ambele celule. S-au realizat un număr de 15 foraje noi pe celula 2 pentru captarea biogazului din depozit, iar în etapa următoare vor fi montate 51 de puțuri, corespunzătoare numărului de foraje realizate pe cele două celule.

8. Montarea conductei de transport biogaz (diametru 90 mm), pentru fiecare puț de captare a biogazului. Aceste conducte vor fi branșate la sub-stațiile amplasate perimetral. În total se vor monta aproximativ 4.000 m de conductă, pentru cele 51 de puțuri, care vor fi preluate de 7 sub-stații.

9. Montare conductă transport biogaz (diametru 200 mm, aproximativ 1 km lungime totală), care va prelua gazul din substații și în va transporta la instalația de ardere.

10. Montare instalație ardere biogaz, cu o capacitate de 1.750 metri cubi/oră. Această capacitate este una dintre cele mai mari din țară și va asigura captarea și arderea biogazului pentru toate cele 6 celule ale depozitului ecologic zonal Brașov, pe măsură ce acestea se vor umple și vor fi închise.

11. Reprofilare drum perimetral de acces inițial, după realizarea lucrărilor de închidere a celulelor. Drumul perimetral prevăzut în documentația tehnică a fost realizat pentru a facilita accesul auto în incinta depozitului și are o lungime de aproximativ 800 m.

12. Execuție rigolă perimetrală la baza depozitului. Rigola perimetrală are o lungime de aproximativ 750 m și are rolul de a prelua și dirija apele pluviale acumulate.

CITIŢI ŞI:

POLUARE?! Ministrul Mediului vede în „roz” situaţia de la BRAŞOV... / Iată ce a declarat!

POLUARE. Primarul George Scripcaru susține că situația din BRAȘOV nu este mai gravă decât cea din alte orașe: „Nu putem fi mai rău decât...” (VIDEO)

Nu doar brașovenii sunt afectați de poluare! România riscă în 2020 sancțiuni dure pentru focarele de infecție reprezentate de gropile de gunoi

POLUARE BRAȘOV. Orașul va avea laborator mobil de măsurare a calității aerului! Ministrul Mediului, primele declarații după discuția cu reprezentanții Primăriei

BRAȘOV. ASTĂZI: Primarul George Scripcaru, la discuții cu ministrul MEDIULUI, pe tema POLUĂRII

DISPUTĂ. Primarul Scripcaru: „Cui nu-i place la Braşov, să se mute...” 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Ma, 27 Oct 2020
Euro   Euro   EUR   4.8741   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1264   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3742   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5376   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2422   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1311   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4921   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.4900   Scădere
Anunturi MyTEX
Anunturi MyTEX

Credeţi că în România vor exista restricţii în perioada Crăciunului?

Campanii Publicitare Outdoor
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter