myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Deșeurile periculoase din resturile menajere sunt bombele toxice din depozitele pentru deșeuri

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Intoxicații, îmbolnăviri, reacții chimice, incendii și explozii, coroziuni, infecții sau emisii radioactive. Sună apocaliptic și chiar poate fi așa, când e vorba despre efectele deșeurilor periculoase care, nu de puține ori, sunt depozitate printre cele menajere sau reciclabile, atrage atenția Bogdan Constantinescu, managerul general al companiei de salubritate Brai Cata SRL. 

Deșeurile periculoase asimilate deșeurilor menajere includ trei subcategorii, pe baza proprietăților lor fizice, biologice și chimice: deșeuri de echipamente electrice și electronice; substanțe toxice precum vopsele, agenți de curățare, solvenți, insecticide și recipientele acestora sau alte substanțe chimice, precum și deșeuri biomedicale precum seringi uzate, medicamente expirate, bandaje, termometre, mănuși, măști, produse cosmetice uzate și altele. 

Dacă în cazul deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) colectarea și reciclarea au fost asigurate, în ultimii ani, prin diferite programe guvernamentale sau private, menite să stimuleze înnoirea aparaturii din gospodării, în cazul deșeurilor toxice lucrurile nu stau la fel de bine.  

„Deșeurile toxice sunt otrăvuri, indiferent de cantitatea lor și pot avea efecte imediate, provocând boli agresive sau chiar decesul celor care intră în contact cu acestea. Mai mult decât atât, pe termen lung, deșeurile toxice pot cauza grave prejudicii sănătății. Unele sunt cancerigene, altele pot determina modificări biologice majore oamenilor expuși și faunei sălbatice”, a declarat specialistul Brai Cata în gestionarea deșeurilor. 

Un pericol cel puțin la fel de mare îl reprezintă deșeurile reactive, care sunt instabile din punct de vedere chimic și reacționează violent atunci când intră în contact cu aerul sau apa. 

„Acest tip de deșeuri provoacă explozii sau formează vapori toxici, iar cele inflamabile se pot aprinde chiar și la temperaturi relativ scăzute, fiind un pericol iminent de incendiu atunci când ajung în depozitele pentru deșeuri mixte reziduale sau când sunt aruncare la întâmplare, în depozite necontrolate. Din această categorie fac parte și deșeurile corozive care includ substanțe atât de puternice încât pot distruge materialul solid sau țesutul viu, la cel mai mic contact, prin reacții chimice incontrolabile”, subliniază Bogdan Constantinescu.

Depozitarea sau eliminarea necorespunzătoare a deșeurilor periculoase contaminează frecvent aprovizionarea cu apă de suprafață și subterană și este o sursă continuă de poluare a solului. 

Așa se explică faptul că persoanele care locuiesc în case construite în apropierea vechilor depozite de deșeuri închise sunt printre cele mai afectate de această poluare. 

„În încercarea de a remedia problemele existente și de a preveni eventualele vătămări provocate de deșeurile periculoase, autoritățile din toată lumea au reglementat permanent practica gestionării deșeurilor periculoase de toate tipurile - solide, lichide, nămoluri sau gaze - generate în principal de producția chimică și de alte activități industriale, care pot provoca daune în timpul operațiunilor de depozitare, transport, tratare sau eliminare inadecvate”, a mai spus managerul companiei de salubritate. 

Limitarea utilizării produselor periculoase și înlocuirea lor, acolo unde este posibil, cu variante mai puțin sau deloc agresive pentru mediu și sănătate reprezintă trendul mondial în domeniul gestionării deșeurilor periculoase. Spre exemplu, pentru a evita produsele periculoase, specialiștii recomandă urmărirea simbolurilor specifice produselor toxice, explozive, otrăvitoare sau inflamabile și înlocuirea lor cu alternative ecologice, în cazul detergenților sau fără solvenți, în cazul vopselelor.

În plus, predarea unor deșeuri la centrele sau punctele de colectare speciale - pentru baterii, cauciucuri, uleiuri uzate, medicamente expirate – poate face diferența dintre un mediu curat și unul toxic. Pentru că deșeurile periculoase pe bază de solvenți sau alte substanțe toxice necesită tratamente speciale de neutralizare – termice, biologice, chimice și fizice -, acestea trebuie depozitate separat de celelalte deșeuri și predate doar colectorilor autorizați, la cerere sau în cadrul campaniilor gratuite organizate periodic. 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


FEG Education

Curs BNR

Mie, 17 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.8849   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.8018   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8119   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0503   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2507   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7296   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4976   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   120.2600   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi că se va putea menţine plafonarea tarifelor la gaze şi electricitate până în luna aprilie?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter