myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOV. PETrică II intră în funcțiune de mâine / Noutate în derularea proiectului...

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

De mâine, 7 ianuarie, va fi pus în funcțiune, în piațeta Uranus, lângă Piața Astra, cel de al doilea sistem automat de tip RVM (Reverse Vending Machine - distribuitor automat reversibil) pentru colectarea ambalajelor reciclabile - pet-uri, sticle și doze de aluminiu.

Sistemul oferă în schimbul ambalajelor transport gratuit cu mijloacele de transport în comun.

Primul sistem de acest tip este instalat în Livada Poștei și a colectat în patru luni aproape 450.000 de PET-uri, doze de aluminiu și sticle.

În luna februarie va fi montat și un al treilea aparat, în zona gării.

Aceste sisteme automate de colectare vor funcționa până în luna octombrie, dată la care se introduce și în țara noastră sistemul care funcționează în alte țări europene, respectiv sistemul garanție-returnare (SGR), prin care consumatorii trebuie să plătească magazinului o garanție în bani pentru orice ambalaj de băutură cumpărat, sumă pe care o vor recupera la returnarea ambalajului.

PETrică oferă în schimbul a zece ambalaje reciclate două călătorii cu mijloace de transport RATBV (pe liniile din municipiu), încărcate pe un card nominal eliberat de operatorul de transport. Sistemul este compus din 3 echipamente de reciclare, fiecare specializat pentru unul dintre cele trei tipuri de reciclabile (PET-uri, sticle sau doze de aluminiu). Aparatele sunt dotate cu senzori speciali, care recunosc aceste tipuri de ambalaje. Ambalajele trebuie sa fie cât mai apropiate de forma reală, nu strivite sau turtite, cu cod de bare unde este cazul, cu sau fără capac.

Odată cu intrarea în funcțiune a lui PETrică II se introduce un program de funcționare, respectiv, de luni, până duminică, în intervalul 8.00-18.00, valabil atât pentru automatul din Livada Poștei, cât și pentru cel din Piața Astra. Programul de funcționare este conceput pentru o administrare mai eficientă a sistemelor, pe tot parcursul anului, în sensul asigurării mentenanței și golirii eficiente a aparatului astfel încât să nu mai apară blocaje si întreruperi de funcționare din cauza acumulării ambalajelor, iar eventualele probleme să poată fi rezolvate cât mai rapid”, a declarat Bogdan Constantinescu, managerul general al uneia dintre companiile cu care Municipalitatea are parteneriat în cadrul proiectului.

„Conform furnizorului aparatului, care are proiecte asemănătoare în alte orașe din România și Europa, este cel mai de succes program de colectare selectivă cu sistem de recompensare. Chiar am devenit deja exemplu și pentru alte autorități publice, mai multe municipalități și-au exprimat deja intenția de a prelua acest exemplu de bună practică. Noul sistem este mult mai bine securizat, astfel încât să evităm situațiile de vandalizare cu care ne-am confruntat la automatul din Livada Poștei. În perioada următoare și PETrică I va intra într-o etapă de modernizare și securizare, iar în zona gării vom amplasa cel de al treilea sistem. Acest proiect este parte din programul nostru de extindere a colectării selective, din care mai fac parte coșurile de gunoi stradale cu compartimente speciale pentru deșeurile reciclabile, primele 100 fiind deja amplasate în oraș, și ecoinsulele, primele 28 vor fi puse în funcțiune până la sfârșitul acestei luni, după ce operatorii vor pune la dispoziția cetățenilor cardurile de acces”, a precizat primarul Brașovului, Allen Coliban.

De la punerea sa în funcțiune, 6 septembrie 2021, PETrică a colectat 435.988 de recipiente, dintre care: 143.694 de PET-uri, 183.714 de doze de aluminiu și 108.580 sticle.

Din punct de vedere a sistemului de recompensare, de la începutul proiectului au fost oferite peste 42.000 de bilete RATBv, dintre care 18.000 bilete pe suport de hârtie și 24.045 de bilete în portofele electronice nominale.

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 24 Mar 2023
Euro   Euro   EUR   4.9255   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5904   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6013   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9881   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2437   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3324   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5183   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   126.6800   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeți că programul guvernamental „50/20”, cu privire la cei ce găzduiesc refugiați ucraineni, va fi stopat?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter