myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

De ce miros depozitele de deșeuri și după ce sunt închise? Gazele de depozit sunt de vină!

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Pot fi surse de poluare pentru apă și sol, sunt inestetice și fac aerul din jurul lor irespirabil, pentru locuitorii aflați într-o rază de cel puțin cinci kilometri. Cu toate acestea, gropile de gunoi, considerate una din principalele surse de poluare cu metan, sunt cea mai ieftină metodă de eliminare a deșeurilor mixte reziduale și ne sunt indispensabile. Bogdan Constantinescu, manager general al companiei de salubritate Brai-Cata  susține că efectele acestora ar putea fi diminuate considerabil prin implementarea unor sisteme de colectare și procesare a gazului de depozit.

Chiar și după ce un depozit de deșeuri este închis, gunoiul va rămâne acolo foarte mult timp, pentru că depozitele nu sunt concepute pentru a distruge deșeurile, ci doar pentru a le îngropa. Acesta este motivul pentru care, atunci când o astfel de groapă se închide, amplasamentul, în special apele subterane, trebuie monitorizate și întreținute până la 30 de ani.

De vină pentru acest lucru este faptul că deșeurile organice, care reprezintă aproximativ două treimi din gunoiul îngropat în aceste depozite, se descompun într-un ritm foarte lent și generează  toxine, levigat și gaze cu efect de seră, în principal CO2 și metan.

Ce provoacă mirosul puternic?

„Gazele de depozit sunt cauza principală a disconfortului olfactiv resimțit de  locuitorii din zona depozitelor de deșeuri. Acestea sunt produse atunci când bacteriile descompun deșeurile organice prezente în groapa de gunoi, în funcție de  perioada în care acestea au stat depozitate, de conținutul de oxigen, de cantitatea de umiditate și de temperatură. În lipsa unor sisteme eficiente de colectare și procesare - prin care gazele de depozit să fie extrase printr-o rețea de puțuri și un sistem de conducte, care să le direcționeze către un punct central unde ar putea fi procesate și tratate în funcție de utilizarea finală -, aceste gaze sunt emanate în atmosferă, poluând aerul, spre disperarea locuitorilor din apropierea depozitului”, explică Bogdan Constantinescu, specialist în colectarea și reciclarea deșeurilor.

Potrivit acestuia, migrarea gazului de depozit în atmosferă înseamnă, pe lângă disconfort olfactiv și o risipă de resursă energetică semnificativă, care poate fi transformată în energie electrică, gaz pentru consum casnic sau industrial și chiar combustibil pentru autovehicule.

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Mie, 22 Mar 2023
Euro   Euro   EUR   4.9232   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5644   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6092   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9467   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2451   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3316   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5172   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   126.9000   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Susțineți ideea construcției unui sens giratoriu suspendat în Bartolomeu?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter