myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Scandalul apei (ne)potabile: se impune cel puțin o anchetă (I)

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Până la ora redactării acestor rânduri nu s-a întâmplat nimic în scandalul apei potabile/nepotabile care a băgat spaima miercuri în brașoveni și săceleni. Nu și-a prezentat nimeni demisia, dintre cei care, teoretic, sunt responsabili (că practic, cel puțin unii dintre ei sunt iresponsabili), n-a fost nimeni demis, nu s-a anunțat nici măcar o sancțiune cu vreo mustrare, vreun avertisment, vreo penalizare salarială… Asta denotă că, în accepțiunea autorităților locale și centrale, fie n-a fost nici o situație de urgență, cu risc de afectare a sănătății publice, fie a ceva-ceva totuși a fost, dar criza s-a gestionat bine.

În realitate, o situație de urgență a existat, iar modul în care autoritățile au reacționat ridică mari semne de întrebare, să nu spun altfel. Prima comunicare a venit din partea Companiei Apa Brașov, miercuri, pe la orele 15:20, fiind transmisă presei nu direct, ci prin intermediul purtătorului de cuvânt al Primăriei Brașov. De ce n-a trimis chiar Compania Apa acest comunicat presei? Nu se știe, că nimeni n-a binevoit să explice. Or fi avut cei de acolo vreo jenă? Or fi considerat că e sub demnitatea lor să informeze direct? În comunicat se spunea că „urmare a codului roșu de inundații s-au înregistrat creșteri rapide de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de pericol pe râul Tărlung, fapt ce a impus golirea controlată a lacului de acumulare care asigură sursa principală de apă a municipiilor Brașov și Săcele. Aceasta a condus la creșterea turbidității mult peste valorile obișnuite” și că „este posibil ca în anumite zone, alimentarea cu apă să fie insuficientă sau să aibă o turbiditate mai mare. Zonele mai afectate sunt: Săcele, Răcădău (parțial), Timiș - Triaj, Centru, Astra și Schei”. Altfel spus apa era tulbure și atât.

La scurt puțin timp după, Direcția de Sănătate Publică Brașov a emis și ea un comunicat de presă în care anunța că „s-a schimbat calitatea apei” și sfătuia populația din mai multe zone ale municipiilor Brașov și Săcele „să întrebuințeze pentru consumul uman doar apă îmbuteliată până la normalizarea parametrilor de potabilitate”.

La orele 21.00, Compania Apa a revenit cu o „actualizare” a primului său comunicat, informând că „parametrul de turbiditate s-a deteriorat în zonele Răcădău, Timiş - Triaj, Centru, Astra, Schei şi în municipiul Săcele”, dar că „toţi ceilalţi parametri fizico-chimici sunt respectaţi”. „Având în vedere că situaţia s-ar putea deteriora, recomandăm ca, din motive de precauţie, apa să fie fiartă înainte de consum”.

Adică Direcția de Sănătate Publică spune în mod ferm ca populația să nu consume  apă de la robinet, ci doar îmbuteliată, apoi Compania Apa afirmă că putem bea apă din rețeaua sa, dar „recomandă” (adică lasă la latitudinea consumatorilor) să fie fiartă înainte. Pe cine să creadă oamenii?

Între primul comunicat și cel de-al doilea din partea Companiei Apa s-a mai întâmplat, însă, ceva: a apărut pe rețelele de socializare o imagine cu un soi de adresă, având sigla acestei Companii, iar în finalul textului scria negru pe alb că „apa nu mai este potabilă”. Halucinant!

(va urma)

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Grand Hotel

Curs BNR

Vi, 03 Dec 2021
Euro   Euro   EUR   4.9487   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3767   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8121   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.7595   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2460   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4089   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5302   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   136.0500   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că accesul în biserici ar trebui să fie permis doar celor care au certificat verde?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter