myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Proiect de integrare pe piața muncii a celor defavorizați

  • Apreciez !Nu-mi place !0

Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin-top:0in; mso-para-margin-right:0in; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0in; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Asociaţia Donit din Brașov, împreună cu Asociaţia Tinerilor Pronatura din și Fundaţia Rafael, își propune să integreze pe piaţa muncii 250 persoane, aflate în situaţii de risc (100 persoane de etnie romă, 100 femei din categorii defavorizate, 20 de persoane care locuiesc în comunităţi izolate, 20 persoane afectate de boli ocupaţionale, 10 persoane cu dizabilităţi), dar și să înfiinţeze 10 întreprinderi sociale, a 11-a, existentă deja, urmând a fi dezvoltată. Totul, prin programul POSDRU „SES prin SES. Șanse Egale de Succes prin Structurile Economiei Sociale” care se desfășoară multi-regional (regiunile Centru , Sud Muntenia si București-Ilfov), mai precis în București și în judeţele Ilfov, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna, Călărași.

Motivaţia proiectului este faptul că din cauza lipsei legăturilor formale și informale cu piața muncii și a deficitului de competențe utile realităților locale, unii angajatori sunt reticenți în a angaja persoanele din categoriile menţionate. Aceeași reticență se regăsește și la angajarea persoanelor cu dizabilități.  „Acesta este un proiect-pilot, prin care se creează locuri de muncă, concomitent cu înfiinţarea întreprinderilor sociale, unităţi economice în care accentul nu se pune pe profit, ci pe forţa de  muncă. Se poate pune întrebarea de ce în aceste zone? În mediul rural din regiunile Centru, Sud Muntenia și București-Ilfov șomajul în rândul minorității rome, dar și al persoanelor cu dizabilități depășește 90%. Partenerii noștri de la Asociația Tinerilor Pronatura au identificat recent mai multe localități rurale din regiunile Centru și Sud-Muntenia unde șomajul depășește 70 %. Noi dorim să contribuim la combaterea discriminării și a inegalităților pe piața muncii. În același timp, proiectul contribuie și la bunăstarea comunităţilor din care provin beneficiarii noștri. Lipsa locurilor de muncă din cauza marginalizării sociale duce la sărăcie și la infracţionalitate”, a punctat dr. Oleg Dobrovolschi, managerul proiectului al cărui beneficiar este Asociația Donit.


Obiective ambițioase

Proiectul POSDRU/173/6.1/S/147972 „SES prin SES. Șanse Egale de Succes prin Structurile Economiei Sociale”, Domeniul major de intervenţie: 6.1 are o durată de 12  luni; tipul proiectului fiind multi-regional, localizat rural și urban. Obiectivul general al proiectului constă în promovarea economiei sociale din regiunile Centru , SM și București-Ilfov, prin stimularea integrării/reintegrării pe piața muncii a 250 persoane excluse social, în structurile economiei sociale. Proiectul își propune să elaboreze un pachet de servicii integrate adaptate nevoilor specifice persoanelor vulnerabilizate din cauza izolării (romi, femei în situații de risc, persoane care trăiesc în comunități izolate) sau ca urmare a unor dizabilități/boli ocupaționale, pachet care include dezvoltarea competenţelor necesare angajării pe piaţa muncii din România, cultivarea abilităţilor antreprenoriale pentru persoanele vulnerabile care vor să-și deschidă propria afacere, dar și crearea de locuri de muncă la nivel regional și local în SES (Structurile Economiei Sociale). Elaborarea și punerea în aplicare a unor soluții viabile de reintegrare pe piața muncii a persoanelor în situații de risc din grupul-ţintă va duce implicit la reinserția firească a acestora pe piața muncii autohtone. Obiectivele specifice: creșterea capacității de inserție/reinserție pe piața muncii a 250 persoane deprofesionalizate, aflate în situații de risc (100 persoane de etnie romă, 100 femei aflate în situații de risc, 20 de persoane care locuiesc în comunități izolate, 20 persoane afectate de boli ocupaționale, 10 persoane cu dizabilități).

Proiectul își propune (re)profesionalizarea unui grup de 250 de persoane în situații de risc prin asigurarea unor servicii adaptate de informare-consiliere profesională-mediere. Astfel, proiectul vizează creșterea gradului de atractivitate pe piața muncii a persoanelor în situații de risc prin informarea acestora cu privire la oportunitățile de dezvoltare și la piață locurilor de muncă, prin identificarea nevoilor lor de formare, pentru ca în final, prin formarea lor profesională și prin punerea în contact cu potențialii angajatori, persoanele să își întărească capacitatea de integrare pe piața muncii. Proiectul contribuie astfel la realizarea obiectivului Axei Prioritare 6 de „integrare a grupurilor vulnerabile pe piața muncii” și a obiectivului specific al Domeniului Major de Intervenție de a „ajuta persoanele excluse social sau cele expuse riscului de excluziune socială să se integreze sau reintegreze pe piața muncii” (obiectiv realizat prin prisma activității nr A6 furnizarea serviciilor de informare-consiliere profesională-medierea locurilor de muncă),

Un alt obiectiv îl reprezintă promovarea economiei sociale ca un instrument flexibil și durabil pentru dezvoltarea economică, crearea de locuri de muncă pentru persoanele care fac parte din grupurile vulnerabile și consolidarea unei societăți incluzive și coezive la nivelul regiunilor Centru Sud Muntenia și București- Ilfov, prin realizarea unor acțiuni de sensibilizare, promovarea  mecanismelor și instrumentelor necesare pentru implementarea integrală a conceptului de economie socială în rândul a 250 de persoane aparținând grupurilor vulnerabile, având impact și în rândul actorilor sociali implicați: specialiști, angajatori, comunitate (obiectiv realizat prin prisma activității nr A3, activităţi de informare și publicitate).

În plus, proiectul își propune dezvoltarea structurilor economiei sociale prin înființarea și/sau dezvoltarea de către persoanele aflate în situații de risc a 10 întreprinderi sociale prestatoare de servicii/producție. Prin serviciile de asistență antreprenorială puse la dispoziția persoanelor din grupul-țintă vulnerabil, se urmărește consolidarea bazele unor structuri ale economiei sociale care să promoveze ocuparea calificată a persoanelor aflate în situații de risc, diversificarea competenţelor acumulate prin proiect, dezvoltarea de noi abilităţi antreprenoriale și, nu în ultimul rând, creșterea stimei de sine. Proiectul răspunde astfel obiectivului operațional al Domeniul Major de Intervenție 6.1 cu privire la „dezvoltarea și promovarea unor activități și servicii generatoare de profit” care devin structuri ale economiei sociale prin ocuparea activă a persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile. Obiectiv realizat prin prisma activității nr A9: dezvoltarea unei SES existente (unitatea protejată pe care o are deja de anul trecut Fundaţia Rafael din Codlea, unde cinci dintre cei șase angajaţi sunt persoane cu dizabilităţi iar ca urmare a proiectului vor mia fi angajate zece); înfiinţarea și dezvoltarea a 10 întreprinderi sociale.

Concret, în urma implementării proiectului, 250 de persoane vor fi consiliate pentru integrarea pe piaţa muncii, vor fi organizate trei programe de formare profesională pentru peste 200 de persoane în domeniile: asistență socială, construcții, spălătorie textile, vor fi organizate cursuri de calificare pentru infirmier, lucrător în structuri pentru construcții; operator universal spălător textile și curățitor chimic; 45 de persoane vor fi formate și certificate în antreprenoriat, iar ulterior vor beneficia de asistență antreprenorială continuă; pentru acestea va fi organizat concursul „Cel mai bun plan de afaceri”, iar fiecare participant va primi o subvenție acordată din fondurile proprii ale Asociației Donit; 48 locuri de muncă vor fi create pentru persoanele din grupul-țintă.

Informarea grupurilor-țintă este realizată în grupe de maximum 28 de persoane și cuprinde informații privind piața muncii, metode și tehnici de căutare a unui loc de muncă. Programul derulării cursurilor va fi unul flexibil și la cererea cursanților va putea fi susținut și în week-end.  Acestea vor cuprinde 360 ore (120 ore de teorie și 240 ore de practică) pentru nivelul de calificare I (lucrător în structuri pentru construcții ) și 720 ore ( 240 ore teorie și 480 ore practică) pentru nivel de calificare II (infirmier). Examinarea se va face prin susținerea a două probe scrise (teoretică și una practică). Cei care vor promova examenul vor primi certificate recunoscute de Ministerul Muncii (Asociaţia Donit fiind furnizor acreditat) și subvenții: 600 lei pentru absolvenții cursurilor de calificare nivel I  (75 pers.); 800 lei pentru absolvenții cursurilor de nivel II (130 pers.)


Alte proiecte de succes

Asociaţia Donit Brașov, ONG care a luat fiinţă în anul 2008, este acreditată ca furnizor de formare profesională și este autorizată în organizarea de cursuri pentru calificarea în diverse meserii și este acreditată pe consiliere și orientare în carieră și mediere pe piața muncii. În 2012, Asociaţai Donit a finalizat un proiect derulat tot prin POSDRU prin care a pregătit profesional peste 650 de cadre medicale în domeniul dentar. Au fost formate 400 de asistente medicale de medicină generală și 120 de tehnicieni dentari. Cursurile s-au desfășurat atât în sistem face-to-face, cât și e-learning. Jumătate din grupul-ţintă ce a urmat cursurile de perfecţionare menţionate mai sus, beneficiază astăzi de un loc de muncă în cadrul cabinetelor de medicină dentară.

Asociaţia Donit are în derulare și alte proiecte POSDRU.

 

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
USR

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
MB RAD Construct - Radiatoare Industriale

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Ma, 24 Noi 2020
Euro   Euro   EUR   4.8703   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0980   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4738   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4902   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2380   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1440   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4901   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   134.8700   Scădere
Coronavirus Preturi Nesimtite
Anunturi MyTEX

Consideraţi că teste rapide antigen pentru diagnosticul COVID-19 ar trebui vândute în farmacii?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter