myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Pelerinajul de Florii - „un mod tainic de întâlnire cu Dumnezeu”

  • Apreciez !Nu-mi place !0

Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Avându-i pe preoți cu prapurii în frunte, cu icoana Intrării Domnului în Ierusalim, credincioșii au plecat sâmbătă în pelerinaj pe străzile din Centrul Vechi cu ramuri de salcie și alte ramuri verzi sfințite, cu flori, cu lumânări și candele aprinse în mâini, în sunet de toacă și intonând cântece bisericești. 

Manifestarea a început de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Piața Sfatului, unde slujește chiar protopopul Brașovului, Dănuț Gheorghe Benga, cel la inițiativa căruia s-a reluat acțiunea de câțiva ani.  De acolo, credincioșii s-au îndreptat spre Biserica „Sfânta Treime” de pe George Barițiu, iar procesiunea s-a încheiat la Biserica „Sf. Nicolae”, unde preoții au oficiat Vecernia din Sâmbăta lui Lazăr și Litia de dinaintea praznicului Intrării Domnului în Ierusalim și  i-au binecuvântat pe pelerini. 

La fiecare biserică de pe parcurs au fost rostite scurte rugăciuni. Preoții și credincioșii au dorit ca astfel să refacă drumul Mântuitorului Iisus din Betania până la Ierusalim și intrarea acestuia triumfală în cetate, unde a fost aclamat ca un împărat, singura dată când Hristos acceptă să fie slăvit astfel. 

„Pelerinajul este și o mărturisire, reafirmare a credinței noastre, dar și un mod tainic de întâlnire cu Dumnezeu. Are dublu scop: mistic și teologic, semnificând drumul parcus de Iisus către Ierusalim - pășim și noi în urma Lui, adunați din toate părțile, din toate bisericile - și ne pregătim astfel pentru sărbătoarea de duminică. Procesiunea aduce și o binecuvântare pentru orașul nostru. Îi mulțumesc lui Dumnezeu și vă mulțumesc pentru participarea dumneavoastră în număr atât de mare la acest pelerinaj”, a declarat protopopul Brașovului, pr. Dănuț Benga, vizibil emoționat. 

Din Biserica „Sf. Nicolae”, pelerinii s-au întors în Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, unde icoana din ziua praznicului a fost așezată la loc de cinste.

Junii și-au pomenit morții 

După o tradiție reluată și ea de câțiva ani, ieri, în Duminica Floriilor, la bisericile din Șchei - mai ales la „Sfântul Nicolae” - junii brașoveni și-au pomenit membrii și rudele „adormiți întru Domnul”. Parastasul din Duminica Floriilor este a doua manifestare, după „ieșirea cu surla” de Buna Vestire, 25 martie, din obiceiul junilor brașoveni, ce reînvie o dată cu sosirea primăverii. Grupurile au strâns fonduri și produse alimentare, pentru ca datina creștină să fie respectată. Junii, cei mai mulți în costumele lor tradiționale - pe ceilalți certându-i aspru părintele paroh Ioan Herda - și purtând steagurile cetelor, au adus la biserică mai multe tăvi cu colivă, colăcei și vin. După Liturghia de Florii, a fost oficiată slujba religioasă de parastas, apoi bucatele sfințite au fost împărțite celor prezenți. 

(L.J.)

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 27 Mai 2022
Euro   Euro   EUR   4.9429   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6098   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8083   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.8066   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2418   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.6187   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5272   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   125.7900   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeți că primarul Allen Coliban va face „curățenie” la secția de handbal a CSM Corona Brașov după ratarea promovării în Liga Națională?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter