myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cutremurul din Nepal a fost doar începutul

Ne putem aștepta la alte catastrofe de o magnitudine similară

  • Apreciez !Nu-mi place !0

Ne putem aștepta la alte catastrofe de o magnitudine similară

Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Povestea nespusă din spatele cutremurului devastator de sâmbătă din Nepal este că are legătură și este o consecință a încălzirii globale și oamenii de știință avertizează că ne putem aștepta la alte catastrofe de o magnitudine similară.

Seismul a început cu un fenomen aparent benign - scurgerea apei de ploaie în marile delte din India și Bangladesh. Acest fenomen pune presiune pe plăcile tectonice de pe suprafața planetei.

Este un factor de cauzalitate recent descoperit și tot mai mulți oameni de știință spun că este o dovadă în plus că schimbarea climatică poate afecta structura subterană a Pământului.

Din această cauză, o serie de „evenimente geologice extreme”, precum cutremure, erupții vulcanice și tsunami, urmează să se petreacă, prezice un grup de eminenți geologi și geofizicieni, inclusiv Bill McGuire, profesor emerit de geofizica și pericole climatice, de la University College, Londra.

„Schimbarea climatică poate juca un rol critic în declanșarea mișcării în unele plăci tectonice în anumite locuri unde pot ucide foarte mulți oameni”, spune McGuire, și unii dintre colegii săi sunt de părere că procesul a început deja.

După ce au analizat felul în care s-a încheiat cea mai recentă glaciațiune, oamenii de știință au demonstrat că rețeaua de falii seismice ale planetei, acele crăpături în scoarța pământului, precum cea care merge de-a lungul munților Himalaya, este foarte sensibilă la mici schimbări de presiune determinate de clima. Și un vulcan sensibil sau o falie seismică sunt foarte periculoase.

Dispariția gheții, ridicarea nivelului mării și inundațiile prevăzute deja pentru secolul XXI sunt inevitabile, pentru că pământul se încălzește și modelele climatice se schimbă. Aceste fenomene duc la schimbarea greutății pe planetă. Pentru McGuire, este ca și „trezirea gigantului” - un eveniment care poate fi declanșat doar prin câteva gigatone de apă în locul potrivit - sau nepotrivit.

„Aceste variații de stres - doar presiunea unei strângeri de mână, în termeni geologici - sunt perfect capabile să declanșeze un cutremur, dacă acea falie este pregătită de acțiune”, a declarat acesta.

Seismele sunt provocate de ciocnirea plăcilor tectonice, de dimensiunea continentelor, care se deplasează peste miezul topit al Pământului. Este un fenomen accelerat în urmă cu 20.000 de ani, când calotele polare au început să se retragă și au destabilizat mantaua pământului. Sâmbătă, falia ce susține India a alunecat sub placa eurasiatică - un eveniment ce a dus la moartea a aproximativ 4.000 de persoane și mulți răniți, clădiri complet devastate în întreaga regiune. O serie de replici a produs alte distrugeri.

Cutremurul era prevăzut deja - lanțul muntos Himalaya este, de fapt, un produs colateral al acestei lupte fără sfârșit între cele două plăci ale continentului asiatic. Cutremurul de sâmbătă a fost o replică aproape perfectă a seismului din 1934 care a dus la moartea a 10.000 de oameni. Pe atunci nu se știa că ploaia care umple râurile uriașe ce se nasc în Himalaya și curg apoi până în Marea Bengal reprezintă o parte crucială a procesului.

Pierre Bettinelli a fost cercetătorul care a demonstrat prima dată în 2007 cum această vastă cantitate de apă de ploaie, depășită doar de fenomenul similar din bazinul Amazonului, afectează cutremurele din Himalaya.

Mai simplu spus, apariția și dispariția ploilor musonice alimentează acumularea de energie la marginea plăcii. Schimbarea climatică a provocat enorme schimbări în forma și dimensiunea musonului sud-asiatic, parțial sub influența acțiunilor omului, așa că ploile sunt mai abundente și pe durată mai mare.

Se poate face ceva? McGuire crede că nu se pot face multe pentru a preveni evenimentele catastrofale, în afară de pregătirea cetățenilor pentru a face față mișcărilor scoarței.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Grand Hotel

Curs BNR

Ma, 07 Dec 2021
Euro   Euro   EUR   4.9485   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3946   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8231   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.7550   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2476   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4599   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5301   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   135.2700   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi că preţurile la alimente vor continua să crească în perioada următoare?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter