myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

ABERANT. Statul tolerează contrabandiștii și omoară fermierul veritabil

  • Apreciez !Nu-mi place !0

Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

În timp ce producătorii adevărați sunt obligați să plătească impozit pe venit chiar dacă fac agricultură pentru bunăstarea familiei, samsarii fac evaziune fiscală la scară uriașă.

 

Legea este lege pentru toți. Așa ar trebui să funcționeze o societate normală unde autoritățile sunt gata să sancționeze orice derapaj. Asta în teorie, pentru că practica românească este, vorba unui clasic în viață, complexă și are multe aspecte. De exemplu, un aspect extrem de interesant în legătură cu comercianții de fructe și legume care își vând marfa în piețe cot la cot cu producătorii veritabili este că primii nu emit niciodată bon fiscal când primesc banii de la clienți, deși legea îi obligă și prevede sancțiuni drastice. Din păcate, nu este vorba despre o generalizare forțată, ci despre un fenomen de amploare pe care autoritățile, Poliția Economică și inspectorii de la Finanțe, nu vor sau nu-l pot eradica.

 

Speculanții sfidează fiscul

Pentru a verifica încă o dată modul în care speculanții de fructe și legume fac evaziune fiscală sub ochii autorităților am pornit la pas prin piețele orașului. La „Star”, cumpărături se fac în ritm de melc. Clienții sunt puțini, probabil și din cauza prețurilor exagerate practicate de comercianți: 12 lei/kg de ardei grași, 9 lei/kg de banane și 15 lei/kg de vinete. Acestea sunt câteva din „scorurile” încasate „tax-free” de afaceriști. Nimeni nu emite bon și banii intră în buzunarul patronului, fără știrea fiscului.

Sistem identic și în Piața „Dacia”. Aici însă totul este la scară mult mai mare. Clienți sunt cu duiumul, pentru că lumea trebuie să mănânce, iar evaziunea este un fenomen invidiat de patronii magazinelor care de voie de nevoie emit bonuri după bonuri. Samsarii de fructe și legume au însă un avantaj. Se confundă cu producătorii agricoli. Cu excepția fructelor exotice, toți vând de cele mai multe ori aceeași marfă și cam la aceleași prețuri. Prin urmare, dacă piața n-ar fi invadată de banane, kiwi și portocale, ai zice că producția agricolă românească este una record. Din păcate însă marfa samsarilor este de cele mai multe ori din import. Intră în țară fără acte, ajunge pe piață aproape la fel și este vândută la negru. Am cumpărat și noi două banane, am plătit 4,3 lei, după care am cerut bon. „Am casa de marcat stricată”, ne explică un patron, care în ciuda „defecțiunii” nu vrea să lipsească din târg. E un om dedicat clienților!

Nici în Piața „Tractorul” nu am găsit un vreun comerciant care să aibă pe masă o casă de marcat gata să emită bonul fiscal. Și aici comerțul cu fructe și legume se face ca și când în țara asta nimeni nu este obligat să plătească taxe și impozite. Toți samsarii au firme, însă asta se vede numai pe autorizația de funcționare. Pe profit ies și speculanții din Piața „Astra” unde vadul comercial este comparabil cu cel de la „Dacia”, însă prețurile sunt parcă puțin mai mari. 

Speculă fac și comercianții de flori care probabil dacă ar elibera vreodată un bon fiscal ne-am face o cruce mare cu toții.

 

Fermierul trebuie să plătească impozit

În acest timp, când piața mustește de bani negri obținuți pe de o parte pe spatele producătorilor agricoli care nu au relații și „spate” să ajungă în piețele orașului și își vând marfa la prețuri derizorii, dar și pe spatele autorităților care nu văd sau nu par interesate de contrabandă, fermierii veritabili sunt umiliți an de an de același instituții ale statului care tolerează specula.

Astfel, așa cum stabilește art. 71 – 74, din Legea nr. 571/2013 privind Codul fiscal, fermierii care nu au firme trebuie să plătească impozit pe venit, indiferent dacă obțin sau nu profit și chiar dacă fac agricultură numai pentru bunăstarea familiei. Prima variantă de plată a impozitului este în sistem normă de venit. Guvernul a stabilit o anumită sumă fixă (normă de venit) pe care statul prezumă că fermierul o câștigă din cultivarea unui teren sau din creșterea unui animal, iar la această sumă se aplică un impozit pe venit de 16%. La această sumă fixă se plătește și o contribuție pentru sănătate, de 5,5% din suma fixă. Primul termen pentru plata impozitului este data de 25 octombrie inclusiv (50%), iar ultimul este 15 decembrie inclusiv (50%).

Fermierul poate fi scutit de la plata impozitului pe venit dacă nu depășește niște limite prevăzute de Codul fiscal. În cazul cultivării plantelor este vorba despre cereale, plante oleaginoase, cartof, sfeclă de zahăr (maximum două ha), tutun (maximum un ha), hamei pe rod (maximum două ha), legume în câmp (maximum 0,5 ha), legume în spații protejate (maximum 0,2 ha), leguminoase pentru boabe (maximum 1,5 ha), pomi pe rod (maximum 1,5 ha), viță de vie pe rod (maximum un ha), arbuști fructiferi (maximum un hectar) și flori și plante ornamentale (maximum 0,3 hectare). Și crescătorilor de animale li s-au impus praguri care dacă nu depășite îi scutesc pe aceștia de plata birului. Pe lista fiscului se află vacile (maximum două animale), bivolițele (maximum două animale), oile (maximum 50 de animale), caprele (maximum 25 de animale), albinele (maximum 75 de familii) și păsările de curte (maximum 100 de bucăți). Impozitul pe venit poate fi plătit și în sistem real, adică, potrivit evidenței contabile venituri minus cheltuieli.

 

Carnetul, ultima bătaie de joc

Mai mult decât atât, așa cum am prezentat recent, în luna octombrie a anului trecut a intrat în vigoare Legea piețelor (Legea 145/2014) care îl pune la pământ pe „nenorocitul” care mai îndrăznește să facă agricultură în România. Actul normativ îl obligă pe fermier să dețină un atestat de producător, care de obicei se obține în urma achitării unei taxe. Atestatul conține informații precum numele producătorului agricol, denumirea produselor și suprafața de teren exploatată de acesta, respectiv efectivele de animale pe care le deține și pe care le-a înregistrat în registrul agricol. Actul, eliberat persoanei fizice care desfășoară activitate economică în sectorul agricol, este valabil un singur an și trebuie ștampilat și semnat semestrial de primarul comunei sau orașului pe teritoriul căruia are țăranul exploatația. Legea mai prevede că actul se poate acorda cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale, patronale sau sindicale din agricultură.

Totodată, fie că vând în piețe sau în târguri, la bucată sau engros, producătorii agricoli persoane fizice cu atestat de producător mai trebuie să dețină și un carnet de comercializare unde „amărâtul” de producător trebuie să țină evidența tuturor vânzărilor. A dat două legături de ceapă, pac!, trece în carnet, a dat un sac de cartofi, pac! la carnet. În final, totul trebuie raportat fiscului ca nu cumva marea evaziune de la țară să scape printre degete.


 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
deepawali

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Insigra Angajeaza

Curs BNR

Vi, 26 Feb 2021
Euro   Euro   EUR   4.8745   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0209   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5894   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4406   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2284   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1817   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4923   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   134.9700   Scădere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Anunturi MyTEX
Anunturi MyTEX

Credeţi că barurile şi restaurantele ar trebui să rămână deschise chiar dacă incidenţa trece de 3 la mie?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

Cele mai comentate

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter