myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAŞOV. Muzică de calitate şi prietenie de durată

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

La sfârşit de săptămână festivalul Musica Barcensis va fi gazdă pentru muzicieni din ţară şi străinătate, care vor concerta la Râşnov şi Prejmer.

Sâmbătă, 8 august, de la ora 18.00, două prietene (foto 2) de o viaţă se reîntâlnesc pentru a cânta la Biserica Evanghelică din Râşnov. Organista Ilse Maria Reich (Landsuht, Germania) şi soprana Georgeta Stoleriu (Bucureşti) vor oferi un recital vocal-instrumental cu muzică din diferite epoci, ale compozitorilor G. Caccini, J.S. Bach, G.B. Pergolesi, W.A. Mozart, C. Franck şi G. Verdi.

Duminică, 9 august, de la ora 17.00, Biserica Evanghelică fortificată Prejmer este gazda ansamblului Neumarkt Brass Quintet. Muzicienii târg-mureşeni vor da glas alămurilor care vor umple de sunet vechea biserică şi curtea fortificaţiei prin compoziţii de S. Scheidt, T. Albinoni, G.F. Händel, J.S. Bach, W.A. Mozart şi S. Barber. La final, publicul este invitat să schimbe impresii alături de organizatori şi interpreţi la un pahar de suc de corcoduşe, o tradiţie a concertelor de la Prejmer.

Intrarea la concerte este liberă, participanţii având posibilitatea de a face o donaţie în sprijinul festivalului, la final.

Duo – Orgă și Sopran, reîntâlnirea unor vechi prietene

Solistele serii, Ilse Maria Reich și Georgeta Stoleriu, sunt prietene de o viață și formează în plan muzical o formație cu o experiență îndelungată. Membre ale ansamblului  „Studioul de muzică veche București”, soprana Georgeta Stoleriu și organista Ilse Maria Reich s-au remarcat deopotrivă prin interpretarea muzicii baroce cât și a pieselor din repertoriul contemporan românesc. Astfel au prezentat în primă audiție lucrări dedicate lor de către compozitoarea Felicia Donceanu.

Ilse Maria Reich, originară din Sibiu, a studiat orga la Praga cu Jiri Rheinberger, la Essen cu Gisbert Schneider şi la Hochschule für Musik und Theater din Hanovra, cu Ulrich Bremsteller. Numeroasele concerte susţinute în Bucureşti la Ateneul Roman şi la Sala Radio, precum şi în provincie, turneele în multe ţări europene, participarea la festivaluri internaţionale, înregistrări radio şi pe disc au făcut-o cunoscută în ţară şi în străinătate.
La Rottenburg (Germania), Ilse Maria Reich a înfiinţat în 1990 o şcoală de muzică, care astăzi are 500 de elevi şi pe care a condus-o până în 2006 ca directoare. Organista are un vast repertoriu, de la preclasic la contemporan, şi susţine recitaluri în diferite formaţii camerale şi concerte ca solistă. Pe scenele din România este prezentă în fiecare an, la Radio Bucuresti, la Ateneul Roman, la Sibiu, Mediaş, Braşov.

Soprana Georgeta Stoleriu a fost remarcată pe o scenă, pentru prima oară, la vârsta de cinci ani, de către Viorel Cosma. Celebrul bariton Petre Ştefănescu Goangă a recomandat-o profesoarei Yolandei Mărculescu.
După absolvirea Conservatorului din Bucureşti în 1970, Georgeta Stoleriu a urmat cursuri de specializare la Hochschule für Musik „Franz Liszt” din Weimar, cu Lore Fischer. Prezentă permanent în stagiunile Radio şi ale Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, a concertat de asemenea în Polonia, Ungaria, Iugoslavia, Slovacia, Spania, Elveţia, Olanda, Germania, Italia, Grecia, Austria, Cehia, Franţa, Moldova, Maroc, SUA, Portugalia, Suedia.
Repertoriul Georgetei Stoleriu este foarte întins, cuprinzând mari lucrări vocal-simfonice din epoci diferite, cu o predilecţie deosebită pentru muzica lui Bach, piese vocale din Evul Mediu şi Renaştere, reconstituite printr-o muncă de veritabilă arheologie muzicală, unele dintre ele prezentate în primă audiţie absolută cu remarcabila formaţie Studioul de Muzică Veche; lucrări de compozitori contemporani, artista acordând o atenţie deosebită acestei laturi a activităţii sale concertistice.
Ca profesoară la Conservator a format o şcoală de canto al cărei prestigiu este confirmat de palmaresul internaţional al fostelor sale studente, printre care Felicia Filip, Ruxandra Donose, Liliana Nichiteanu, Ileana Tonca, Aura Twarowska, Mirela Zafiri.
A înregistrat peste 3500 minute la Radio România, la Casele de discuri „Electrecord”, „Newport Classic” (SUA), „Guanako” (Germania) şi la Televiziunea Română, ca interpretă principală în filmele Secretul Susanei de Wolf-Ferrari şi The Music Lesson de Felicia Donceanu.
În 1995 a iniţiat bursa personală „Yolanda Mărculescu”, pe care o acordă anual tinerilor cântăreţi, în memoria profesoarei sale.

Programul concertului:

1. Jan Zach – Präludium und Fuge c-Moll / Do minor
2. Gulio Caccini – „Amarilli, mia bella” (Madrigal)
                                    „Ave Maria”
3. W. A. Mozart – Adagio und Allegro in f-moll / Fa minor
4. J. S. Bach – Aria „Quia respexit” (din ”Magnificat”)
5. G. B. Pergolesi – Aria „Vidit suum” (din „Stabat Mater”)
6. César Franck – Prélude, Fugue et Variation h-Moll / Si minor
7. Franz Schubert – „Ave Maria”
8. Giuseppe Verdi – „Ave regina, vergine Maria”

Neumarkt Brass Quintet, cvintet de alamă

Duminică, 9 august, de la ora 17.00, Biserica Evanghelică fortificată Prejmer este gazda ansamblului Neumarkt Brass Quintet. Ansamblul este format din Ambrus László/trompetă, Chiţimia Ciprian/trompetă, Gavril Radu/corn, Fábián András/trombon, Boţan Cosmin/tubă.

Formarea acestui cvintet de alamă se leagă de  Festivalul Internațional de Muzică de Cameră ediția a V-a organizat de Asociația Tiberius Cvartet în noiembrie 2010, unde ca și invitat de onoare a fost  prima dată în Transilvania trombonistul suedez Christian Lindberg.
Cu prezența sa ca solist și dirijor a contribuit la încheierea festivalului cu un concert realizat numai cu alămiști. A venit cu mai multe compoziții proprii, două dintre ele  erau pentru cvintet de alamă și trombon solo. Necesitatea formării a cvintetului a fost foarte evidentă, după care formația a pornit pe drumul muzicii de camere. De atunci și-au creat un repertoriu foarte diversificat, de la muzică clasică până la jazz, de la muzică de desene la muzică de film.
Au susținut mai multe concerte atât în țară căt și în străinătate în orașele: Bistrița, Reghin, Tărgu Mureș, Gheorgheni, Odorhei, Arcuș, Cluj, Düsseldorf etc.


Programul concertului
    G.F.Handel – The arrival of the Queen of Sheba
    Tomaso Albinoni – Adagio
    Tomaso Albinoni – Allegro
    J.S.Bach – Aria-bist du bei mir
    J.S.Bach – Fugue in f moll
    J.S.Bach – „Aire” from the Orchestral suite no.3 version D major
    Samuel Barber – Adagio
    G.F.Handel – Suite from Water music
    Allegro vivace
    Air
    Allegro Maestoso
    W.A.Mozart – Ave verum corpus
    Samuel Scheidt – Galliard Battaglia
    Franz Schubert – Ave Maria

 

Citiţi şi:

BRAŞOV. 19 concerte de muzică sacră în bisericile fortificate

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Ma, 31 Ian 2023
Euro   Euro   EUR   4.9221   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5466   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6028   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.8998   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2408   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3781   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5166   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   126.3900   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter