myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOV. Vechi și nou la Festivalul „Musica Barcensis”

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Concertele programate la sfârşit de săptămână în cadrul festivalului Musica Barcensis stau sub semnul diversităţii muzicale.

Două duo-uri instrumentale vor concerta, sâmbătă, 15 august, de la ora 18.00, la Biserica Evanghelică fortificată din Sânpetru (Str. Republicii 642). Peter Klein (trompetă) şi Paul Cristian (orgă), împreună cu soprana Meda Nemeș, vor intra într-un dialog al epocilor cu Sena Ducariu (pian) şi Marius-Laurenţiu Oprea (clarinet). Vor sta faţă în faţă barocul şi romantismul, prin lucrări de J.S. Bach, G.Ph. Telemann, F. Mendelssohn, F. Schubert, I. Albeniz şi A. Piazzolla. Duminică, 16 august, de la ora 17.00, Biserica Evanghelică fortificată Prejmer va găzdui concertul Corului de Tineret „Bach” al Bisericii Negre, un oaspete permanent al concertelor de aici. Alături de soliştii Cristina Radu (soprană) şi Dan Popescu (bas), şi acompaniaţi de Cvartetul Gaudeamus al Filarmonicii Braşov, corul va interpreta „A Little Jazz Mass” a compozitorului contemporan Bob Chilcott, „Psalmul 22” de Felix Mendelssohn şi „Requiem” de Gabriel Fauré, sub conducerea muzicală a dirijorului Steffen Schlandt.

Intrarea la concerte este liberă, participanţii având posibilitatea de a face o donaţie în sprijinul festivalului, la final.

Preotul paroh cântă la trompetă

În concertul de sâmbătă va răsuna orga restaurată din Sânpetru, alături de sunetul trompetei. Partener este un trio sopran, clarinet, pian – care va aduce în completarea sunetelor baroce muzică romantică de Louis Spohr și Schumann. Prin acest concert, Sânpetru se alătură  localităților din Festivalul Musica Barcensis. În cadrul evenimentului, Peter Klein interpretează la trompetă în duo cu orga, aflându-se la acest concert în dubla calitate: de muzician și totodată de gazdă a concertului, ca preot paroh al acestei biserici de patrimoniu.

Artiştii Meda Nemeș (soprană), Sena Ducariu (pianistă) şi Marius Oprea (clarinetist) au început să colaboreze în anul 2009, ei fiind angajaţi ai Operei Braşov. Din anul 2009 artiştii susţin recitaluri camerale în Brașov și în țară.

Născută în Târgu-Mureş, soprana Meda Nemeş urmează cursurile de canto la Liceul de Muzică din localitate, continuându-şi apoi pregătirea muzicală la Facultatea de Muzică din Braşov, absolvind secţiile Pedagogie muzicală (2001) şi Canto, la clasa prof. Cristina Soreanu (2004). Îşi completează studiile universitare în anul 2009, absolvind Masterul la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, secţia Canto, sub îndrumarea prof. Georgeta Stoleriu. În prezent este artist liric la Opera Braşov, oferind în paralel recitaluri de arii şi lieduri în Braşov și în țară, colaborând şi cu alţi artişti precum Wolfgang Gutler, Razvan  Suma, Josu Okinena sau Marius Oprea. În timpul activităţii artistice a urmat şi cursuri de măiestrie în Braşov şi în ţară cu Cornel Murgu, Eugenia Moldoveanu, Felicia Filip şi Georgeta Stoleriu.

Sena Ducariu este absolventă a Universităţii de Muzică din Bucureşti, având ca profesor pe Viorica Zorzor. Urmează cursurile de perfecţionare în Germania, cu prof. Rudolf Kehrer. În palmaresul pianistei sunt prezente diferite distincţii primite la concursuri de interpretare muzicală, precum şi numeroase recitaluri în străinătate şi în majoritatea centrelor muzicale din ţară. Ca lector universitar este desemnată pianist acompaniator la Cursurile de vară de la Rm. Vâlcea şi la Cursurile Internaţionale de Măiestrie Artistică organizate de Facultatea de Muzică din Braşov (la clasele prof.: Petre Munteanu, Viktor Pikaisen, Georgeta Stoleriu, Gheorghe Roşu, Wolfgang Guttler şi Eva Mohos). A susţinut recitaluri alături de violoniştii Octavian Raţiu, Florin Ionescu-Galaţi, tenorul Marius Brenciu, basul Gheorghe Roşu şi clarinetistul Iulian Rusu. În prezent este maestru corepetitor al Operei Braşov.

Născut în 1976 la Braşov, Marius-Laurenţiu Oprea urmează cursurile Liceului de Muzică din Cluj la clasa profesorilor Ioan Goilă şi Reman Zoltan. În anul 2000 obţine diploma de licenţă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti la clasa profesorului Valeriu Bărbuceanu. Educaţia sa muzicală a fost completată de cursurile de perfecţionare cu maeştrii Aurelian Octav Popa şi Paul Green. În timpul facultăţii, Marius a colaborat cu Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” din Bucureşti şi a întreprins turnee în Elveţia ca membru al orchestrei „Bucharest Young Symphonic Players”. Debutul solistic al a avut loc pe scena Teatrului Valah din Giurgiu, fiind acompaniat de Orchestra Filarmonicii din acel oraş, condusă de Radu Popa, concert radiodifuzat în cadrul emisiunii „Muzicieni de azi…muzicieni de mâine”. Este invitat permanent al stagiunii Fundaţiei ACUMM; recitalurile de la Palatul Şuţu din Bucureşti cuprind lucrări de o diversitate stilistică remarcabilă: de la Bach la Tiberiu Olah, sau de la Mozart la Marţian Negrea. De altfel, pasiunea sa pentru muzica de cameră şi cea contemporană s-a concretizat în participări la Festivalul Internaţional al Muzicii Noi de la Bucureşti, Festivalul Internaţional al Muzicii de Cameră – Brasov, Festivalul Internaţional de muzică Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ si Festivalul Internaţional Timişoara Muzicală. În paralel cu activitatea solistică, Marius-Laurenţiu Oprea este clarinetist al Operei din Braşov, cu care a întreprins numeroase turnee în Austria, Germania, Italia, Luxemburg, Franţa, Elveţia, Olanda, Marea Britanie şi colaborează cu Filarmonica din Braşov.

Paul-Alexandru Cristian s-a născut la Brașov în anul 1976. A studiat pianul la Liceul de Muzică din Brașov cu prof. Mirra Popescu. Din anul 1995 a început studiul orgii cu prof. Eckart Schlandt la Facultatea de Muzică a Universității „Transilvania” Brașov, obținând în anul 2000 diploma de licență. Pe perioada studiilor a participat la cursuri de măiestrie artistică pentru orgă cu profesorii Ludger Lohmann și Christoph Krummacher, cursuri de clavecin și continuo cu profesorii Jesper Christensen și Maria Bräutigam, cursuri de improvizație cu prof. Martin Strohhäcker, cursuri de interpretare a muzicii baroce cu Jan Kleinbussink. În perioada 2001 – 2004 a urmat cursuri de masterat în orgă la Conservatorul din Lausanne (Elveția) la clasa prof. Jean-Christophe Geiser, unde a absolvit în urma unui recital susținut la Catedrala din Lausanne în iunie 2004. Dintre numeroasele recitaluri susținute în România și străinătate menționăm pe cele susținute la Lausanne, Brașov, Sibiu, Istanbul, Roche (Elveția). Pe lângă activitatea de organist, susține o bogată activitate camerală în mai multe formații de muzică veche („Codex”, „Georgius”) cu care a participat la festivalul de artă medievală. În perioada 2002 – 2004 a fost organist titular la biserica La Sallaz/Vennes din Lausanne (Elveția), din 2004 fiind organist la biserica Sf. Bartolomeu din Brașov.

Oaspete permanent la Prejmer

Corul de tineret Bach a fost un oaspete permanent al concertelor din Prejmer, propunând în fiecare an un repertoriu nou, în diferite distribuții.

Corul de tineret Bach (Honterusgemeinde) al Bisericii Evanghelice C.A. a fost înființat în anul 1993 de către Eckart Schlandt, ca adăugire la corul „mare” Bach. Începând cu anul 2004, Steffen Schlandt este dirijorul, atât al corului de tineret, cât și al corului mare Bach. Cântăreții au alcătuit împreună un repertoriu ce cuprinde intonări pentru patru până la opt voci, din perioada Evului Mediu până la modernism. Cei aproximativ 20 de membri fac parte din șase confesiuni şi vorbesc trei limbi materne.
Corul de tineret Bach a participat, înainte de toate, la răspândirea repertoriului sacru prin concerte în Transilvania, apelând totodată la bogata zestre de tradiție muzicală locală. În ultimii ani au fost create două DVD-uri și patru CD-uri, care conțin piese necunoscute și uitate, fiind readuse astfel la lumină. Totodată, corul de tineret Bach dorește să atragă atenția asupra valorosului și amenințatului peisaj organistic transilvănean, oferind numeroase concerte caritabile pentru susținerea proiectelor de restaurare.
Ca semn al aprecierii sale generale, corul de tineret Bach a fost invitat în turnee locale și în străinătate (München, Dresden, Zürich, Winterthur, Ulm, Stuttgart ș.a.). Corul reprezintă, fără urmă de îndoială, diversitatea colorată culturală a Transilvaniei și a României.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Mie, 01 Feb 2023
Euro   Euro   EUR   4.9148   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5152   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5638   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9264   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2417   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3913   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5129   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   126.0400   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeți că noul manager de la RIAL va reuși să pună unitatea pe linia de plutire?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter