myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

UPDATE BRAŞOV. Pichetarea Prefecturii are loc joi

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Sindicatul Exploatare-Prelucrare a Uraniului, care a desfăşurat astăzi o acţiune de protest în Capitală, la sediul Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) a programat pentru mâine, 7 septembrie, o acţiune de pichetare a Prefecturii Braşov, la care să participe în special cei de la Uzina „R” din Feldioara. Prim-vicepreşedintele sindicatului, Gabriel Farnas, a explicat că avizul din partea autorităţilor locale din Braşov nu a fost obţinut în timp util, drept care protestul va avea loc joi, tot între orele 8.30 şi 16.30.

Nu s-au acordat salariile pe august

Farnas a precizat că la Uzina „R” nu s-a plătit nici măcar avansul salarial pe august, iar directorul Adam, căruia i-au cerut astăzi insistent demisia, nici nu a notificat sindicatul, nici nu a putut oferi un răspuns şi un termen clar, încălcând astfel CCM. La Feldioara lucrează în prezent circa 480 de persoane. „Numărul minim pentru continuarea activităţii este de 350 de oameni”, a mai spus el, subliniind că sindicatul a elaborat practic un plan de restructurare şi de eficientizare, pe care l-a oferit pe tavă Guvernului. Acesta prevede, printre altele, că reducerea personalului se face pe baza Contractului Colectiv de Muncă (CCM), respectiv cu indemnizaţie de şomaj şi plăţi compensatorii, dar şi pe baza Legii 36/2013, ce ar trebui activată printr-o hotărâre de guvern, astfel încât cei care au 15 ani de vechime în exploatarea şi prepararea uraniului să se poată pensiona.

Conducerea CNU, acuzată că vrea să falimenteze compania

Sindicaliştii acuză conducerea CNU de faptul că vrea cu bună-ştiinţă să falimenteze compania. „Domnul Adam Constantin Dorin, actualul director general, şi domnul Valentin Voicu, şeful departamentului tehnic, care astăzi, în urma protestului organizat de colegii mei, şi-a dat demisia, au generat acest conflict social. Vehiculează date eronate doar pentru a demonstra că nu poate fi eficientizată compania, au avansat nişte costuri enorme pentru asta, nu s-au preocupat deloc pentru investiţii, pentru contracte, tocmai din interes, cu scopul de a închide, că trebuie să trăiască alte firme, cum ar fi cele de ecologizare sau cele care ne concurează pe noi. Sindicatul a făcut un plan bine fundamentat, nici nu-l bagă în seamă. Noi, cei de la Feldioara şi din celelalte sucursale şi puncte, suntem furnizori captivi, nu putem participa la licitaţii internaţionale, nu putem importa sau exporta uraniu, avem preţuri fixe, nu putem concura cu unii care vin cu preţuri de dumping. Nuclearelectrica nu respectă legea şi a încetat raporturile contractuale cu noi. Am rămas pe stoc cu dioxid de de uraniu, de aceea am cerut Guvernului să găsească soluţii de valorificare a acestuia. Legislaţia spune că dacă falimentezi cu bună-ştiinţă o companie este caz penal, la fel, dacă nu valorifici resursele energetice. Fostul director general, Gelu Mărăcineanu, care a preferat să plece în iulie, a făcut câteva plângeri penale pentru aceste fapte, chiar şi la adresa unor persoane din Ministerul Economiei, inclusiv la adresa Danielei Lulache (director general Nuclearelectrica - nota red.)”, ne-a mai spus liderul sindical.

În fapt, Legea privind securitatea națională, în vigoare din 1991, a fost modificată şi completată la începutul acestui an, cu prevederea potrivit căreia că se consideră amenințare la adresa securității naționale a României „orice acțiuni au inacțiuni care lezează interesele economice strategice ale României, cele care au ca efect periclitarea, gestionarea ilegală, degradarea ori distrugerea resurselor naturale, fondurilor forestier, cinegetic și piscicol, apelor și altor asemenea resurse, precum și monopolizarea ori blocarea accesului la acestea, cu consecințe la nivel național sau regional”.

Foto: arhivă

Citiţi şi:

Sindicaliştii de la Uzina „R” protestează în Capitală; mâine vin la BRAŞOV

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Joi, 20 Ian 2022
Euro   Euro   EUR   4.9452   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3585   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.9366   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.7614   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2416   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4893   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5284   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   138.5900   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că Ania Caill merită să reprezinte România la Jocurile Olimpice de la Beijing?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter