myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cu video Update BRAŞOV. Salarii de la 3.700 de lei în sus la Unitatea de Asistenţă Medico-Socială din Sânpetru

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

După mai multe amânări, consilierii județeni au aprobat în ședința extraordinară de plen proiectul de hotărâre privind organigrama şi statul de funcţii pentru Unitatea de Asistenţă Medico–Socială de Pneumoftiziologie (UAMSP) de la Sânpetru, pentru 2017.
Astfel, angajații instituției vor avea și anul acesta câștiguri salariale ce depășesc în medie 1.000 de euro, datorită sporurilor de condiții deosebite - 100%, pentru că lucrează cu bolnavi ce au TBC chimiorezistent, care practic dublează salariul, și de izolare (20%). Managerul UAMSP Sânpetru, Laura Bratosin, spune că acest din urmă spor este acordat conform Legii 284/2010 şi are în vedere faptul că din artera rutieră ce străbate comuna Sânpetru până la instituţie sunt 2,5 km şi nu există mijloc de transport, accesul fiind greoi. Mai mult, personalul, în marea majoritate, fiind specializat, face naveta din alte localităţi.
Potrivit statului de funcţii, managerul va avea în acest an venituri salariale lunare în cuantum brut de 12.100 de lei (5.500 de lei salariul de bază şi 6.600 de lei sporuri). Contabilul-şef va încasa 9.266 de lei pe lună (4.212 salariul de bază şi 5.054 sporuri), iar expertului în achiziţii publice i-a fost calculat un salariu lunar total de 7.179 de lei (3.263 lei – salariul de bază, 3.916 lei - sporuri), asistentul social principal al unităţii ar urma să aibă un salariu lunar de 6.081 de lei (2.764 de lei – salariu de bază şi 3.317 lei  - sporuri), iar un psiholog, de 5.317 lei (salariul de bază – 2.417 lei plus sporuri în valoare de 2.900 lei).

Un medic primar pneumolog (sunt doi încadraţi şi un post vacant) are 9.864 de lei brut (salariul de bază fiind 4.484 lei şi 5.381 lei, sporurile). Un asistent medical principal are 2.505 de lei brut salariul de bază, la care se adaugă sporurile ce însumează 3.006 lei, reieşind un venit salarial lunar de 5.511 lei, dar cel mai mic salariu de asistent medical este de 5.249 de lei brut. Inspectorul de resurse umane are un salariu ceva mai mic - 4.019 lei (1.827 de lei salariul de bază şi 2.192 de lei sporurile) decât şoferul de autosanitară - 4.191 de lei (salariul fiind de 1.905 lei, iar sporurile însumând 2.286 lei).
Cel mai mic salariu din UAMSP este cel de îngrijitoare şi de spălătoreasă - 3.698 de lei brut (1.681 de lei - salariul şi 2.017 - sporuri). O infirmieră câştigă 3.753 de lei brut (salariul de bază fiind 1.706 lei şi sporurile - 2.047 de lei). „De fapt, se poate ajunge ca şi netul să se apropie de suma asta prin sporurile de noapte şi orele lucrate în schimbul normal din zile nelucrătoare, în week-end sau în zile de sărbători legale, fiind calculat proporţional cu timpul efectiv lucrat în aceste condiţii în fiecare lună”, a precizat managerul.
Unitatea are 77 de posturi în organigramă, din care 29,5 sunt vacante.

Vicepreşedintele CJ Adrian Gabor (video) a salutat faptul că, datorită Comisiei de Sănătate, s-a ajuns la clarificarea situaţiei, prin obţinerea avizelor necesare, şi s-au aprobat organigrama şi statul de funcţii: „S-au votat acele salarii, care s-au majorat la nivel naţional în toate unităţile medico-sanitare. Ei beneficiază şi de acele sporuri, este dreptul lor, sunt într-adevăr salarii mari astăzi în România, mi s-a părut şi mie, 5.600 salariul şi 6.000 de lei sporuri, dar vreau să le atrag atenţia managerilor de instituţii publice că asta atrage şi responsabilitate asupra lor şi de banii aceştia trebuie să muncească serios în folosul beneficiarilor, al cetăţenilor, la urma urmei”.

În litigiu cu Camera de Conturi Braşov

Pe de altă parte, UAMSP apare în raportul de control privind activitatea Consiliului Judeţean de până la 31 decembrie 2015, efectuat de Camera de Conturi Braşov, care a scos la iveală, pe lângă câteva neconcordanţe mărunte, şi unele nereguli mai serioase ce ar fi creat prejudicii.
Cele mai multe abateri par a se fi înregistrat, conform celor de la Camera de Conturi, la unitatea din Sânpetru, aflată în subordinea CJ Brașov, în ceea ce privește încheierea a nouă contracte de achiziții publice, servicii şi bunuri. Inspectorii susțin că nu au fost respectate prevederile legale în ceea ce privește achizițiile publice, impunând ca măsură stabilirea prejudiciului și recuperarea sa, fiind vorba inclusiv de modul defectuos de atribuire a unor echipamente medicale, dar și de acordarea ilegală a unor sporuri. „Acel raport a fost contestat, prin intermediul CJ, fiindcă noi suntem ordinator terţiar de credite, odată cu contestaţia depusă şi în ceea ce priveşte constatările referitoare la pista Aeroportului. Ce au scris cei de la Camera de Conturi în raport este cel puţin ciudat, să nu zic altfel. Direcţia de Sănătate Publică a zis că trebuie să avem concentrator de oxigem, defibrilator şi EKG. Noi le-am luat în custodie cu plata lunară, astfel că la finele anului 2015 au intra în proprietatea noastră. Ni s-a reproşat că nu le-am trecut pe lista de investiţii. După ce le-am plătit, le-am înscris în inventar, sunt acolo, nu a plecat nimeni cu ele acasă. Şi în privinţa unor lucrări sunt dispute. Am reparat nişte trepte că erau degradate, a venit inspectorul cu rigla şi nu ar fi ieşit la măsurătoare. Aşteptăm acum rezultatul contestaţiei”, ne-a declarat Laura Bratosin.

Citiţi şi:

BRAȘOV. Salarii de 1.000 de euro în medie la Unitatea Medico-Socială TBC de la Sânpetru

BRAŞOV. Ce a găsit Camera de Conturi la Consiliul Judeţean

 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

VICTOR
+1 #1 VICTOR 05-11-2017 15:02
Un medic concediat de la Spitalul de Pneumoftiziolog ie din Sanpetru, dr. Horia Ionut Leoveanu, a facut dezvaluiri socante despre modul in care sunt tratati bolnavii, teroarea sub care lucreaza personalul si abuzurile care se fac. -Cadavrele erau tinute intr-o camera dezafectata a sectiei de la parter, timp mai multe zile, pacientii erau tratati numai de TBC, chiar daca aveau si alte afectiuni, iar externarile se faceau preferential-, spune Leoveanu. Acestea sunt insa doar o parte din neregulile descrise de Ionut Leoveanu.
Medicul Horia Ionut Leoveanu a fost angajat la Spitalul TBC din Sanpetru in iunie 2000. Nu este pneumolog, dar are specializare in medicina generala. Sustine ca medicul Gheorghe Lupu l-a impiedicat sa-si faca meseria. -Am fost efectiv sechestrat in cabinet. Nu puteam examina nici un bolnav si nici sa fac vreo mentiune in fisa. Am observat apoi neregulile la medicamente. Pacientii primeau doar tratament pentru TBC. Daca aveau si alte afectiuni, nu erau tratati. Medicul Lupu ridica din sertare medicatia primita de bolnavi pentru alte afectiuni-, sustine dr. Leoveanu.
Acuzat de omor
-Am avut un pacient pe nume Andreuca. Suferea de hipertensiune. I-am prescris medicamente pentru aceasta boala. Medicul Lupu a sistat tratamentul dupa trei zile. Starea pacientului s-a inrautatit. Medicul Lupu i-a prescris Furosemid, dar a fost prea tarziu. Bolnavul a facut un accident cerebral. A fost transferat la Neurologie, unde a decedat-, continua medicul Leoveanu. Cazurile sociale nu prezentau interes pentru Spitalul TBC. -Medicul Lupu a refuzat sa efectueze controale pacientilor considerati cazuri sociale. Spunea ca oricum mor si ce conteaza un tigan in minus. Aceste cazuri mi se repartizau mie. Am fost nevoit sa apelez la colegii de alte specialiatti pentru a transfera acesti bolnavi la alte unitati spitalicesti pentru a primi tratament-, spune medicul concediat.
Morga in salon
O alta problema strigatoare la cer, afirma medicul Leoveanu, se refera la cazurile terminale sau la pacientii decedati care nu aveau acte de identitate. -Cadavrele era tinute intr-o camera dezafectata a sectiei de la parter, timp de mai multe zile. Am vazut cu groaza cum un om slab ca batul se umfla ca un balon. Ca sa nu mai vorbim de miros si de focarul de infectie-.
Personalul, redus la tacere
Medicul spune ca intreg personalul este terorizat. -Toata lumea tace, desi multi stiu ce se intampla. Angajatii au fost obligati sa plateasca din banii lor costul examenului periodic. Proviziile de iarna ale medicului Lupu erau facute de bucataresele spitalului. De multe ori a luat muncitorii de la spital ca sa-i construiasca lui casa. Isi crestea porcii cu resturile de alimente de la spital. Prin tot spitalul se plimbau caini. Am fost la un pas sa iau paduchi. Spitalul a primit o amenda substantiala de la Sanepid, bani care au fost imputati personalului. Fiecarui angajat i s-au retinut din salariu 150.000 – 200.000 de lei-, a mai spus medicul.
Externari preferentiale
Spitalul din Sanpetru nu mai are de doi ani o ambulanta proprie. -Bolnavii isi duceau analizele cu masina personala. Si externarile se faceau preferenaial. Daca un bolnav era descoperit in stare de ebrietate, trebuia sa-l externezi. Mergeau apoi la medicul Lupu in dispensar, dadeau ceva si erau din nou internati. Medicul Lupu a efectuat mai multe garzi decat este legal. I-a obligat pe unii dintre colegi sa i le cedeze. Astfel putea lua doua salarii, desi incalca legea-, a mai spus medicul.
Frig in saloane
Desi exista o dispozitie de la Casa de Asigurari de Sanatate, bolnavii au fost lasati sa tremure de frig. -CNAS a dispus furnizarea de caldura de la inceputul lunii noiembrie, dar centrala termica a spitalului a fost pornita abia in 15 noiembrie, cu regim redus peste noapte. Bolnavii au inceput sa se planga, deoarece tuberculosii au mare nevoie de caldura. Cand am fost de garda, am cerut fochistului sa porneasca centrala pentru ca in saloane erau doar 17 grade-, povesteste medicul. Conducerea nu a facut nimic. Conducerea spitalului nu a luat nici o masura de remediere a problemelor. -L-am informat pe directorul Ciobanu, dar stia care este situatia. Mi-a spus ca asa este omul, nu are ce face. Apoi mi-a prezentat actul de concediere si mi-a spus ca de la 1 martie nu mai lucrez acolo-, afirma dr. Leoveanu.
Scuze prin acuze
Dr. Gheorghe Lupu spune ca intreaga poveste este o razbunare a dr. Leoveanu. -Din cauza lui am primit amenda de la DSP. A facut o sesizare si au venit in control chiar cand s-a terminat micul dejun si mesele nu erau inca sterse. Este adevarat ca amenda a fost platita din banii celor vinovati pentru asta-, a declarat ieri dr. Lupu.
In privinta camerei mortuare, Dr. Lupu spune ca aceasta este dezinfectata dupa ce cadavrele sunt ridicate. Cat despre porcii despre care vorbea dr. Leoveanu, seful sectiei spune ca acestia sunt ai unor angajati care locuiesc in fostele cladiri ale spitalului. -Oamenii si-au facut gospodarie si isi mai cresc animale-, a explicat dr. Lupu.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
USR

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Comprest - Colecteaza Separat!

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Vi, 27 Noi 2020
Euro   Euro   EUR   4.8735   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0875   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4471   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5081   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2376   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1463   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4918   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   134.6200   Scădere
Coronavirus Preturi Nesimtite
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că vaccinarea anti-coronavirus ar trebui să fie obligatorie?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter