myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

Al Qaida așteaptă încă negocierile pentru românul ținut ostatic în Burkina Faso

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Românul Iulian Gherghuț, răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso, apare într-o înregistrare video a aripei Al-Qaida din Mali, alături de alți cinci ostatici străini. Anunțul a fost făcut de SITE, centrul american specializat în monitorizarea online a mișcărilor jidhadiste.

Înregistrarea video de 16 minute și 50 de secunde, nedatată, a fost publicată sâmbătă prin aplicația de mesagerie Telegram de către „Grupul de sprijinire a islamului și musulmanilor", o grupare jihadistă.

Când a fost răpit, cetățeanul român Iulian Gherguț era agent de securitate la o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Niger și Mali.

Ostaticii sunt prezentați rând pe rând în această înregistrare video, de un bărbat care afirmă că nu au existat până în prezent negocieri pentru eliberarea lor. La sfârșitul înregistrării video, fără a formula vreo cerere, vorbitorul asigură familiile ostaticilor că „nici o negociere veritabilă nu a început" pentru eliberarea lor, afirmând totodată că discuții sunt „în continuare în curs”.

Potrivit SITE, Iulian Gherguț spune în înregistrare că speră ca președintele Klaus Iohannis să intervină pentru a se negocia eliberarea sa.

Ceilalți cinci ostatici sunt australianul Arthur Kenneth Elliott, în vârstă de 82 de ani, franțuzoaica Sophie Pétronin, sud-africanul Stephen McGown, răpit de Al Qaida în nordul Mali în noiembrie 2011, misionara elvețiană Béatrice Stockly, răpită în ianuarie 2016 de gruparea jihadistă Al Qaida din Magrebul islamic (Aqmi) și călugărița columbiană Gloria Cecilia Narvaez Argoti, răpită în februarie 2017 în Mali.

Nordul Mali a căzut în martie-aprilie 2012 sub controlul grupărilor jihadiste legate de Al Qaida. Jihadiștii au fost în mare parte alungați din această regiune printr-o intervenție militară internațională, lansată în ianuarie 2013 la inițiativa Franței, care continuă și în prezent. Dar zone întregi au scăpat de sub controlul forțelor maliene și străine, vizate regulat de atacuri sângeroase, în pofida semnării în mai-iunie 2015 a unui acord de pace, destinat să-i izoleze definitiv pe jihadiști.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate.



 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 31 Mar 2023
Euro   Euro   EUR   4.9491   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5463   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6256   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9573   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2471   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3557   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5304   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   130.0000   Creștere
Anunturi MyTEX

Credeți că FC Brașov va promova în prima ligă la finele sezonului viitor?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter