myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. „Mutați urșii, nu-i omorâți!”

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

După ce administratorii mai multor fonduri cinegetice din județul Brașov au solicitat o derogări pentru recoltarea a șase urși, pe site-ul campaniamea.de-clic.ro a fost lansată de către Asociaţia Wild Watch, o petiție online, „Mutați urșii, nu-i omorâți”, adresată ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu.  În nici 24 de ore petiția a fost semnată de peste 2.0500 de oameni. Solicitarea autorilor petiției este capturarea animalelor și mutarea lor „în țarcul ursin de la Zărnești și alocarea fondurilor necesare, care se pot găsi și la nivelul consiliului județean, comunitatea brașoveană fiind îndelungă vreme beneficiara complice a unui greșit turism fotografic ursin”. Autorii petiției argumentează că urșii din zona Brașovului nu sunt periculoși, ci sunt „blânzi și timizi”, astfel că nu se justifică împușcarea lor.

Animalele au fost „drogate” cu dulciuri

De asemenea, ei susțin că vinovați pentru apariția „urșilor gunoieri” sunt inclusiv specialiști de la ICAS, care au „susținut și aplicat ani în șir «hrănirea de abatere», adică hrănirea urșilor sălbatici de către om, cu intenția – vezi bine – de a le abate atenția și interesul de la vite. Din nefericire, asta s-a făcut complet greșit și cu produse inadecvate: pâine , cantități de ciocolată expirată, diverse alte produse dulci. Rezultatul a fost «drogarea» urșilor cu produse foarte gustoase. Implicit acestora li s-a abătut atenția de la hrana naturală care consta în fructe de pădure, ciuperci, iarbă, insecte, cadavre și diverse rare prăzi din fauna muntelui; o hrană puțin gustoasă”. Pe lista vinovaților se regăsește și Romsilva, care, se arată în petiție, „deși culege anual cantități industriale de fructe de pădure, nu le-a oferit pe acestea drept hrană celor în drept: urșilor. Dimpotrivă, le-au confiscat”.
„Nu putem trece peste interesul vânătoresc, mascat prin «hrănirea de abatere», dovedit însă prin așezarea cantităților de bunătăți numai în fața adăposturilor de tragere cu arma; căci nu trebuie uitat că unii cercetători de frunte din ICAS sunt vânători și lideri ai unor societăți cinegetice cu clientelă vânătorească străină. Cum este, de altfel, și RNP Romsilva”, susțin autorii petiției.

În ceea ce privește administrațiile locale, acestea sunt acuzate că „au lăsat resturile menajere la îndemâna urșilor, prin depozitări defectuoase, în toate locurile turistice. Care resturi, și ele, au învățat animalele cu hrana gustoasă a omului, și cu mirosul omului: semn că acolo e mâncare bună”. Nu în ultimul rând, sunt amintiți și turiștii inconștienți, care au hrănit urșii „din mână”, doar pentru a-i fotografia, iar despre presă se afirmă că „în căutare de senzațional, în loc să combat practica, cultiva imaginea acestui «El Dorado»  ursin brașovean, așezămintele turistice prosperând și prin aceasta”. În aceste condiții, cei care au redactat textul petiției susțin că „zeci de ani deja – practica fiind aceasta – ursoaicele au adus pe lume generații de pui care au crescut numai acolo și în acest fel: hrăniți din mână și la tomberoanele cu deșeuri menajere”.
„Conchidem că este cu totul nedrept ca, în urma unor decizii și acțiuni omenești greșite – fie ale unei instituții științifice, fie ale comunității locale – urșii, deveniți victime comportametale, să fie acum uciși. În condițiile tranchilizării și transportării animalelor la țarcul din Zărnești, considerăm că se impune luarea unor măsuri severe care, în viitor, să împiedice toate practicile enumerate (accesul la deșeurile menajere, hrănirea «turistică»). Concomitent e necesară alerta jandarmeriei și a altor instanțe locale (echipe de pază) care, în cursul nopții preponderent, să patruleze în zonele afectate, alungând cu focuri de armă neletală și cu gloanțe de cauciuc eventualii urși noi pătrunși acolo. Este o metodă larg practicată în USA, exact în locurile interacționării dintre om și urs”, au precizat autorii petiției, Nicolae Dărămuş şi Cristian Ilea.

Petiția o găsiți aici.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
deepawali

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Insigra Angajeaza

Curs BNR

Mie, 03 Mar 2021
Euro   Euro   EUR   4.8768   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0341   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6412   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4048   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2314   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1981   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4934   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   134.1400   Stagnare

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Coronavirus Preturi Nesimtite
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că vor urma în perioada următoare restricţii mai severe pentru a frâna răspândirea Covid-19?

Campanii Publicitare Outdoor
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter