myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cu video BRAȘOV. Sunt sau nu probleme cu căldura în centrele de plasament, în prag de iarnă?

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Comisia pentru Sănătate, Protecţia Copilului şi a Persoanelor Adulte cu Handicap (Comisia 7) din cadrul Consiliului Județean Brașov este contrariată după ce a constatat, în urma unei vizite la Centrul Dacia din Jibert, că micii beneficiari dormeau într-o încăpere rece, în mijlocul căreia se afla doar un calorifer, lăsat pe poziția a doua din 10, pentru încălzire. (video 1)

Șeful Direcției Generale pentru Protecția Copilului (DGASPC) Brașov, Gheorghe Durnă, recunoaște că este o problemă cu sistemul de încălzire în respectiva unitate, dar respinge acuzația că îi ține în frig pe copii. 

„În urma vizitelor de informare în centrele aflate în subordinea DGASPC Brașov, membrii Comisiei nr. 7 au constatat faptul că persoane adulte aflate în nevoi, precum și copii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, îngheață de frig. Centralele pe lemne nu funcționează și nici nu s-au achiziționat lemne până în acest moment, deși temperaturile au scăzut în ultima perioadă chiar și sub 2 grade Celsius. Membrii Comisiei de Sănătate sunt consternați de problemele identificate. În aceste condiții, s-a constituit de urgență un grup de lucru pentru analizarea situației disperate din centrul de plasament și identificarea unor soluții imediate”, au transmis membrii Comisiei în speță, în timpul ședinței de plen care s-a desfășurat joi.

Președintele CJ Brașov, Adrian Veștea, condamnă la rândul său gestionarea ineficientă a situației: „Am aflat și eu cu surprindere că mulți șefi de centre de plasament sunt nemulțumiți de modul de gestionare al resurselor de încălzire. Unii chiar au vrut să se prezinte în plenul CJ, însă am eu am încercat să evit creerea unor dispute în timpul ședinței. Am considerat mai oportun să discutăm toate problemele semnalate în Comisia de disciplină, care trebuie să evalueze situațiile și să ia decizii în consecință. Suntem în octombrie, aproape de noiembrie, sunt temperaturi scăzute afară, și nu este firesc să nu ai provizii de lemne de foc. Orice om care se gospodărește știe că trebuie să se aprovizioneze din timp cu lemne pentru încălzirea locuințelor pe timp de iarnă, pentru că nu are aceeași eficiență din punct de vedere caloric un lemn verde cu unul uscat”. (video 2)

Gheorghe Durnă a respins toate acuzațiile, atât la modul general, cât și punctual, cu referire la Centrul Dacia Jibert, declarând că în nici un complex de servicii din cadrul DGASPC Brașov, beneficiarii nu îngheață: „La acest moment, la 12 centre de plasament, case de tip familial și centre de îngrijire și asistență, încălzirea se face cu combustibil solid, la 11 dintre acestea existând stocuri de material lemnos pentru încălzire și apă caldă”. 

Probleme sunt totuși la Centrul Dacia, dar există o explicație, conform spuselor directorului DGASPC Brașov: „La Centrul de plasament Dacia, centrala veche s-a defectat și în prezent sunt demarate procedurile pentru achiziționarea unei centrale noi. Dar există o centrală electrică pentru apă caldă și avem calorifere electrice pentru încălzirea încăperilor. Nu există la acest moment un stoc de lemne la Dacia, pentru că, în condițiile în care, în acest centru nu exista funcțională o centrală termică, nu se putea face nici achiziție de material lemnos în baza unui proiect de angajament legal, așa cum s-a întâmplat pentru celelalte centre unde centralele funcționează și unde avem lemne. Putem demonstra cu documente acest lucru”.

Durnă are și el o reclamație legat de modul de achiziție: „Trebuie reținut faptul că nici o instituție publică nu poate demara o procedură prin licitație înainte de aprobarea bugetului pe anul respectiv. După aprobarea bugetului pe acest an și informarea DGASPC Brașov despre acest lucru, s-a declanșat procedura de achiziție de pe SEAP a lemnelor necesare pentru centrele din subordine, însă nu a fost primită nici o ofertă. Procedura de achiziție a fost reluată, iar acum suntem în faza de depunere a ofertelor, care se va încheia la sfârșitul lunii octombrie. Până la desemnarea unui câștigător, achiziționarea materialului lemnos pentru centrele care au nevoie se va face punctual, prin proiect de angajament legal”, ne-a declarat Durnă la sfârștul ședinței CJ Brașov de joi.  (video 3)

Comisia de Sănătate rămâne fermă pe poziție asupra managementului defectuos de la DGASPC Brașov”, ne-au transmis consilierii județeni.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
husqvarna

Citește ziarul

Radio TexFm


VEO

Curs BNR

Vi, 07 Mai 2021
Euro   Euro   EUR   4.9262   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0800   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6770   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4941   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2293   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3476   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5187   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   137.3800   Scădere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Coronavirus Preturi Nesimtite
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că se va ajunge şi la noi să se ofere bani celor care se decid să se vaccineze?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter