myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAŞOV. Proiect de consolidare unic în România, pe strada Molidului, la blocul de sub care „a fugit” pământul

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Lucrările pe strada Molidului din cartierul Răcădău, acolo unde pământul de sub imobilul cu numărul 33 a luat-o la vale, în 6 octombrie 2017, lăsându-l aproape suspendat, sunt în plină desfăşurare. Sunt intervenţii ample şi deloc uşoare, potrivit autorităţilor municipale, întrucât putem spune că este o premieră în ţară. Nu s-a mai întâmplat ca un imobil să rămână fără pământ sub el, în astfel de condiţii.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, a declarat: „Vorbim despre un proiect de consolidare unic în România. Nu s-a mai confruntat nimeni cu o astfel de situaţie. Tocmai de aceea, proiectul în sine necesită atât soluţii tehnice deosebite, cât şi repetarea paşilor şi timpilor necesari pentru realizarea acestei lucrări. În funcţie de cele constatate, soluţia tehnică trebuie reevaluată la fiecare etapă”.

Sursa citată ne-a prezentat ceea ce s-a realizat până în prezent, din data de 15 ianuarie, de când au fost demarate lucrările.

Astfel, la 3-4 metri în aval de cavitatea de sub o parte a fundaţiei, au fost montaţi 11 injectori (micropiloţi care conţin o cantitate mai mare de suspensie care conţine o cantitate de apă, ciment şi bentonită, dar şi o bară de titan şi o bară de titan.

Desi în proiectul iniţial au fost prevăzuţi 10 injectori, la nouă metri adâncime, experţii au constatat că va mai fi nevoie de încă unul, la 12 metri adâncime. La execuţia celor 11 injectori s-au utilizat aproximativ 26 metri cubi de suspensie (amestecul de apă, ciment şi bentonită)”, a enumerat Toarcea, în baza informaţiilor primite de pe şantier.

De asemenea, a început umplerea treptată a cavităţii, în straturi de 25 de cm, cu un material cu permeabilitate foarte redusă, omogen din punct de vedere granulometric, care să aibă aproximativ aceeaşi rigiditate cu terenul înconjurător.

Compoziţia care se va folosi pentru umplerea cavităţii va fi, pentru un metru cub, următorul: 100 kg de ciment, 1.500 kg de nisip, 50 kg de bentonită, 10 litri de silicat de sodiu şi 400 litri de apă. Totodată, în cavitate s-au executat şi trei injectori, la 12 m adâncime, la un unghi de 45 de grade şi urmează al patrulea.
Sperăm ca până la sfârşitul lunii februarie să finalizpm aceste lucrări”, a explicat reprezentantul Primăriei Braşov.

Această procedură de punerea în siguranţă a imobilului a început din 15 ianuarie 2018, cu firma Geosond SRL, cu termen de finalizare de 14 zile. Termenul nu a putu fi rspectat atât din cauza vremii nefavorabile, cât mai ales a problemelor tehnice apărute pe parcurs, prezentate anterior.

Valoarea lucrărilor a fost estimată la aproape 130.000 de lei. Pentru efectuarea intervenţiei a fost necesară realizarea unei expertize tehnice.

Amintim că blocul de pe strada Molidului nr. 33, din cartierul Răcădău, a fost evacuat de urgenţăîn 6 octombrie, după ce experţii Inspectoratului de Stat în Construcţii şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) au constatat că o parte din terenul de sub fundaţia imobilului a luat-o la vale. Verificările preliminare au arătat că sub fundaţia blocului s-a format un „crater”, cu o adâncime de 4,5 metri şi o lungime de 4 metri, lăsând, practic, suspendată o parte a blocului. Una dintre explicaţiile lansate ar fi că burlanul de captare a apelor pluviale de pe acoperiş duce direct în pământ, iar drenul este executat în subsol, nu în lateral, făcând ca apa să se scurgă în pământ, nu în sistemul de canalizare.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
USR

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Ma, 24 Noi 2020
Euro   Euro   EUR   4.8703   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0980   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4738   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4902   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2380   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1440   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4901   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   134.8700   Scădere
Anunturi MyTEX
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că teste rapide antigen pentru diagnosticul COVID-19 ar trebui vândute în farmacii?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter