myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAŞOVUL încearcă azi să intre în Cartea Recordurilor. Cum puteţi participa

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Brașovul își propune să intre în Cartea Recordurilor prin cel mai mare lanț de oameni care citesc, sărbătorind astfel și Centenarul Marii Uniri, și Ziua Internațională a Cărții, dar mai ales împărtășind bucuria cititului.

Astăzi, 22 aprilie, cu o zi înainte de Ziua Internațională a Cărții, lanțul uman se va desfășura începând de la Modarom, pe toată strada Republicii, până în Piața Sfatului, iar participanții vor aduce cu toții cărți din care vor citi și pe care le vor schimba cu alți împătimiți ai cititului. Pentru tentativa de a intra în Cartea Recordurilor, însă, tentativă acceptată oficial de cei de la Guiness Book, va fi nevoie ca participanții să citească, cu voce tare, un text pe care organizatorii îl vor pune la dispoziție.

Încercarea de a intra în Cartea Recordurilor a fost acceptată la capitolul Most people in a reading relay, iar recordul actual este de 3.071 de persoane. Evenimentul este organizat prin intermediul unui ONG, Asociația C’Art Fest, cu sprijinul Primăriei Brașov, dar are alături și parteneri de nădejde, care s-au alăturat cu entuziasm. Partener principal este Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, partener care pe lângă implicarea în organizare va participa cu toți studenții săi, îmbrăcați în uniforme. De asemenea, Corona Brașov va participa cu toate cluburile sale, de la cei mici la seniori. Alți partenerui comerciali s-au alăturat ca parteneri ai evenimentului Omul și Cartea.
„Ne propunem să strângem laolaltă 5.000 de oameni și credem că vom reuși acest lucru. Reacțiile sunt mai mult decât încurajatoare. Avem semnale de la școli din Bacău, Iași sau Făgăraș că vor veni să participe la evenimentul nostru cu clase întregi de elevi. Sunt oameni care au zis că vor veni pe bicicletă, de peste tot din țară. Avem semne de participare din Republica Moldova, din București sau chiar din Italia.Ne dorim să nu adunăm doar cărți, ne dorim să adunăm cât mai multe experiențe, tocmai pentru că o bibliotecă este cu adevărat valoroasă doar în momentul în care este citită. Ne dorim un centru plin de oameni uniți prin cultură. Cu cât mai mulți oameni pasionaţi de artă şi cultură, cu atât mai bine. Să fie mii!”, spune Alexandru R. Crețu, inițiator.
„Odată găsită plăcerea în lectură, te găseşti şi pe tine şi găsindu-te pe tine vrei să împărtaşeşti acest lucru tuturor, deoarece «Cărţile sunt oglinzi: vezi în ele numai ceea ce ai deja în tine». Îmi doresc ca lumea să se schimbe prin cultură şi prin iubirea pentru lectură şi în 22 aprilie să facem o a doua UNIRE, dar de data asta cu istoria învăţată şi cu cărţile în braţe”, a completat Andrea D. Andrei, inițiatoare.

Reguli stricte pentru ca recordul să fie omologat

Organizatorii au oferit mai multe amănunte despre organizarea evenimentului, care va începe pe 22 aprilie, la ora 12.00. „Oamenii se vor aşeza în şir indian pornind din Piaţa Sfatului, formând astfel un şir spiralat pe toată lungimea străzii Republicii. Fiecare participant va citi cu voce tare câte o propoziţie din romanul Desculţ de Zaharia Stancu. Se citeşte prima propoziţie din carte, apoi a doua şi aşa mai departe. Textul va fi oferit de organizatori. Fiecare participant va primi câte o brăţară pentru înregistrare. Numărul de pe brăţară va coincide cu numărul propoziţiei. De asemenea, fiecare participant va trebui să fie înregistrat într-un tabel, atât înainte cât şi după citire. Contăm pe responsabilitatea dumneavoastră de a nu părăsi rândul din momentul în care primiţi în zona de înregistrare brăţara şi propoziţia ce urmează a fi citită pentru a nu fi descalificaţi”, arată cei de la „Omul şi cartea”, pe Facebook.
„Vă rugăm să vă înarmaţi cu răbdare şi să veniţi pregătiţi pentru a petrece câteva ore frumoase în centrul Braşovului în compania altor cititori. Citirea va trebui să fie asemenea unei reclame la medicamente, adică foarte rapidă, de aceea vă recomandăm să faceţi exerciţii de citire din momentul în care primiţi textul. În cazul în care va exista o pauză mai mare de 10 secunde între doi cititori, încercarea de a intra în Cartea Recordurilor va eşua. Citirea va începe cu partenerii evenimentului nostru tocmai pentru a constitui un exemplu de organizare şi pentru restul participanţilor. Majoritatea regulilor sunt impuse de Cartea Recordurilor, iar nerespectarea lor implică descalificarea încercării noastre. Cărţile pe care le veţi aduce de acasă vor folosi pentru a vă face şederea mai uşoară, dar şi pentru a oferi un cadou colegului de rând. Prin urmare schimbul de cărţi rămâne valabil”.
În prezent, recordul este deţinut de India, cu un număr de 3.071 de oameni care s-au adunat într-o bibliotecă din Gujarat,  în septembrie 2015.
„Pe 22 aprilie, centrul Brașovului îi așteaptă pe toți - mici, mari, cu cinci facultăți sau cu niciuna, ardeleni, olteni, moldoveni, munteni, români și străini – să dea mână cu mână, să se unească în lectură pentru Cartea Recordurilor!”, mai spun organizatorii.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 26 Mai 2023
Euro   Euro   EUR   4.9575   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6194   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7071   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.1137   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2601   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3885   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5348   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.1600   Creștere
Anunturi MyTEX

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter