myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cu video Update BRAŞOV. Medicii s-au solidarizat cu greviştii la Maternitate (galerie foto şi video)

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

A fost grevă de avertisment astăzi, timp de două ore, în mai multe spitale din municipiu şi din judeţ. Pentru a-şi face auzite nemulţumirile, oamenii au ieşit în curtea sau în faţa unităţilor sanitare, purtând banderole pe care scria „grevă”, şepci şi bannere cu însemnele Federaţiei Sindicale SANITAS, organizatoarea protestului.
Manifestaţiile au fost zgomotoase, oamenii au fluierat şi au scandat: „Grevă generală!”, „Unitate!”, „Vrem salariile înapoi!”, dar şi „Hoţii!” şi „Mincinoşii”, referindu-se la guvernanţii care le-au promis majorări salariale, care însă s-au dovedit a fi nesemnificative, de circa 3%, iar în urma introducerii noului Regulament de sporuri, veniturile celor mai multe categorii  de personal s-au diminuat, doar medicii şi asistenţii medicali (dar nu toţi) primind bani mai mulţi.
În ciuda acestui fapt, au existat medici care s-au solidarizat cu greviştii, cum a fost cazul celor de la Sanatoriul de Nevroze Predeal, de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Braşov (foto 3) sau de la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie (Maternitate - video 1 şi 5), unde chiar şi managerul, dr. Valeria Badea, a ieşit în curte, alături de alţi doctori care nu aveau cazuri urgente atunci, printre care dr. Mircea Preda, director medical (video 2) şi dr. Camelia Vâlcea (video 3), care consideră că prin aceste măsuri cei cu care ei lucrează cot la cot sunt discriminaţi şi că astfel guvernanţii au creat, poate chiar intenţionat, dezbinare în echipa medicală. „S-a făcut o inegalitate fantastică şi chestia asta de a scădea salariile într-o parte, ca să crească în alta, ne-a dezbinat şi probabil asta s-a şi urmărit”, consideră dr. Mircea Preda. „Lucrăm în echipă, avem colege care au plecat cu 300-700 lei mai puţin. Nu este normal, activitatea o facem împreună, depindem unii de ceilalţi”, a punctat dr. Camelia Vîlcea. Chiar dacă au primit salarii decente, şi medicilor le-au scăzut sporurile. Concret, medicii au primit un spor minim de 55% în condiţiile în care maximul era de 85%. Sporurile de gardă au scăzut de la 75 la 35%, iar de week-end, de la 100% la 65%. Asistenta Balint Paraschiva (video 4), liderul sindical al spitalului şi vicepreşedintă a Sindicatului Medisan - SANITAS Braşov, a explicat că circa 200 dintre cei 500 de angajaţi au salariile mai mici cu sute de lei în urma comprimării sporurilor şi plafonării acestora. „Revendicarea principală a noastră este ca sporurile de continuitate, de sâmbătă, duminică şi sporul de noapte să se scoată din plafonul de 30%, să putem da măcar la toată lumea sporul la maxim. Noi, la Maternitate avem toate sporurile la minim. Au fost acum vitregiţi cei mai săraci, cu salariul cel mai mic”, precizează lidera de sindicat. Printre cei care au pierdut cel mai mult se află asistenţii de anatomopatologie, angajata de la Maternitate pierzând, de exemplu, 1.200 de lei din leafă. „Lucrăm cu substanţe cancerigene, formol... şi eu sunt nemulţumită că ni s-a tăiat foarte mult din spor. Aveam un spor de 100% pentru că lucrez şi în morgă şi acum avem un spor de 55%. Am pierdut la salariu 1200 de lei. Sunt cea mai defavorizată din tot spitalul”. „Lucrăm 12 cu 24, sâmbăta, duminica, nu avem libere plătite. Nu mi se pare corect ca atâta timp cât vin la serviciu şi-mi fac treaba cu demnitate să mi se taie sporurile şi drepturile”, a spus altă angajată.

 

Citiţi şi:

Update BRAŞOV. Grevă în timpul liber!

BRAȘOV. Va fi grevă de avertisment astăzi în Sănătate

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Insigra Angajeaza

Curs BNR

Ma, 21 Sep 2021
Euro   Euro   EUR   4.9485   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2171   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7725   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5589   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2395   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3056   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5301   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   140.2200   Creștere
Anunturi MyTEX

Vi se pare corectă regula „două locuri de parcare pentru fiecare unitate locativă nou construită”?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

Cele mai comentate

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter