myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAŞOV. Protest spontan al angajaţilor de la Fabrica de Pulberi din Făgăraş

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Angajaţii Fabricii de Pulberi din Făgăraş au declanşat, astăzi, un protest spontan, întrerupând lucrul. Oamenii sunt nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile din luna decembrie. În plus, majoritatea lucrează pe salariul minim pe economie, deşi lucrează cu substanţe periculoase, nici neexistând diferenţieri între maiştri, ingineri şi muncitori. De altfel, sindicaliştii din industria de apărare vor picheta, marţi şi miercuri, sediul Guvernului motivând că angajamentele luate faţă de salariaţii din domeniu nu au fost respectate, iar problemele ridicate de foarte mult timp nu au fost rezolvate.
„Protestul este motivat de neplata salariilor pe mai multe luni. Din 200 de angajaţi, aproape două treimi sunt pe salariul minim pe economie, totuşi, aceşti salariaţi lucrând cu pulberi şi explozibili. Această acţiune, din punctul meu de vedere, este pe deplin justificată. Astăzi avem parte de o acţiune spontană, iar de mâine sindicatele de apărare au autorizaţie de protest în faţa Guvernului. Protestul din fabrică este spontan, dar sunt convins că va continua, pentru nemulţumirile sunt multe şi vechi, oamenii nu mai au răbdare, nici încredere. Pe lângă faptul că salariile întârzie de atâtea luni, sunt şi foarte mici. Mai toată lumea este la salariul minim pe economie, nu avem grilă de salarizare care să diferenţeze. Muncitorii au 1.900 de lei, salariul minim pe economie, iar maiştrii şi inginerii, 1.944 de lei. Directorul executiv - 3.780 de lei, salariul de încadrare, iar şeful de secţie - 3.280 de lei. Salarii mici”, ne-a declarat Lucian Cupu, liderul Sindicatului Nitramonia Rompiro şi vicepreşedinte al filialei Braşov a CNS Cartel Alfa.

Potrivit acestuia, în ultimele luni au existat mai multe acţiuni ale sindicatului şi corespondenţă cu reprezentanţii Guvernului (Ministerul Economiei, Compania Naţională Romarm), dar fără rezultat concret. „În industria de apărare sunt necesare în fiecare an nişte acte normative, hotărâri de guvern, care ni se tot promit din 25 februarie. Ne tot spun că le pregătesc şi că în următoarea şedinţă de Guvern vor intra la aprobare. Situaţia este foarte complicată. De vină pentru ceea ce se întâmplă sunt funcţionari din Ministerul Economiei, cu salariul mare şi plătit la timp. Am cerut întrunirea Comisiei de Dialog Social la Prefectura Braşov, unde să fie prezent şi ministrul Economiei, nu am primit răspuns”, ne-a mai spus Cupu.
Fabrica de Pulberi din Făgăraş - singurul producator de explozivi de mare putere si propulsoare solide din Romania – este deţinută de societatea Romarm, 83% din acţiuni fiind în portofoliul Ministerului Economiei, aşa că banii de salarii vin direct de la bugetul de stat. „În industria de apărare oamenii fac mentenanţă, pază, conservare activă şi mai puţin activitate productivă, pentru că nu depinde de ei. Fabrica nu a avut reactualizată autorizaţia de funcţionare, de aceea nu s-a putut face producţie. Dar ceea ce fac oamenii este foarte importan. au veit la muncă, trebuie să fie plătiţi”, ne-a mai spus Cupu.

Sindicatele din industria de apărare pichetează Guvernul

De altfel, Cartel Alfa a transmis astăzi un comunicat de presă în care anunţă că sindicatele din industria de apărare din cadrul CNS Cartel ALFA şi BNS organizează o acţiune de protest, pichetare la Guvernul României, în zilele de 15 şi 16 mai, între orele 11.00 şi 13.00. „Motivul protestului este nerespectarea angajamentului Guvernului privind situaţia Industriei pentru Apărare. În ciuda angajamentelor reprezentanţilor Guvernului, problemele majore cu care se confruntă companiile şi salariaţii din industria de apărare, semnalate de sindicatele din domeniu, au rămas nerezolvate”, se arată în comunicat.
Potrivit documentului, Legea 232/2016, privind industria naţională de apărare, prevede nişte facilităţi de care beneficiază filialele din această industrie.
„Astfel, la fiecare început de an trebuie să se emită o Hotărâre de Guvern prin care se alocă fondurile necesare menţinerii specialiştilor în sector. Este o problemă majoră de securitate păstrarea personalului calificat din domeniu. Astfel, aceşti oameni se orientează către alte sectoare care au nevoie de specialişti. De asemenea, este urgentă găsirea unor soluţii de salarizare decentă pentru atragerea tinerilor în acest domeniu, ceea ce ar duce la o majorare a producţiei şi la un câştig mai mare pentru bugetul de stat”, se arată în comunicat.
În plus, sindicaliştii fac referire la faptul că nu s-a realizat o planificare a minimului de investiţii care ar putea să ajute societăţile din industria de apărare în dezvoltarea relaţiilor comerciale (programe de modernizare, retehnologizare, dezvoltare pentru societăţile din domeniu), astfel încât societăţile româneşti să poată intra în competiţia de pe piaţa mondială). „Alternativ, aceste societăţi comerciale să fie transformate în agenţii naţionale, aşa cum prevede Uniunea Europeană, astfel încât ele să nu funcţioneze după principiile concurenţei în materie pe piaţa liberă, ci după o strategie naţională în domeniu”, mai spus sindicaliştii.
Aceştia vorbesc şi despre modificarea legii offset-ului, „pentru impunerea obligativităţii ca un procent din contractele de achiziţie de tehnică militară să fie investite în economia Românească, astfel încât să se asigure ca din totalul de 2% din PIB o parte să rămână în ţară şi să ajute la dezvoltarea industriei de profil autohtone”. „În contextul în care guvernul actual, partidele politice care îl susţin, cât şi cel anterior susţin că sectorul de apărare reprezintă o prioritate, cerem ca acest lucru să se concretizeze în respectarea angajamentelor şi rezolvarea de urgenţă a problemelor semnalate”, se mai arată în comunicat.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Joi, 20 Ian 2022
Euro   Euro   EUR   4.9452   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3585   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.9366   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.7614   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2416   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4893   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5284   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   138.5900   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că Ania Caill merită să reprezinte România la Jocurile Olimpice de la Beijing?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter