myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOVENII sunt așteptați la Ziua Mondială de Curățenie

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Sâmbătă, 15 septembrie 2018, începând cu ora 8.30, brașovenii sunt invitați să ia parte la Ziua Mondială de Curățenie, ce va avea loc simultan în 150 țări. „Pentru ca în ziua evenimentului organizarea să se desfășoare cât mai rapid, invităm participanții să se înscrie în prealabil pe site-ul letsdoitromania.ro. Totuși, cei care nu au apucat să se înregistreze online se pot înscrie și în ziua evenimentului, la punctul de înregistrare cel mai apropiat”, spune Iulian Dudiţă, preşedintele Asociaţiei Tot Mai Verde, care coordonează la nivel judeţean acţiunea sub genericul „Let's do it, Romania” 2018.
Deocamdată, sunt înscrişi online circa 3.500 de braşoveni. Cei mai mulți dintre cei care s-au înscris pe liste sunt participanţi individuali, peste 1.600, dar şi 1.600 elevi, 120 de participanţi din instituţii publice, 54 din ONG-uri, 155 din companii.

Pe întreg județul Brașov există 44 de puncte de înregistrare (le găsiți mai jos), dintre care patru în Braşov: parcare Zoo, parcare Decathlon, Răcădău, la capătul liniilor RATBV şi Sub Tâmpa - lângă Centrul de Voluntariat. „Participanții la acest eveniment sunt așteptați la unul din aceste puncte pentru a se înregistra și a semna contractele de voluntariat. Noi vom pune la dispoziție sacii și mănușile necesare acțiunii de ecologizare”, mai spune Dudiţă.
Deoarece majoritatea acțiunilor de ecologizare vor avea loc în zone cu iarbă, li se recomandă participanților să poarte pantaloni lungi și încălțăminte închisă. De asemenea, să aibă pentru orice eventualitate și o pelerină de ploaie sau umbrelă.

Acțiunea din 15 septembrie se realizează exclusiv pe bază de voluntariat, după următorul program, unitar la nivel național:

orele 8:00 – 9:00 Înregistrarea, verificarea, echiparea voluntarilor cu saci și mănuși;

orele 9:00 – 14:00 Activitatea de strâns deșeuri de către voluntari;

orele 14:00 – 17:00 Ridicarea sacilor cu deșeuri și transportul lor către bazele de stocare, în vederea valorificării corespunzătoare a acestora.

Cei mici sunt invitați speciali, dar cu școala sau cu părinții

„Educația nu se face doar în sălile de clasă. Mai multe școli din județul Brașov au răspuns cu entuziasm invitației de a participa la această zi de curățenie, dorind să învețe tânăra generație să iubească și să protejeze natura, prin implicarea și responsabilizarea acestora față de mediu”, mai spun organizatorii, subliniind că  cei mici învață comportamentul ecoresponsabil, devenind conștienți de necesitatea depozitării deșeurilor în locurile special amenajate, dar și despre colectarea selectivă a deșeurilor, un pas important în protejarea resurselor naturale și, implicit, a mediului înconjurător. „Copiii care nu participă împreună cu școala sunt bineveniți și ei, dar minorii sub 15 ani nu pot încheia contractul de voluntariat, drept pentru care va trebui ca părintele/reprezentatul legal să încheie acest contract și să îl însoțească dacă dorește să participe”, precizează organizatorii.

Mai mult decât un simplu eveniment

Pe lângă educarea și implicarea tinerei generații, proiectul urmărește și conștientizarea comunităților cu privire la starea mediului și la impactul pe care acesta îl are asupra fiecăruia. Important este ca oamenii să țină cont de regulile la îndemână de protejare a mediului și să folosească întotdeauna spațiile special amenajate pentru aruncarea deșeurilor. „Noi invităm toți cetățenii Brașoveni să se implice. Chiar dacă din diferite motive nu doresc să participe la punctele de ecologizare pe care noi le-am propus, fiecare persoană poate să își aloce câteva minute pentru a aduna deșeurile din jurul casei sau a blocului în care locuiește. Este un gest mic, care nu va dura foarte mult, dar care va avea un impact semnificativ asupra comunității”, afirmă preşedintele Asociaţiei Tot Mai Verde.

De ce 15 septembrie?

Multe persoane au întrebat de ce a fost aleasă această zi și nu 22 septembrie. 15 septembrie a fost aleasă pe plan mondial, nu doar în România, în cadrul unei întâlniri la care au participat reprezentanți din peste 100 de țări. „150 de ţări din întreaga lume se unesc în cea mai ambiţioasă mişcare civică la nivel internaţional - World Cleanup Day. World Cleanup Day va începe pe 15 septembrie, la ora 10.00, în Noua Zeelandă. Valul de acţiuni de curăţenie va urma soarele prin 24 de fusuri orare şi se va încheia 36 de ore mai târziu în Hawaii. Obiectivul World Cleanup Day este de a mobiliza 5% din populaţia Globului pentru a produce o schimbare reală de comportament”, arată reprezentanții Let's Do It, România!.

Mişcarea „Let's do it, World!", organizatorul evenimentului „World Cleanup Day”, a luat naştere în 2008, atunci când Estonia a organizat prima Zi de Curăţenie Naţională şi a reuşit să mobilizeze 50.000 de voluntari într-o singură zi. România este parte din reţeaua internaţională „Let's do it, World!” încă de la început, fiind a patra ţară care a organizat o acţiune naţională de curăţenie. Comunitatea s-a dezvoltat în ultimii 10 ani şi numără astăzi 150 de ţări cu experienţă sau care vor organiza pentru prima oară o zi de curățenie.

Din 2010 şi până în prezent, „Let's do it, Romania!” a implicat peste 1.400.000 de voluntari în acţiuni de curăţenie naţională şi peste 50.000 de elevi şi părinţi în proiecte de educaţie ecologică, fiind curăţate 18.000 de tone de deşeuri.

 

Voluntarii pot să se prezinte la oricare punct de înregistrare de pe întreg județul Brașov:

Bod - Capătul străzii Școlii

Bod - La barieră, înspre Stupini, strada paralelă cu linia ferată, str. Radio.

Bod - Strada Ariujdului 92 ( în fața societății Mebra )

Bran - Parc central Bran

Budila - Primarie si Scoala

Cața - Parcul Burebista

Cincu - Primaria Cincu

Cincu - Școala Cincu

Codlea - Capatul strazii Scheilor ( colt cu Venus)

Codlea - Parcare Magazin Kaufland

Codlea - Parcul Codlea Nord

Codlea - Parcul Colorom

Codlea - Pensiunea Caraiman

Cristian - Primaria Cristian

Drăgus - Centrul de Informare Turistica

Dumbrăvița - Primaria Dumbrăvița ( Strada Mare 1176 )

Făgăraș - Primăria Făgăraș

Feldioara - Strada Octavian Goga 67 ( in fata la sc Marienburg Scup srl)

Ghimbav - Primaria Orasului Ghimbav Str. Lunga Nr. 69

Hoghiz- Camin Cultural sat Fantana

Hoghiz - Curtea Școlii Hoghiz

Hoghiz - Primaria Hoghz

Homorod - Centrul de Informare Turistica

Homorod - Principala, nr. 385

Moieciu - Primaria Moieciu

Predeal - Centru de informare turistica        

Racoș - Primaria Racoș

Râșnov - Primăria Râșnov

Săcele - Piata Libertatii, nr. 17

Șinca - Primăria Șinca

Sânpetru - Primăria Sânpetru

Ticuș - Primaria Ticuș

Victoria - Primăria Victoria, str. Stadionului, nr.14

În municipiul Brașov sunt disponibile 4 puncte:

-       Parcare Decathlon - din acest punct vor plece voluntari pentru ecologizarea zonelor Cheia ( DN1A ), Pădurea Bogății ( DN13 ), Timișul de Jos până la Predeal ( DN1 ). Pentru aceste rute se oferă transport cu autobuze.

-       Parcare Zoo Brașov - Se vor ecologiza zona Lacul Noua și Pădurea de lângă Zoo Brașov

-       Răcădau - Capăt Linia RATBV 31 - se va ecologiza zona La Iepure și partea sudică a muntelui Tâmpa

-       Sub Tâmpa - Lângă Centru de Voluntariat Brașov ( Aleea Tiberiu Brediceanu) - se vor ecologiza zona Tâmpa, Sub Tâmpa, Dealul Melcilor)

 Citiți și:

Organizatorii Zilei de Curăţenie Naţională aşteaptă un milion de voluntari

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 31 Mar 2023
Euro   Euro   EUR   4.9491   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5463   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6256   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9573   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2471   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3557   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5304   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   130.0000   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeți că FC Brașov va promova în prima ligă la finele sezonului viitor?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter