myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Tăierile de copaci din zona Noua-Dârste i-au pus pe jar pe locuitori

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Oamenii spun că se taie mai mult decât e aprobat şi că au căzut pradă drujbelor şi copaci tineri. În replică, reprezentanţii Regiei Publice Locale a Pădurilor (RPLP) Kronstadt, care gestionează pădurea, spun că şantierul forestier a fost verificat de două ori de Garda Forestieră, care nu a constatat nereguli. 

„Se taie pădurea sănătoasă, pe picioare, de esență tare, de la câțiva metri de cartierul Green Park Villas (strada Cedrilor) din sudul Brașovului!”. Aşa începe sesizarea care a fost trimisă şi redacţiei noastre de către o braşoveancă, în numele vecinilor din cartier, şi care continuă citând dintr-o postare de pe Facebook a unui bucureştean, pare-se deţinător al unei locuinţe în zonă: „Din 1 octombrie, zi de zi, e măcelărită pădurea la baza munților Piatra Mare-Postăvaru, intrarea din strada Cireșului (nota. red. - cartierul este între străzile Cireşului şi Cedrilor) din Brașov, în dreptul cartierului Green Park Villas. Pe o mare suprafață (un hectar?) a fost totul pus la pământ, copaci sănătoși, de esență tare — cumva s-a făcut loc pentru „imobiliare” (fie hotel sau pensiune în plină pădure, cu ieșire la un drum forestier modernizat pe bani europeni, numai asfaltul nu s-a pus)? Se taie într-adevăr „autorizat”? Primăria Brașov are vreun interes să desființeze un „plămân” natural (cum e numită pădurea, plămân verde al pământului) pentru concetățenii săi din Dârste-Noua? Ministerul Mediului are habar de jaful „legal” practicat aici? Și unde sunt ecologiștii revoltați brașoveni?”

„E o crimă morală!”

Regia Pădurilor Kronstadt anunţase, la începutul lunii, că, în urma numărului mare de cereri pentru lemn de foc înregistrate la sediul regiei, a autorizat spre exploatare, în zona Noua - Dârste, cartierul Schei și în zona Căii Poienii, partizi pentru asigurarea cu lemn de foc a populației Municipiului Brașov și a localităților învecinate.… „Aici, la câțiva metri de cartierul Green Park Villas din Brașov s-au tăiat numai copaci de esență tare sănătoși, pe picioare, tineri — pe un hectar! Totul a fost pus la pământ, inclusiv copaci însemnați cu galben, care ar fi trebuit să fie lăsați pentru sămânță. Se extrag în continuare mult mai mult decât cei 37 de metri cubi citiți pe autorizație că au voie să taie, nu-i controlează nimeni. E un prăpăd al pădurii făcut de o firmă adusă din Argeș, înființată acum doi ani! Nu pune pe nimeni pe gânduri graba cu care s-a pus pădurea la pământ aici, la marginea de sud a Brașovului, cu o firmă adusă din Argeș, înființată acum doi ani? Avem de a face cu un caz de corupție sau de «mafie a lemnului»? Altfel nu ne explicăm de ce s-a ajuns aici. E o firmă care continuă tăierea în ritm susținut, de capul ei. Degeaba s-au făcut reclamații, nici Ministerul Mediului, nici Primăria Brașov, nici Garda Forestieră n-au reacționat. E pusă pe un hectar pădure sănătoasă la pământ și nu interesează pe nimeni? Totul se face cu complicitatea autorităților. E o crimă morală!”, se mai arată în reclamaţia locuitorilor din zonă. 

Garda Forestieră a făcut două controale

Pe de altă parte, conducerea RPLP Kronstadt a trimis un răspuns în care precizează că încă din 3 octombrie a transmis un comunicat de presă (publicat și de către cotidianul nostru, n.r.) prin care „s-a adus la cunoştinţa  publică faptul că a autorizat spre exploatare partizi pentru aprovizionarea cu lemn de foc exclusiv a populaţiei municipiului Braşov”. De asemenea, conducerea regiei a precizat că în data de 19 octombrie „Garda Forestieră Braşov a efectuat un control în partizile nr. 1303518 (volum 241 mc) şi nr. 1303499 (volum 37 mc) din zona Noua-Dârste în urma căruia nu s-au constatat nereguli sau încălcări ale prevederilor legale în vigoare. În data de 24 octombrie, Garda Forestieră Braşov a efectuat verificări în aceleaşi partizi şi nu a constatat nereguli sau încălcări ale prevederilor legale în vigoare”.
Totodată, conducerea regiei a ţinut să precizeze că arborii marcaţi în vederea exploatării au fost aleşi în conformitate cu normele tehnice silvice şi că va continua livrarea de lemn de foc către populaţie, conform prevederilor legale.

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 26 Noi 2021
Euro   Euro   EUR   4.9491   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3869   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8407   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.7398   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2489   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4377   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5304   Stagnare
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   134.4400   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că filiala Braşov a PNL îl va urma pe Ludovic Orban în partidul pe care acesta a anunţat că o să-l facă?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter