myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Mitropolitul Ardealului, la hramul Bisericii Sf. Nicolae din Șchei

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Sute de creştini, printre care s-au numărat şi oficialităţi ale judeţului, s-au adunat astăzi la Biserica Sfântul Nicolae din Şcheii Braşovului pentru a lua parte la hramul lăcaşului de închinăciune. Ca şi anii trecuţi, a fost prezent la sărbătoarea bisericii şcheiene Mitropolitul Ardealului, ÎPS Dr. Laurenţiu Streza, şi a oficiat Sfânta Liturghie aici, alături de protopopul Braşovului, pr. Gheorghe-Dănuţ Benga, de preoţii parohi ai Bisericii Sf. Nicolae, Ioan Herda şi Vasile Filip Prodea, şi cei ai altor biserici ortodoxe din Braşov. 

Prezența ÎPS Laurențiu la hramul bisericii voievodale din Șcheii Brașovul continuă tradiția ca Mitropolitul Ardealului să liturghisească la hramul acestei biserici de o importanță aparte pentru neamul românesc, iar comunitatea se pregătește de fiecare dată așa cum se cuvine pentru primirea ierarhului. Junii din Șcheii Brașovului au îmbrăcat din nou straiele lor unice și au participat alături de credincioși și de oficialități la hramul din acest an al lăcașului de cult închinat Sfântului Ierarh Nicolae din Mira Lichiei.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Brașov, iar în cadrul Sfintei Liturghii, teologul Daniel Smădu a fost hirotonit diacon. A fost citită pastorala scrisă la sărbătoarea Sfântului Nicolae și adresată credincioșilor din Arhiepiscopia Sibiului prin care s-a prezentat viața și minunile marelui ierarh și s-a făcut îndemnul ca, în această perioadă, credincioșii să privească și mai mult spre semenii aflați în nevoie spre a-i ajuta. Colecta făcută în eparhie la această sărbătoare pentru fondul filantropic eparhial este unul din mijloacele prin care milostenia oamenilor se poate concretiza în susținerea unor cazuri sociale aflate în atenția Arhiepiscopiei Sibiului. De aceea, credincioșii au avut ocazia să contribuie la susținerea financiară a proiectelor filantropice eparhiale. De altfel, în cuvântul său de învăţătură, mitropolitul a ţinut să le spună credincioşilor, în primul rând, cât de important este să urmeze exemplul Sfântului Nicolae, adică să dăruiască din puţinul lor şi semenilor, evocând cazuri grave, familii cu copii, bătrâni, de pe tot cuprinsul eparhiei, care au mare nevoie de ajutor.

„De fiecare dată când ne amintim de Sfântul Ierarh Nicolae o bucurie tainică umple sufletele noastre, bucuria iubirii milostive, a iubirii care nu se limitează la persoana proprie sau doar la cei apropiați de noi, la cei din familie. Este o bucurie care-i cuprinde pe toți, pentru că această bucurie creează bucurie altora. Sfântul Ierarh Nicolae este cunoscut în întreaga lume, chiar dacă s-a pierdut sensul adevărat al cinstirii Sfântului, faptele lui au rămas pilduitoare”, a subliniat ierarhul.

Părintele Vasile Filip Prodea a mulțumit ierarhului pentru prezența și binecuvântarea adusă la hram, amintind faptul că de 13 ani consecutiv Părintele Mitropolit a fost prezent la sărbătoarea Bisericii „Sfântului Nicolae”.

După parastasul de cuviinţă, destinat în primul rând ctitorilor lăcaşului de cult, printre care şi Voievodul Mihai Viteazul, dar şi celor care au purtat numele Sfântului Nicolae, hramul s-a încheiat cu miruirea celor prezenţi, care s-au putut închina şi Sf. Ierarh Andrei Şaguna, ale cărui moaşte au fost aduse într-o raclă de la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, au primit iconiţe ale acestui sfânt ortodox român, puternic legat de Braşov, şi bucatele pregătite: colivă, colac şi vin, dar şi pachete cu daruri de „milostenie”, cum se face de obicei la hramul unei biserici.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
husqvarna

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 27 Mai 2022
Euro   Euro   EUR   4.9429   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6098   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8083   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.8066   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2418   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.6187   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5272   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   125.7900   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeți că primarul Allen Coliban va face „curățenie” la secția de handbal a CSM Corona Brașov după ratarea promovării în Liga Națională?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter