myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. „S-a întâmplat, deci se poate întâmpla din nou”

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Cuvintele din titlu aparțin scriitorului Primo Levi și sunt cât se poate potrivite astăzi. Ziua de 27 ianuarie 1945 reprezintă ziua eliberării prizonierilor din lagărul de la Auschwitz-Birkenau - cel mai mare lagăr de concentrare nazist, în care au murit aproape un milion și jumătate de oameni - și marchează comemorarea la nivel internațional a victimelor Holocaustului. Memorialul Holocaustului (foto) din curtea Sinagogii Brașov are alăturat mesajul „Never again” (Niciodată să nu se mai repete). Acesta este închinat celor 240 de evrei născuţi la Braşov, dintre care 38 de copii, care, în urmă cu aproape 75 de ani, au fost urcaţi în vagoane de marfă şi au fost duşi către lagărele de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, pierind fără urmă.

Unul dintre cele mai brutale genocide la care omenirea a fost martoră, Holocaustul sau „soluția finală a problemei evreiești”, a însemnat încarcerarea și exterminarea sistematică a peste șase milioane de evrei, majoritatea din Europa, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial de către regimul nazist și colaboratorii lui.
Regimul naționalist-socialist, care a preluat puterea în Germania în ianuarie 1933, avea convingerea că germanii erau superiori din punct de vedere rasial și că evreii, considerați inferiori, reprezentau o amenințare la adresa așa-zisei superiorități rasiale germane. Alături de evrei, au avut aceeași soartă și alte categorii considerate inferioare: romii, persoanele cu dizabilități sau cele persecutate din motive politice, ideologice sau comportamentale: comuniștii, socialiștii, martorii lui Jehova și homosexualii. În final, numărul victimelor se ridică la aproximativ 11 milioane.
Naziștii, conduși de Adolf Hitler, au plănuit și executat acest program de exterminare prin înființarea unor lagăre de concentrare, în care deținuții erau folosiți ca sclavi, până mureau de extenuare și de boli, iar cei care totuși supraviețuiau și cei care nu erau apți de muncă erau uciși prin gazare, în încăperi special amenajate.
Uciderea a fost efectuată sistematic în aproape toate teritoriile ocupate de naziști în ceea ce acum sunt 35 de state europene diferite. A fost concentrată mai ales în Europa Centrală și de Est, unde, în 1939, se aflau peste șapte milioane de evrei. Aproximativ cinci milioane de evrei au fost uciși acolo, inclusiv trei milioane în Polonia ocupată și peste un milion în fosta Uniune Sovietică. Sute de mii au murit și în Olanda, Franța, Belgia, fosta Iugoslavie și Grecia. Toate persoanele de descendență evreiască recentă ar fi urmat să fie exterminate în teritoriile controlate de Germania.

Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, anual, în 27 ianuarie, a fost decisă prin Rezoluţia Adunării Generale a Naţiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005. La 24 ianuarie 2005, în cadrul unei ședinţe speciale, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Costea Ion
-1 #1 Costea Ion 28-01-2019 08:48
Băi, dar despre victimele Gulagului nu zice nimeni, nimic? Că și acolo au murit oameni, mai mulți și mai de valoare. De ce este această dublă măsură?
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
deepawali

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Insigra Angajeaza

Curs BNR

Joi, 04 Mar 2021
Euro   Euro   EUR   4.8784   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0503   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6437   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.3880   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2302   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2009   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4943   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.7500   Scădere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Coronavirus Preturi Nesimtite
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Va câştiga Corona Braşov în acest sezon Erste Liga la hochei pe gheaţă?

Campanii Publicitare Outdoor
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter