myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Comercianții de produse cosmetice, verificați de Protecția Consumatorilor, înainte de 1 și 8 Martie

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Dat fiind faptul că vânzările la produse cosmetice cresc în această perioadă a anului, apropiindu-se 1 și 8 Martie, comisarii Protecției Consumatorilor au desfășurat o acțiune de verificare a respectării prevederilor legale la comercializarea produselor cosmetice, inclusiv la comerțul online, la nivelul întregii țări.

În urma controalelor, echipele au găsit la vânzare inclusiv produse cosmetice expirate. Astfel, persoanele care doresc să le facă o bucurie femeilor dragi din viața lor, cumpărându-le creme, farduri sau alte produse de îngrijire, sunt sfătuite să acorde mare atenție locului de unde le cumpără, felului în care arată ambalajul, datelor de pe etichetă etc..

Amenzi de aproximativ 1,2 milioane de lei

În total, comisarii au aplicat amenzi în valoare de aproximativ 1,2 milioane de lei, în urma acțiunii.

„Au fost verificaţi 920 de operatori economici, din care 912 la vânzarea directă și 8 la vânzarea online. La 528 din agenții economici controlaţi, reprezentând 57,39%, s-au depistat abateri.

Au fost controlate produse in valoare de 5.325.812 lei, din care s-au constatat nereguli la produse în valoare de 512.737 lei. Pentru abaterile constatate, operatorilor economici li s-au aplicat 670 de sancţiuni, din care 368 de avertismente şi 302 amenzi contravenţionale, în valoare de 1.190.150 lei”, se arată într-un comunicat remis de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

La vânzarea directă, comisarii au dispus 187 de măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru produse cosmetice în valoare de 493.198 lei şi 80 de măsuri de oprire definitivă, pentru produse cosmetice cu data de minimă durabilitate depăşită (expirate), în valoare de 19.539 lei.
Cât privește vânzarea online, au fost dispuse 6 măsuri de remediere, prin corectarea sau completarea informaţiilor prezentate pe site-urile de prezentare şi publicitate, la care s-au constatat abateri.

Produsele contrafăcute, „trădate” de ambalaj și etichetă

Asemenea altor produse, și cele cosmetice trebuie cumpărate doar din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţa fiscală), de care este nevoie în caz de reclamație. „Produsele originale nu se vând în afara lanţurilor de distribuţie, cum ar fi tarabele sau persoane fizice «cu sacoşa»”, atenționează reprezentanții ANPC.
Și preţurile mici propuse pot ridica semne de întrebare, deoarece este probabil ca produsele să provină din filiere paralele.
Ambalajul corespunde valorii produsului. Astfel, sunt riscuri mari ca un produs „de lux”, ambalat în pungă de plastic sau într-o cutie banală, să fie de fapt contrafăcut.
„Să examineze cu atenţie eticheta, o calitate proastă a tipăririi acesteia poate ascunde o contrafacere. Să ştie că unii producători şi importatori «de marcă» au adoptat voluntar personalizarea unor produse cu etichetă - hologramă, pentru securizarea lor şi pentru protejarea mărcii. Să ştie că pe orice produs cosmetic trebuie să fie inscripţionat numele sau denumirea producătorului ori a persoanei responsabile cu introducerea pe piaţă ori al importatorului de produse din afara UE”, au transmis comisarii Protecției Consumatorilor.
Orice avertisment de pe ambalaj trebuie respectat, pentru evitarea unor probleme ulterioare de sănătate.

Data de expirare 

Majoritatea produselor trebuie să aibă inscripţionată data de minimă durabilitate precedată de expresia „A se folosi preferabil înainte de”, urmată de dată sau de detalii asupra locului de pe ambalaj unde se află inscripţionată aceasta dată.
Anumite produse - precum cremele - nu au dată de minimă durabilitate, ci au inscripţionat un simbol (PAO) constând într-o cutie întredeschisă, pe sau lângă care este menţionată perioada după deschidere în care produsul poate fi folosit în siguranţă, în luni de zile (6, 12, 24 luni, de exemplu). La produsele cu data minimă de durabilitate mai mare de 30 de luni aceasta nu se mai menţionează (cazul recipientelor sub presiune, cum sunt deodorantele).

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


VEO

Curs BNR

Lun, 10 Mai 2021
Euro   Euro   EUR   4.9259   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0492   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7056   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4955   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2293   Stagnare
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3424   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5185   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   137.5300   Creștere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Coronavirus Preturi Nesimtite
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că ar trebui să se rennţe la purtarea măştii în exterior?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter