myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Consiliul Local Codlea a decis conservarea pe termen lung a peste 500 ha de pădure, parte a Sitului Natura 2000

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Peste 500 ha de pădure din proprietatea Municipiului Codlea, parte a Sitului Natura 2000 Dumbrăvița-Rotbav-Măgura Codlei, vor fi conservate pe termen lung, prin Hotărâre a Consiliului Local.

Anunțul a fost făcut de Societatea Ornitologică Română (SOR), filiala Brașov, care a comunicat că există două situații diferite privind aceste păduri.

Una ar fi că peste 200 ha de parcele forestiere care în actualul Amenajament Silvic sunt încadrate la tăieri principale - progresive sau tăieri de conservare, vor fi exceptate de la aceste intervenții. Acestea își vor putea menține structura actuală cu arbori maturi/bătrâni, prin trecerea lor doar la tăieri de igienă. Practic, prin tăierile progresive, pădurea este treptat exploatată, până la tăierea definitivă a arboretului matur, rezultând o nouă pădure tânără. Așadar, pe perioade lungi de timp, întreaga biodiversitate specifică pădurilor mature este afectată, peisajul fiind transformat radical, dirpărând din ecosistem speciile tipice arborilor groși (ciocănitori, bufnițe, jderi, foarte multe insecte etc.) Tăierile de igienă propuse ar trebui aplicate doar dacă este necesară intervenția, de exemplu asupra arborilor doborâți sau periculoși din zonele traseelor turistice, a drumurilor, în cazul răspândirii unor boli sau insecte defoliatoare etc.

A doua situație prevede ca pădurile virgine de pe abruptul Măgurii (peste 300 ha) se vor încadra la categoria „fără tăieri” și se vor introduce în Catalogul pădurilor virgine din România, conform legislației. Nu mulți știu că pe abruptul Măgurii, pe pante de peste 45 grade, cu stâncărie și piatră la suprafață, există păduri neatinse, ce au caracterul natural păstrat foarte bine. Acestea sunt adevărate laboratoare vii, mostre din codrii străvechi, unde pădurea se regenerează, crește și îmbătrânește singură, fără intervenția omului.

„Organizația noastră, împreună cu specialiști ai Facultății de Silvicultură Brașov, a întreprins de peste 15 ani, observații, monitorizări și discuții referitoare la aceste păduri,  propunând acum Consiliului Local Codlea, emiterea unei hotărâri pentru o mai bună conservare a lor. Motivele justificate au fost: conservarea biodiversității, menținerea pe termen lung a pădurilor cu valoare biologică, aplicarea prevederilor planului de management al ariei protejate, păstrarea pisajului forestier actual din marginea orașului, promovarea și organizarea unui turism civilizat și orientat spre natură, demararea educației ecologice cu copiii comunității locale și nu numai. Pădurile în cauză, adăpostesc o faună remarcabilă, mai ales specii de păsări tipice, unele cu populații însemnate: huhurezul mare, ciocănitoarea neagră, ciocănitoarea de stejar, ciocănitoarea cu spate alb, ghionoaia sură, muscarul mic, muscarul gulerat. Putem întâlni însă și căprior, mistreț, urs, râs etc. Interesul pentru un turism de natură, civilizat și fără efecte negative, începe să prindă contur, iar educația tinerei generații în spiritul cunoașterii și protejării naturii se va concretiza după crearea unor trasee tematice”, se arată într-un comunicat al SOR Brașov.

Sursa citată subliniază un lucru poate foarte rar întâlnit la noi - consensul și sprijinirea unei astfel de inițiative din partea tuturor factorilor implicați.

„Astfel, merită felicitările și mulțumirile noastre, Ocolul Silvic Codrii Cetăților RA Codlea, conducerea Primăriei Codlea, Consiliul Local. De asemenea, un aport important la această reușită în protecția naturii, o are Muzeul Codlei cu care se colaborează pentru realizarea unor poteci tematice. Codlenii, turiștii și natura vor avea de câștigat! Povestea și reușita de față poate fi un model de management într-o arie protejată, prin implicarea comunității locale”, specifică sursa citată.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Lun, 29 Noi 2021
Euro   Euro   EUR   4.9490   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3853   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8544   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.7366   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2474   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4429   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5304   Stagnare
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   134.3200   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că este necesară construirea unei parcări subterane în fața Gării Brașov?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter